nedelja, 14. julij 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

ARHIV NOVIC  

petek, 8. oktober 2021 ob 08:00, ogledov: 6897

Planinske koče prehajajo na zimski delovni čas, nekaj visokogorskih je še odprtih

Objavil(a): Manca Ogrin
Z jesenjo, ki prinaša hladnejše vreme in krajši dneve, se visokogorske planinske koče zapirajo, a nekaj jih še ostaja odprtih. Sredogorske planinske koče pa bodo večinoma odprte ob koncu tedna, nekaj se jih zapre, nekaj pa jih ostaja stalno odprtih. Pred načrtovanjem ture zato preverite obratovanje. Ob tem velja previdnost, saj je visokogorje že pobelil sneg.
Pretežni del visokogorskih planinskih koč je že zaprtih. Nekatere pa še ponujajo toplino in oskrbo.

V Kamniško-Savinjskih Alpah sta ta konec tedna, do 10. oktobra, odprti Cojzova koča na Kokrskem sedlu in Kamniška koča na Kamniškem sedlu (slednja bo pozneje odprta ob vikendih ob lepem vremenu), Češka koča na Spodnjih Ravneh in Kranjska koča na Ledinah pa sta odprti še dva vikenda, torej do 17. oktobra. Ob vikendih bodo odprte Koča na Kriški gori (razen vikend 9.-10. oktober in 23.-24. oktober zaradi vzdrževalnih del), Koča na Klemenči jami pod Ojstrico (od novembra naprej ob lepih vikendih in po dogovoru, v oktobru je zaprta), Zavetišče na Okrešlju (ki pa je v oktobru odprto še stalno). Od višje ležečih koč sta stalno odprta Domžalski dom na Mali planini in Črnuški dom na Mali planini. Ostale planinske koče, ki so v zimskem času težje dostopne, bodo odprte ob vikendih (Koča na Dobrči do konca oktobra še stalno), lahko dostopne pa bodo odprte stalno.

V Karavankah v višjih legah vztraja odprta Koča na Golici, predvidoma do 24. oktobra, ob lepem vremenu do 1. novembra. Stalno so odprti Valvasorjev dom pod Stolom, Koča na Ljubelju (razen ob ponedeljkih in torkih) in Dom Pristava v Javorniškem Rovtu, večina ostalih koč pa je odprtih ob koncih tedna in praznikih.

V Julijskih Alpah je od visokogorskih koč stalno odprt Dom na Komni, Vodnikov dom na Velem polju bo stalno odprt do 17. oktobra oz. ob lepem vremenu do 30. oktobra, Koča pod Bogatinom bo odprta do 10. oktobra, Zasavska koča na Prehodavcih pa do 13. oktobra. Triglavski dom na Kredarici je sicer zaprt, a zasilno vas oskrbijo meteorologi (postelja in odeje v neogrevani sobi). Ob vikendih bosta tudi pozimi odprti Orožnova koča na Planini za Liscem in Krekova koča na Ratitovcu. Ob lepih vikendih bo do konca oktobra odprt Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti, stalno pa bosta odprta Planinski dom Tamar in Erjavčeva koča na Vršiču (ki pa bo od 20. oktobra do 1. decembra zaprta). Večina ostalih nevisokogorskih koč bo odprta ob vikendih in praznikih.

Za obisk visokogorja zunaj poletne sezone je mogoče uporabiti zimske sobe ali bivake. Na spletni strani PZS ali neposredno pri planinskih društvih preverite razpoložljivost oz. odprtost.

Ob obisku koč je treba dosledno upoštevati varnostne napotke, ki jih določajo aktualni odloki. Poleg mask in razkuževanja rok je ob vstopu v kočo tudi PCT-pogoj, ki so ga dolžni izpolnjevati tako ponudniki kot obiskovalci, za kar prosimo za strpnost in razumevanje.

Opozorilo!
V visokogorju je že zapadel prvi sneg, ki ga sicer ni veliko, vendar je zaradi vetra v zametih. Priporočamo, da se v visokogorje odpravite zgolj dovolj izkušeni in primerno opremljeni.

Dušan Prašnikar
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Urad Republike Slovenije za mladino