četrtek, 18. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

SPOROČILA ZA MEDIJE  

15. 8. 2011, ogledov: 1726

Ogenj v Alpah 2011 USPEL

S simbolnim prižigom ognja vsako leto, drugo soboto v avgustu, poteka akcija Ogenj v Alpah, s katero predvsem okoljevarstvene organizacije opozarjajo na skrb za naravno in kulturno dediščino v alpskih regijah ter pozivajo k ohranjanju in varovanju ekosistemov na teh območjih. Akcija poteka v organizaciji http://www.feuerindenalpen.com/ od leta 1986, od leta 2004 naprej pa je ogenj na simbolični način vsako leto zagorel tudi po slovenskih vrhovih.
Letos so CIPRA Slovenija, Triglavski narodni park in Planinska zveza Slovenije združili moči in k sodelovanju povabili vse planince, ljubitelje narave, planinska društva, občine, lokalne iniciative, nevladne organizacije in vse ostale zainteresirane, da se pridružijo akciji. Pozvali so jih, naj na svojih pohodih 13. avgusta na vrhovih prižgejo simbolni ogenj - npr. svečo, novoletne kresničke itd. in s tem podprejo akcijo Ogenj v Alpah 2011, pripomorejo k ozaveščanju in opozarjanju na pomembnost ohranjanja narave ter na nevarnosti, ki prežijo na alpski svet. Tako so minulo soboto zagorele svečke na številnih vrhih.

V soboto, 13. avgusta, je v okviru akcije potekalo tudi odstranjevanje zarasti na Malem polju pod Vodnikovim domom na Velem polju, kjer se je zbralo okoli 25 prostovoljcev in domačinov, predstavnikov agrarne skupnosti Bohinjska Češnjica, Jereka, Podjelje, Koprivnik. Skupaj so odstranili 2,5 hektarjev zarasti ter pripomogli, da se planina ne bo zaraščala, temveč ohranjala.

Zvečer so CIPRA Slovenije, Triglavski narodni park in Planinska zveza Slovenije na srečanju pred Info središčem TNP Triglavska roža na Bledu opozorili še na največje probleme v Alpah pri nas. Direktor Triglavskega narodnega parka mag. Martin Šolar je spregovoril o gospodarjenju z gozdovi in množičnih prireditvah v gorskem svetu, škodljivosti le-teh za naravno okolje. Podpredsednik Planinske zveze Slovenije Tone Tomše je v imenu Planinske zveze Slovenije posebej opozoril na nedovoljene in nekontrolirane vožnje z vozili v naravi ter na pripravljen predlog novega Zakona o vožnji z vozili v naravnem okolju, torej v občutljivih ekosistemih, kjer hrup in vožnja povzročata nemir in vznemirjenje pri živalih in rastlinah, tudi prenekaterih redkih in ogroženih vrstah. Posebno zanje so vsakršen nemir, hrup, nevarnost razlitja olj in goriv itd. izredno škodljivi in nevarni ter lahko tudi neposredno usodni.

Predsednik CIPRE Slovenija dr. Matej Ogrin pa je izpostavil problematiko prometnega obremenjevanja slovenskega alpskega prostora. »Glavna grožnja alpskemu svetu so podnebne spremembe, k podnebnim spremembam pa promet prispeva približno 30 odstotkov. V Sloveniji je problem ta, da se na področju prometa in mobilnosti naredi najmanj. Če se na področju energetike, energetske učinkovitosti stavb vendarle premika, tudi v industrijskih procesih je učinkovitost vse večja, pa je energetska učinkovitost na področju prometa katastrofalna, sploh v Sloveniji. Poleg tega pa tudi mobilnostne navade Slovence, recimo poleti v prostem času v turističnih krajih, še vedno padejo v vzorec sedemdesetih let razvitega sveta,« je bil kritičen predsednik Ogrin.

S simbolnim prižigom ognja lahko planinci, obiskovalci gora nadaljujejo tudi še skozi ves avgust, fotografijo s pripisom podatkov o mestu posnetka (kateri vrh, kdaj, koliko planincev) pa pošljejo na slovenija@cipra.org.

Za vsa vaša poročanja in tudi povabila k nadaljnjemu sodelovanju v akciji v avgustu - že vnaprej hvala.

Dodatne informacije:
CIPRA Slovenije: Leon Kebe, 031 655 993, slovenija@cipra.org,
Triglavski narodni park: Marjeta Albinini, 031 844 051, marjeta.albinini@gmail.com,
Planinska zveza Slovenije: Zdenka Mihelič, 041 222 358, zdenka.mihelic@pzs.si.

CIPRA Slovenija  Triglavski narodni park Planinska zveza Slovenija
predsednik dr. Matej Ogrin direktor mag. Martin Šolar predsednik Bojan Rotovnik


 

 

Dokument: sporocilo za medije-ogenj_v_alpah2011_uspel.pdf (165,00 KB)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med sporočili


Datum  

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise

Kontaktna oseba
Predstavnica PZS za odnose z javnostmi:
Manca Ogrin
T: + 386 (0)40 352 665
E: pr@pzs.si
IZBERI
Znaki in logotipi
Kontaktna oseba
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih