četrtek, 6. avgust 2020
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

27.06.2020 19:16
Miha Mrak
Karte LOCUS
05.06.2020 13:38
Bojan Mavri
Karte LOCUS
Forum
Zadnji komentarji
25.06.2020 08:31
Janja Miklošič
Triglav
Vsi komentarji

FORUM PZS

Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov spletne.strani@pzs.si.
Dodajanje in pisanje sporočil v forum PZS je omogočen le registriranim in prijavljenim uporabnikom spletne strani PZS.

Sejanje soli

Pavel Škofic: sobota, 3. maj 2014, ob 10.22 uri; ogledov: 3912

Sejanje soli

 

Ko tako med potjo razmišljam o dogajanju na letošnjem zboru načelnikov, me zadeva vedno bolj spominja na pravljično vas v kateri so posejali sol, da bi jim rasla kar doma.

Omenil sem že člana IO KŠP, ki je zelo odločno povedal, da v življenju še ni videl tako zmedenega pravilnika, kot je tekmovalni pravilnik KŠP in da ga posledični zapleti na tekmah ne čudijo.

  1. Ta gospod je sedel zraven človeka, ki je zadnje mesece poskušal popraviti obstoječi pravilnik in je v to vložil kar nekaj časa. Če je ta gospod dejansko tak strokovnjak, da lahko trdi, da je pravilnik skrpucalo, bi verjetno moral poznati dober pravilnik. Od konstruktivnega človeka bi pričakovali, da bo svojemu kolegu v IO pomagal napisati popoln pravilnik. Namesto tega raje kritizira in pametuje.
  2. Če je nekdo član IO že pol leta in točno ve, kakšen bi pravilnik moral biti, bi ga lahko pripravil sam in ga predstavil kot drugi predlog (sam sem recimo predlog napisal, nisem pa dobil nobenega odgovora). Če nekdo res ve, kaj je treba napisati, se to da narediti v enem vikendu (sam recimo za pravilnik iRCC porabim kakšni dve uri letno, na začetku pa tudi nisem porabil več kot 8 ur). Je pa zoprno, če nimaš volje do dela in je edini motiv pametovanje in iskanje krivcev za težave kje drugje.

Da bi bila zadeva še bolj žalostna, se je ogasila še sodniška stran. Njihova pripomba je bila, da bodo popravki pravilnika probleme le še povečali. Ta poteza je enako neproduktivna kot poteza člana IO in za njih popolnoma enako veljata zgornji točki.

Po izjavah ljudi, ki zagovarjajo obstoječi sistem, je le ta slab. Imeli so pol leta časa, da ga popravijo, pa so ga po lastnih besedah naredili še slabšega.  Tu nimam kaj dodati. Vaščani zgoraj omenjene vasi so se baje skregali s svojo pametjo in pri tem so zmagali oni, ne pamet?!

S pametjo je skregano tudi novo državno prvenstvo v športnem plezanju.

  1. Potekalo bo po zelo slabih pravilnikih (to izjavljajo sami podporniki obstoječega IO).
  2. Državni prvaki ne bodo najboljši plezalci, ker so tekme državnega prvenstva v terminih mednarodnih tekem.
  3. Tekme bodo sodili sodniki, ki so za svojo vodjo podprli sodnico, ki v normalnih razmerah sploh nebi smela dobiti licence.

Za ta namen bomo porabili 22 tisočakov iz proračuna KŠP. To je po mojih podatkih potrdil Zbor načelnikov. Osnovni namen je očitno le razdeliti omenjeni denar, vse ostalo pa je v drugem planu. Če sta fundacija in ministrstvo dejansko namenila kakšna sredstva za tako državno prvenstvo, potem res ni čudno, da smo kot država v težavah.

V isto kategorijo sodi tudi izjava nesojene vodje sodniškega zbora. Izjavila je, da je z mesta vodje sodniškega zbora odstopila zaradi mene.  Pričakoval bi, da bo odstopila zaradi tega, ker bi dojela, da za sodnika ni primerno, da laže pred zborom načelnikov o ustanovitvi komisije, da ni primerno, če pišeš nestrokovne odgovore, ki se jim lahko smeje vsak, ki stvari pozna ali morda zaradi tega ker je izumila sedeči štart v težavnostnem plezanju, našlo pa bi se še kaj.  Razen nekaj somišljenikov, ki so prišli na zbor v njeno podporo, je vsem ostalim verjetno jasno, da taki ljudje med sodniki nimajo kaj početi. Samo zaradi mene ji res nebi bilo treba odstopiti. Jaz samo zbiram cvetke in jih zapišem. Ne lastim si nobenih zaslug za take umotvore, zapisujem pa jih le v želji, da takih neumnosti nebi počel še kdo drug. Če sem za njen odstop kriv jaz, je to podobno, kot da bi nekdo, ki je recimo izpraznil bankomat, za svoje posledične težave krivil nadzorno kamero, ki ga je posnela. Ali ni to malo skregano z zdravo pametjo?

Da ne bo kakšnega nesporazuma – zapisano je le moje mnenje. Če bom dobil kakšen dokaz, da je  napačno, ga bom z veseljem spremenil.

