četrtek, 23. marec 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

DOGODKI IN AKTIVNOSTI

11. 3. 2020 / Predavanje, ogledov: 531

ODPOVEDANO: Jamarske raziskave v osrčju Tolminskega Migovca | 6. planinski večer PD Tolmin

Vrsta dogodkaPredavanje
Kdaj11. 3. 2020 19:00, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
KjeTolmin
DruštvoPlaninsko društvo Tolmin
MDO PDMDO PD Posočja
Jana Čarga, ki že nekaj let vodi Jamarsko sekcijo PD Tolmin, nam bo predstavila speleološke raziskave zadnjih dveh let v podzemlju Tolminskega Migovca. Tolminski jamarji so lani skupaj z angleškimi kolegi iz Imperial College Caving Cluba (ICCC) prejeli nagrado Viljema Puticka, ki jo za največje jamarsko odkritje podeljuje Društvo za raziskovanje jam Ljubljana (sponzor Treking šport d.o.o.). Denarna nagrada se je nanašala na prijavljenih 2,6 km novih prehodov, odkritih leta 2018 v Sistemu Migovec.

Lansko tradicionalno speleološko odpravo na Migovcu, ki je trajala od 6. julija do 10. avgusta, so poimenovali Maraton. Odpravi je nagajalo deževno vreme, za nameček pa je že v prvem tednu zaradi podrtja začetnega dela v jami Primadona postala običajna pot neprehodna. Na srečo so 100 m v steni nad prvotnim vhodom odkrili nov vhod, ki so mu dali ime Belladonna. V lanski odpravi so v Sistemu Migovec na novo odkrili 1,2 km. Nova dolžina sistema pri obstoječi globini -972 m sedaj znaša kar 43 km, kar opravičuje ime odprave.

V podzemlju Migovca opažamo obsežne klimatske spremembe. Študent paleoklime Tanguy Racine, ki trenutno proučuje zgodovino podnebja v evropskih Alpah, je v svoje raziskave vključil tudi jamo M-17, saj kot član ICCC
dobro pozna jame Migovca. Trenutno rezultati raziskave, ki je v teku, povedo, da se je večina ledu v jami M-17 odlagala med leti 800 do 1450 našega štetja. Pristnejši novejši led pa napajajo tri površinska brezna, ki se povezujejo v M-17. Zanimiva so tudi odkritja v jami Planika (prvič odkrita leta 2007). Na njenem dnu se nahaja sneg, ki se je od leta 2008 do junija 2019 znižal za kar dobrih 6 m. Velike količine snega in ledu so izginile tudi v drugih delih jame in s tem močno spremenile njen prvotni izgled. V njenem spodnjem delu se nahajata led in kompakten sneg. Jama je bila tudi na novo izmerjena.

Tolminski jamarji so bili vključeni tudi v znanstveno raziskavo pretakanja visokogorske kraške vode na območju med Bohinjem in Tolminom. Tok visokogorske kraške vode na tem območju je namreč slabo poznan, del omenjenega vodonosnika pa je tudi jamski sistem Migovec. Pri vzorčenju in barvanju, ki potekalo na izvirih in vodotokih v občinah Tolmin (Tolminka, Zadlaščica, vir na planini Prodi, vir na planini Polog) in Bohinj (Mala Savica, Velika Savica, Ukanška Suha, Suha-Ribčev Laz, Bohinjska Bistrica), poleg naše Jamarske sekcije PD Tolmin so sodelovali tudi Jamarski klub Železničar in nosilec raziskave Inštitut za raziskovanje krasa ZRC SAZU.

O vsem navedenem in še več bomo slišali na predavanju, ki ga bo spremljala projekcija fotografij iz visokogorskega kraškega podzemlja, ki običajnim ljudem ni dostopno.


KomentarjiOstali dogodki in aktivnosti ta dan:
 Zbor Komisije za turno kolesarstvo Aktivnosti (komisij) PZS
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje v koledarju


Gorski predel

Vrsta dogodka

Društvo

Vrsta poti

Primerno za družine 

Izprazni Iskanje
 
Vsi dogodki tega meseca
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih