petek, 1. marec 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

ARHIV NOVIC  

torek, 21. november 2023 ob 10:00, ogledov: 946

Nepozabno doživetje, ki presega meje univerzitetnega življenja

Objavil(a): Neža Kočevar
Leto je naokoli in Mladinska komisija PZS je letos ponovno organizirala študentski tabor za navdušence hribolazenja v prijetni dolini Bavšici. Študentski tabor je več kot zgolj izlet v gore; je doživetje, ki združuje srčnost mladih, ljubezen do narave in radovednost do vrhuncev, ki se dvigajo v višave. Letos se je študentski tabor odvijal od 24. do 29. 9. 2023, kjer so se mladi srečevali s pustolovščinami, raziskovali naravne lepote ter krepili vezi prijateljstva.
S taborom smo pričeli v nedeljo, 24. 9. 2023, in že pred prihodom v Bavšico izvedli kratek pohod na Tromejo. Na vrhu smo bili nagrajeni s spektakularnim razgledom na tri države in okoliško planoto. Z občutkom zmage in lačnimi želodci smo se napotili v Bavšico, kjer smo si privoščili zasluženo večerjo in si ob družabnih igrah delili vtise o doživetjih na poti. Malo smo poklepetali, a nas je ura že priganjala za spanec, saj nas je naslednji dan čakala daljša tura na Kanjavec.

Zbor je bil v zgodnjih jutranjih urah, ko smo se odpravili proti izhodiščni točki v Trento. Prva etapa je bila pot do planinske koče na Prehodavcih, ki smo jo dosegli po nekaj urah hoje. Pot nas je vodila skozi gozdove, preko pašnikov z razgledi na Triglavski narodni park. Pri koči smo si privoščili kratek oddih in malico, nakar se je ena skupina vrnila v Bavšico, najbolj zagreti pa smo turo nadaljevali na Kanjavec. Teren je bil bolj zahteven, vendar smo se naprej podali s pozitivnim duhom in vztrajnostjo. Ko smo dosegli vrh Kanjavca, smo bili nagrajeni s čudovitim razgledom na Triglav in okoliške gore.

studentski2
foto: Andrej P.

Tretji dan je bila ena skupina študentov namenjena na kolesarsko turo na Kobariški stol, medtem ko se je druga skupina podala na pohod proti Velikim vratom iz doline Soče.
Prvo skupino študentov je pot vodila skozi gozdove, preko slikovitih planin in obkrožala s pogledi na mogočne gore. Skupina kolesarjev je krenila malo kasneje, opremljena s kolesi in dobro voljo. Kobariški stol, ki se dviguje nad dolino, je bil glavni cilj. Kljub izzivom strmih vzponov so kolesarji s svojo vztrajnostjo dosegli vrh in izlet zaključili z adrenalinskim spustom.
Zvečer sta se obe skupini ponovno združili v Bavšici, kjer smo preostanek večera preživeli ob ognju. Ob melodiji kitare in pesmaricah v rokah, smo ustvarili nepozabno vzdušje, ki je preseglo okvire vsakodnevnega študentskega življenja.

studentski4
foto: Tim R.

Prosti dan smo začeli s plezalno pustolovščino v Trenti. Študentski plezalci smo se podali na skale, ki nudijo raznolike plezalne poti za vsak okus. Po dopoldanskem plezanju smo se odpravili proti Bovcu.

studentski5
foto: Sara K.

Po dnevu sprostitve smo si nabrali novih moči za naslednji podvig. Zgodnje jutro nas je pozdravilo z obetavnim soncem, ko smo se zbrali pri izhodišču našega pohoda. Za eno skupino je bila končna postaja vrh Kaluder, ki se dviga nad okoliškimi vrhovi. Druga skupina pa je krenila iz Lepene proti Veliki babi in pot nadaljevala proti mirnemu Krnskemu jezeru, kjer smo si privoščili sprostitev in občudovali odsev gora v kristalno čisti vodi. Sonce nas je grelo, medtem ko smo se raztegovali na travi ob jezeru.

studentski3
foto: Andrej P.

Vsak začetek ima tudi svoj konec, ki nam je za zadnji dan prinesel mešanico adrenalinskih doživetij. Dan smo začeli s polno energije, ko smo se odpravili v adrenalinski park Srnica. Visoko med drevesi smo preizkušali svoje spretnosti na plezalnih elementih, zip linijah in visečih mostovih. Smeh, kriki veselja in občutek adrenalina so nas spremljali skozi park, ustvarjajoč nepozabne trenutke.
Kosilo je bilo posebno. Vsak grižljaj je bil priložnost za okušanje skupnih doživetij. Po obroku smo se zbrali v skupnem prostoru, kjer smo želeli izraziti posebno zahvalo kuharjema za njun trud. Nasmeha na njunih obrazih nismo mogli spregledati, kar je bilo najlepše darilo za vse nas. Nato smo združili moči in pospravili hišo, kjer smo bivali v preteklih dneh in se poslovili od tabora, od ključev hiše, ki so simbolizirali začasno povezavo. Čustveno slovo je bilo zaznamovano z objemi, nasmeški in obljubo, da se bomo spet srečali.


studentski6_1
foto: Nuša J.

Ob zaključku tega nepozabnega tabora se poslavljamo s srci polnimi spominov, nahrbtniki pa težki od izkušenj. Naša povezanost ne pozna meja, saj smo na tej poti postali ne le sopotniki, temveč tudi prijatelji za celo življenje. In tako se zaključuje to poglavje, a spomini na tabor bodo za vsakega ostali življenjski spremljevalci, ki se kasneje spominja ne le univerzitetnih klopi, temveč tudi vrhov, ki jih je osvojil skupaj s svojimi novimi prijatelji. Saj veste, ne gre le za vrh, temveč za vsak korak na poti, ki nas pripelje tja. Do naslednjega vzpona, dragi sopotniki!

 

Avtorica: Tia Dornik

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Urad Republike Slovenije za mladino