 

Pavel Škofic


Odgovori

Oddaj svoj odgovor >>
Sandi Pucer Novak: petek, 9. maj 2014, ob 13.01 uri
Prebral sem 3 zadnje poste Pavla Škofica in me čudi, da ni nikjer nobenega odgovora, nihče se ni obregnil ob njegove trditve in nihče ga ni demantiral... ne vem, če ni čudno... Meni njegova pisanja zbujajo neprijetne občutke in bi bil zelo vesel, če bi ga kdo demantiral. Sam imam na njegovo pisanje le eno pripombo: nebi se piše ločeno, ne bi...
Ostale pa prosim, da ga demantirajo ali pa vsaj napišejo svoj vidik. Tudi sam bi rad z veseljem svoje mnenje o organizaciji in organiziranosti celotne PZS (kot krovne organizacije) spremenil... in ja PZS, ne le neke čudne male frakcije, ki se ukvarja z nekim klajbingom. Sam rad hodim v hribe, ne plezam in nisem najbolj aktiven, letos še članarine nisem plačal. Pa ne vem, če to ni najboljša poteza, ki sem jo naredil. Kaj vem, kam bi denar odšel...
Prosim vas, rešite me dvomov... 
Pavel Škofic: petek, 9. maj 2014, ob 14.54 uri
Hvala za opozorilo glede pravopisa. Dejansko se ne bi vedno piše narazen. V bodoče bom bolj pozoren. Me pa veseli, da nisem edini, ki čaka na argumentiran odgovor. 
FRANC ŠTIBERNIK: torek, 13. maj 2014, ob 18.21 uri
Tudi sam sem razočaran, da na pisanje ni nikakršnega odgovora ali komentarja odgovornih. Tudi mene kot predsednika društva, kI bo gostilo tekmo za DP  zanima uradno pojasnil na zapis Pavleta. Naj dodam še to, da sem tudi sam zahteval pojasnilo ali so mladi plezalci, ki plezajo v različnih kategorijah od 5 do 15 let enako zavarovani kot ostali planinci. Po uradnem tolmačenju namreč plezalci- člani PD nimajo enakih pravic kot ostali člani, ki hodijo v gore. Kdaj bo ta problem rešen še vedno ne vem. očitno so mladi plezalci res nebodiga treba in bi vodsto PZS  raje videlo da ne bi bili člani, sicer bi že poskrbelo da bi imeli tudi plezalci enake pravice kot ostali člani.
Pavle, ni problem samo v pravilniku ampak tudi v ločevanju plezalcev na tiste, ki so zavarovani in na tiste, ki niso
Tudi to so stvari, ki bi jih morali rešitiv okviru KŠP
Pavel Škofic: torek, 13. maj 2014, ob 20.22 uri
Popolnoma se strinjam, da problem ni samo v pravilnikih. Osnovni problem je v dojemnju ljudi, zaradi česa so ustanovljena društva in posledično panožne zveze. V primeru športnega plezanja imam včasih občutek, da se plezalce jemlje predvsem kot plačnike članarine, štartnin, kotizacij, šolnin, ...
Sam sem bil priča izjave ene od sodnic, ki je izjavila, da hoče višji honorar na tekmi in da se denar dobi tako, da se poveča kotizacija mladinskim reprezentantom  za nastope na mednarodnih tekmah:-(
V mojih dopisih je omenjenih kar nekaj dogodkov iz katerih je jasno vidno, da njihovi povzročitelji ne sodijo v sistem, ki prisega na športni fairplay.  Laž pred zborom načelnikov nedvomno sodi mednje.
Na pravila pa opozarjam predvsem zaradi tega, da pokažem kako so raztegljiva. Če hočem kje kaj povedati moram upoštevati vsa pravila. Tudi v primeru, da sem jih upošteval, sem že poslušal očitke, da jih nisem. Na svoja vprašanja, pobude in pritožbe lahko dobim le odgovor, da se zadeve nisem lotil skladno s predpisi, da sem nesramen, da stvari ne razumem, ali pa odgovora sploh ni. Kolikor vem tudi ostali, ki se ne strinjajo z delovanjem KŠP, nimajo nič boljšega izkupička. Pa 5.člen Statuta PZS jasno govori o javnosti delovanja.
Da bi dokazal, da se stvari da narediti tudi drugače, sem se lotil pokala iRCC. Tam se po svojih najboljših močeh trudimo postaviti plezalce v prvi plan. Vem, da nam ne uspe vedno, vendar ne odnehamo. Ker proračuna nimamo, nimamo sistema in tudi ne posameznikov, ki bi jih zanimal denar ali položaj. Veselje do dela in športnega plezanja nas drži skupaj že 6 let in v tem času se nikoli nismo skregali. Delujemo na področju velikosti Slovenije in govorimo množico različnih jezikov, pa se kljub vsemu razumemo. Podobno je tudi v Zahodni ligi, ki jo prav tako vodi zanesenjak brez kakršnegakoli povračila za delo ali stroške. 
Strinjava se, da rešitev ni v pravilnikih. Reštev je v tem, da se sistem zave, da mora delati učinkovito in z minimalnimi stroški za maksimalno zadovoljstvo svojega članstva. 


© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje v forumu


Išči v temi

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
Stanje v gorah
Dejavnosti
Splošno
Spletna stran PZS
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih