četrtek, 22. februar 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

SPOROČILA ZA MEDIJE  

10. 11. 2015, ogledov: 2717

Slovenski športni plezalci na 20. tekmi svetovnega pokala v Kranju v boju za najvišja odličja

Vse poti najboljših športnih plezalcev ta konec tedna, 14. in 15. novembra, vodijo v Kranj, ki bo že 20. zapored prizorišče finalne tekme svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti; ta bo odločala tudi o letošnjih zmagovalcih svetovnega pokala. Med več kot 110 tekmovalci iz 20 držav bo tudi 15-članska slovenska ekipa na čelu z najuspešnejšimi, Mino Markovič, Janjo Garnbret in Domnom Škoficem, ki se bodo za lovorike potegovali ob podpori domačega občinstva. Svoje cilje so predstavili na današnji novinarski konferenci na sedežu Planinske zveze Slovenije v Ljubljani.

ifsc_new_logo2015

Svetovni pokal v športnem plezanju 2015, ki poteka pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC), se bo že tradicionalno sklenil v dvorani Zlato polje v Kranju. Športno plezanje je letos v središču pozornosti zaradi dobrih obetov, da postane olimpijska disciplina. »Letošnja tekma v Kranju prinaša dve posebnosti, prva je jubilej ob 20. neprekinjeni organizaciji tekme, druga pa olimpijski veter, ki je zapihal v jadra mednarodne športnoplezalne organizacije, katere cilj je odlična predstavitev športne panoge na olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020. V Kranju bosta prisotna opazovalca Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki bosta o tekmovanju poročala programski komisiji in izvršnemu odboru MOK, od katerega decembra letos pričakujemo dokončno potrditev predloga, da se športno plezanje uvrsti v program olimpijskih iger 2020,« je napovedal načelnik Komisije za športno plezanje PZS Aleš Pirc.

Finalna tekma svetovnega pokala v športnem plezanju v Kranju velja za eno najbolje organiziranih in med tekmovalci najbolj priljubljenih, hkrati pa njena organizacija Planinsko zvezo Slovenije uvršča med večje športne zveze tudi na področju tekmovalnega športa in ji daje prepoznavnost in ugled tako v Sloveniji kot v tujini. »Kranj je danes klasična postaja tekem svetovnega pokala in po tradiciji se z njim lahko merita samo še oba največja mastra na svetu – Serre Chevalier in Arco. Letos bo tekmovanje že dvajsetič zapored in nobeno mesto nima toliko tekem svetovnega pokala kot prav Kranj,« je poudaril prekaljeni organizator SP Kranj Tomo Česen. »Tekma je izredno dobro zapisana v karavani svetovnega pokala, velja za eno najboljših, če ne najboljšo, tako med trenerji, ki jo samo hvalijo, kot tekmovalci, ki jih vedno pride največ v Kranj,« je pristavil selektor slovenske reprezentance Roman Krajnik. Več o zgodovini tekme svetovnega pokala Kranj.

sp_kranj_2015_nk1_foto_manca_cujez
Domen Škofic, Roman Krajnik, Katja Vidmar, Tomo Česen, Janja Garnbret, Mina Markovič in Aleš Pirc na novinarski konferenci pred finalno tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti Kranj 2015 (foto Manca Čujež)

»Prijavljenih je 113 tekmovalcev, še več kot lani. Na štartni listi je 44 deklet in 69 fantov,« je sporočil Česen ter predstavil tekmovanje in urnik. V soboto, 14. novembra, se ob 9. uri začnejo kvalifikacije moških, ob 14. uri sledijo kvalifikacije žensk, isti večer ob 20. uri bo polfinale. Nedelja, 15. novembra, je rezervirana za finale z začetkom ob 18.45. »Računam na podporo gledalcev, saj bo tekma odločala o skupnem vrstnem redu tako pri ženskah kot pri moških. V igri so naši tekmovalci, kar upam, da je zadosten razlog, da bo prišlo v dvorano dovolj gledalcev in bo vzdušje pravo, kot vedno,« je še dodal vodja svetovnega pokala Kranj 2015.

 URNIK TEKMOVANJA (Vir: spletna stran SP Kranj 2015)

Sobota, 14. november
9:00     kvalifikacije moški
14:00   kvalifikacije ženske
20:00   polfinale

Nedelja, 15. november
18:45    finale

Petnajstčlansko slovensko ekipo na finalni tekmi svetovnega pokala v Kranju sestavljajo športne plezalke Mina Markovič, Janja Garnbret, Tjaša Kalan, Julija Kruder, Tjaša Slemenšek, Rebeka Kamin, Veronika Meke in Kaja Skvarč Božič, v moški konkurenci pa bodo nastopili Domen Škofic, Urban Primožič, Martin Bergant, Anže Peharc, Milan Preskar, Jure Raztresen in Tim Unuk. Več o slovenskih tekmovalcih na tekmi SP Kranj 2015.

»Za nami je res uspešna sezona, ki je še ni konec, saj čakamo Kranj,« je bila zadovoljna trenerka slovenske članske reprezentance v športnem plezanju Katja Vidmar, ki je nanizala letošnje dosežke reprezentantov v svetovnem pokalu. »Z letošnjo sezono sem več kot zadovoljen, saj smo znova naredili korak naprej, postavili nekaj mejnikov – dobili evropsko prvakinjo v težavnosti, ki je še nismo imeli, ponovili smo največji uspeh s petimi finalisti na tekmi svetovnega pokala, kar je bilo nazadnje leta 2003, dosegli smo prvo zmago v moški konkurenci ne na domačih tleh, ampak zunaj, kar je uspelo Domnu,« je izpostavil selektor in trener slovenske reprezentance Roman Krajnik in predstavil pričakovanja pred velikim finalom sezone: »Za tekmo smo odlično pripravljeni. Če bodo na tekmi uživali in odplezali, kot so trenutno pripravljeni, mislim, da bodo rezultati na koncu takšni, kot jih vsi pričakujemo.«

sp_kranj_2015_nk2_foto_manca_cujez
Katja Vidmar, Roman Krajnik, Domen Škofic, Janja Garnbret in Mina Markovič (foto Manca Čujež)

Mina Markovič, ki je letos prvič v karieri osvojila naslov evropske prvakinje, je v Kranju že trikrat zmagala, svetovni pokal pa osvojila v letih 2011 in 2012. Trenutno vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti je pred kranjskim finalom povedala: »Sezona do zdaj je bila zelo uspešna, sicer je še ni konec, a že zdaj lahko rečem, da sem zelo zadovoljna. Z izjemo prejšnjih let sem se odločila, da dam poudarek težavnosti. Začelo se je v najboljšem možnem redu, z zmago na uvodni tekmi za svetovni pokal in naslovom evropske prvakinje. Ob poznejši poškodbi gležnja v Brianconu mi toliko več pomenita naslednji zmagi v Imstu in Stavangerju. Letošnjo sezono sem na tekmah zelo uživala, z izjemo ponesrečenega nastopa na Kitajskem. Že vse leto sem res vrhunsko pripravljena. Vem, da sem sposobna zelo dobro odplezati in za ta zaključek si res želim samo plezati in nič drugega.«

Janja Garnbret, letošnja svetovna in evropska mladinska prvakinja v težavnosti in balvanih ter evropska podprvakinja v težavnosti v članski konkurenci, bo v Kranju nastopila premierno. »Ta sezona je bila zame najboljša do zdaj, poleg naslova svetovne mladinske prvakinje sem bila tudi evropska podprvakinja in bila druga na tekmi svetovnega pokala v Imstu. Za Kranj bom predvsem sproščena, uživala bom in bomo videli, kakšen bo rezultat,« je dejala na novinarski konferenci.

Domen Škofic je v letošnji sezoni dosegel nov mejnik, svojo prvo zmago v svetovnem pokalu, ki jo je utrdil še z 2. mestom na zadnji tekmi na Kitajskem. »Do zdaj sem s sezono zelo zadovoljen. Dosegel sem svoj glavni cilj, zmago v svetovnem pokalu. Začetek sezone ni bil lahek, morda zaradi preveč pričakovanj, imel sem nekaj težav, tako kot Mina sem si zvil gleženj. Moral sem se sprostiti in potem je steklo. V zadnji dveh tednih sem imel nekaj težav z zdravjem, spet se počutim bolje in upam, da bom v Kranju zdrav in me ne bo nič mučilo. Verjamem, da bom užival, če bo tako, verjamem, da bo rezultat, kot mora biti,« je napovedal pred Kranjem.

Kranjska tekma bo odločala o lovorikah v letošnjem svetovnem pokalu, v boju za najvišja mesta sta tudi slovenska plezalca. Mina Markovič, trenutno vodilna v skupnem seštevku SP v težavnosti, 33 točk pred svojo dolgoletno tekmico, Južnokorejko Jain Kim, s katero sta letos vsaka po trikrat stali na najvišji stopnički, je na dobri poti, da po letih 2011 in 2012 znova osvoji svetovni pokal v težavnosti. Še tesneje je v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti pri moških, kjer je razlika med prvimi štirimi športnimi plezalci manj kot 40 točk, tako da Domen Škofic za vodilnim Francozom Gautierjem Supperjem zaostaja le 38 točk, drugi in tretji sta trenutno Čeh Adam Ondra in Avstrijec Jakob Schubert; Škofic pa je tretji tudi v kombinaciji.

Trenutno stanje v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti

ženske (vir: IFSC)

moški (vir: IFSC)

1. Mina Markovič (SLO) – 467 točk
2. Jain Kim (KOR) – 434 točk
3. Jessica Pilz (AUT) – 410 točk
...
7. Tjaša Kalan (SLO) – 207 točk
11. Janja Garnbret (SLO) – 160 točk

1. Gautier Supper (FRA) – 400 točk
2. Adama Ondra (CZE) – 390 točk
3. Jakob Schubert (AUT) – 378 točk
4. Domen Škofic (SLO) – 362 točk
...
12. Urban Primožič (SLO) – 139 točk
38. Martin Bergant (SLO) – 14 točk

Trenutno stanje v skupnem seštevku svetovnega pokala v kombinaciji

ženske (vir: IFSC)

moški (vir: IFSC)

1. Jain Kim (KOR) – 428 točk
2. Yuka Kobayashi (JPN) – 282 točk
3. Aya Onoe (JPN) – 212 točk

1. Adam Ondra (CZE) – 617 točk
2. Sean McColl (CAN) – 406 točk
3. Domen Škofic (SLO) – 393 točk
4. Jakob Schubert (AUT) – 391 točk


sp_kranj_2015

Novinarje in fotografe prosimo, da se akreditirate prek spletnega obrazca IFSC.

Na spletni strani tekmovanja so podrobnejše informacije in tam bodo objavljeni tudi vsi rezultati po koncu kvalifikacij, polfinala in finala, prav tako fotografije. Vse bomo ažurno objavljali tudi na spletni strani PZS in facebook strani PZS.

Vstopnice lahko gledalci kupijo pred začetkom tekmovanja na vhodu v športno dvorano Zlato polje v Kranju, za sobotne kvalifikacije in polfinale bodo morali odšteti 4 evre, za nedeljski finale 8 evrov.

Ogled tekme bo omogočen v neposrednem prenosu V ŽIVO prek Mednarodne zveze za športno plezanje IFSC, finalni del v nedeljo, 15. novembra, bo ob 19. uri na 2. programu prenašala tudi TV Slovenija. Medijski sponzor svetovnega pokala Kranj 2015 je Val 202.

Uspehi slovenskih športnih plezalk in plezalcev, ki že vrsto let krojijo svetovni vrh športnega plezanja, so rezultat dobrega, načrtnega in vztrajnega dela reprezentanc, trenerjev in plezalcev, njihove strastne predanosti in truda, zato si na domačih tleh zaslužijo našo močno podporo v živo.

Prisrčno vabljeni v Kranj!

Manca Čujež

Dodatne informacije: Manca Čujež, predstavnica PZS za odnose z javnostmi, 040 352 665, pr@pzs.si

Dokument: pzs_sp kranj 2015_pred finalom_sporocilo za medije.pdf (145,77 KB)

Fotogalerija

 Manca Čujež

Domen Škofic, Roman Krajnik, Katja Vidmar, Tomo Česen, Janja Garnbret, Mina Markovič in Aleš Pirc na novinarski konferenci pred finalno tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti Kranj 2015

  Manca Čujež1 / 13

Roman Krajnik, Katja Vidmar in Tomo Česen

  Manca Čujež2 / 13

Janja Garnbret in Mina Markovič sta razkrili cilje pred Kranjem.

  Manca Čujež3 / 13

Domen Škofic v pričakovanju tekme v Kranju

  Manca Čujež4 / 13

Tomo Česen, Katja Vidmar, Roman Krajnik, Domen Škofic, Janja Garnbret, Mina Markovič in Aleš Pirc

  Manca Čujež5 / 13

Najuspešnejši slovenski športni plezalci Domen Škofic, Janja Garnbret in Mina Markovič

  Manca Čujež6 / 13

Mina Markovič, ki je letos prvič v karieri osvojila naslov evropske prvakinje, je v Kranju že trikrat zmagala, svetovni pokal pa osvojila v letih 2011 in 2012.

  Manca Čujež7 / 13

Janja Garnbret, letošnja svetovna in evropska mladinska prvakinja v težavnosti in balvanih ter evropska podprvakinja v težavnosti v članski konkurenci, bo v Kranju nastopila premierno.

  Manca Čujež8 / 13

Domen Škofic je v letošnji sezoni dosegel nov mejnik, svojo prvo zmago v svetovnem pokalu.

  Manca Čujež9 / 13

Tomo Česen, že 20 let vodja svetovnega pokala v športnem plezanju v Kranju

  Manca Čujež10 / 13

Aleš Pirc, načelnik Komisije za športno plezanje PZS

  Manca Čujež11 / 13

Katja Vidmar, trenerka slovenske reprezentance v športnem plezanju

  Manca Čujež12 / 13

Roman Krajnik, selektor in trener slovenske reprezentance v športnem plezanju

  Manca Čujež13 / 13

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med sporočili


Datum  

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise

Kontaktna oseba
Predstavnica PZS za odnose z javnostmi:
Manca Ogrin
T: + 386 (0)40 352 665
E: pr@pzs.si
IZBERI
Znaki in logotipi
Kontaktna oseba
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih