nedelja, 14. julij 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

ARHIV NOVIC  

sreda, 29. maj 2024 ob 08:30, ogledov: 1353

Varna pot v slovenske gore - celovit vodnik

Objavil(a): Manca Ogrin
Letos je ugledala luč prenovljena spletna stran Varna pot v gore na portalu slovenia.info, prek katere bodo lahko tako tuji kot domači turisti našli vse najpomembneje informacije o slovenskih gorah na enem mestu, priporočila, kako se pripraviti na gorsko turo, kakšne so značilnosti naših gora, kako se obnašati v naravi in ravnati v primeru nesreče.
Slovenske gore in alpski svet postajajo iz leto v leto bolj množični, število turistov se izjemno povečuje, s tem pritisk na gore, gorske in obgorske kraje, posledično pomeni to vedno več dela in intervencij za gorske reševalce. Samo letos so gorski reševalci posredovali 138-krat, v lanskem letu 685-krat, največ doslej, v primerjavi izpred desetih let, ko je bilo 392 posredovanj (leto 2013), je to občutno več. Na podlagi podatkov GRZS je bila lani v 38 odstotkih potrebna intervencija pri tujih državljanih, v 35 odstotkih pa so na to vplivale okoliščine, kot so telesna nepripravljenost, neprimerna osebna in tehnična oprema ter obutev. Tudi zato so Planinska zveza Slovenije, gorski reševalci, policija in tudi gorski vodniki zadnja leta intenzivno opozarjali, da je treba slovenske gore ne le promovirati, ampak turiste tudi preventivno opozarjati na nevarnosti v gorah.

varno_v_gore

Pozitivna zgodba
»Ne samo statistika, pomembna je še ena ugotovitev, in sicer da del turistov ne zna oceniti zahtevnosti slovenskih gora in da je del nesreč v gorah zagotovo takšen, ki se ga da z informiranjem preprečiti oziroma odvrniti. Nesreča nikoli ne počiva in se lahko zgodi tudi izkušenim, toda mnoge situacije so vseeno takšne, ki bi jih z boljšim zavedanjem obiskovalcev lahko preprečili,« je povedal generalni sekretar PZS Damjan Omerzu.

Letos je tako ugledala luč prenovljena spletna stran Varna pot v gore na portalu slovenia.info, prek katere bodo lahko tako tuji kot domači turisti našli vse najpomembneje informacije o slovenskih gorah na enem mestu, priporočila, kako se pripraviti na gorsko turo, kakšne so značilnosti naših gora, kako se obnašati v naravi in ravnati v primeru nesreče.

V projekt se je vključil tako turistični sektor, Slovenska turistična organizacija (STO) in Združenje Slovenia Outdoor, kot druge strokovne službe, to so Planinska zveza Slovenije, Gorska reševalna zveza Slovenije, Združenje gorskih vodnikov Slovenije, Slovenska policija, Triglavski narodni park in Arso.
Kot je povedal Damjan Omerzu, so spletna stran in informacijski material pripravljeni še pravi čas, to je pred prihajajočo poletno sezono. »Zelo pozitivna zgodba,« je dejal.

know_before_you_go

Tek na dolge proge
Osrednja vstopna točka do informacij je spletna stran slovenia.info, ki je med tujimi turisti tudi najbolj prepoznavna. Na tej spletni strani so zbrani vsi ključni napotki in tudi povezave do aktualnih spletnih strani, najobsežnejši del vsebine pa je namenjen načrtovanju poti.

Izziv, ki sedaj sledi, je, kako informacijo o spletni strani, ki je predstavljena v sedmih jezikih, kar najširše posredovati med ciljno publiko, to je med tuje turiste. Kot so sporočili z STO in planinske zveze, se bodo poslužili tako spletne promocije kot informacijskega gradiva na terenu, to je v turističnoinformacijskih centrih (TIC-i), pri ponudnikih namestitev, v planinskih kočah, ob vstopih v naravne znamenitosti in na drugih za zagotavljanje varnega obiska pomembnih točkah. Do spletne strani bo mogoče dostopati tudi prek QR-kode, ki je in bo objavljena v različnih publikacijah.

»Smo na pravi poti, a je to tek na dolge proge,« je opozoril Damjan Omerzu. »Sodobni svet je človeka žal oddaljil od narave. To je še toliko bolj opazno pri turistih iz držav, kjer nimajo gora in pri obiskovalcih iz velikih mest. Enostavno nimajo znanj in zavedanja, da vstopajo v naravo, kjer si v prvi vrsti odvisen od svoje pripravljenosti in opreme,« je še dejal.

Priporočila pa gotovo ne bodo v pomoč le turistom in planincem, ampak tudi turističnim delavcem, vsaj tistim, ki sami ne razpolagajo z zadostnim znanjem in bodo lahko tako turiste usmerili na relevanten vir informacij. V ta namen je bilo izvedenih tudi že več delavnic za turistične delavce.

Katja Petrovec

Vir: Nedeljski dnevnik, 22. 5. 2024
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Urad Republike Slovenije za mladino