sobota, 24. februar 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

SPOROČILA ZA MEDIJE  

15. 11. 2015, ogledov: 1427

Janja, Mina in Domen v nedeljskem finalu SP Kranj 2015

Po sobotnih kvalifikacijah in polfinalu jubilejne 20. tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju Kranj 2015 so se v nedeljsko finalno preizkušnjo, ki bo ob 18.45 v dvorani Zlato polje, uvrstili tudi trije slovenski reprezentanti: Janja Garnbret kot prvouvrščena v svojem premiernem kranjskem polfinalu, Domen Škofic z 2. in Mina Markovič s 4. rezultatom polfinala. Na tekmi svetovnega pokala Kranj 2015, ki poteka v okviru Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC), je letos nastopilo 109 tekmovalcev iz 20 držav, med njimi 15 Slovencev.

Nobeno mesto se ne more pohvaliti s toliko organiziranimi tekmami svetovnega pokala kot prav Kranj, ki je že dve desetletji nepogrešljiva postaja najboljših športnih plezalcev z vsega sveta pred koncem sezone. V gorenjski prestolnici se je na jubilejni tekmi, ki jo z neutrudnim vodjo Tomom Česnom z ekipo na čelu organizira Planinska zveza Slovenije, zbralo 43 tekmovalk in 66 tekmovalcev iz 20 držav, da se pomerijo na sedmi, zadnji preizkušnji letošnjega svetovnega pokala, ki bo odločala o končnih lovorikah.

V boju za najvišja mesta svetovnega pokala sta tudi slovenska športna plezalca. Mina Markovič, v ženski konkurenci trenutno vodilna v skupnem seštevku SP v težavnosti, 33 točk pred svojo glavno tekmico Južnokorejko Jain Kim, je na dobri poti, da po letih 2011 in 2012 znova osvoji svetovni pokal v težavnosti. Ptujčanka se letos poteguje tudi za četrto zmago v Kranju (na domačih tleh je slavila že v letih 2009, 2012 in 2014); če ji to uspe, bo na vrhu kranjske lestvice stopila ob bok legendarni Francozinji Liv Sansoz, ki je tu štirikrat zapored zmagala med letoma 1997 in 2000.

Še tesneje je v skupnem seštevku SP v težavnosti pri moških, kjer je razlika med prvimi štirimi športnimi plezalci tako majhna, da Domen Škofic za vodilnim Francozom Gautierjem Supperjem zaostaja le 38 točk. Drugi in tretji sta trenutno Čeh Adam Ondra in Avstrijec Jakob Schubert, Škofic pa je tretji tudi v kombinaciji.

SP_Kranj_2015_polfinale_Mina_Markovic_foto_Stanko_Gruden
Mina Markovič, v ženski konkurenci trenutno vodilna v skupnem seštevku SP v težavnosti, v kranjski finale odhaja s 4. rezultatom polfinala. (foto Stanko Gruden)

Slovenske barve je pod vodstvom selektorja in trenerja Romana Krajnika ter trenerke Katje Vidmar v Kranju zastopala petnajstčlanska ekipa – osem deklet in sedem fantov, med njimi šest novincev. Iz kvalifikacij se je v polfinale prebilo kar osem slovenskih reprezentantov, v nedeljski finale pa se je uvrstila trojica: kranjska debitantka Janja Garnbret, zmagovalka ženskega polfinala, ki je edina med 109 tekmovalci osvojila vrh polfinalne smeri, Mina Markovič s 4. rezultatom polfinala in Domen Škofic, ki je skupaj s Kanadčanom Seanom McCollom polfinale končal na 2. mestu. V moški konkurenci je najvišje priplezal Avstrijec Jakob Schubert, v ženski pa sta se na 2. in 3. mesto uvrstili Južnokorejka Jain Kim in Belgijka Anak Verhoeven.

Po odličnem nastopu v kvalifikacijah, kjer je dosegla 4. mesto, je napaka v polfinalu Tjaši Kalan (na koncu 26.) odnesla možnost za uvrstitev v finale, uspešneje pa so v polfinalu nastopili Urban Primožič (14.), Rebeka Kamin (17.), Tjaša Slemenšek (18.) in Veronika Meke (25.). V kvalifikacijah so tekmovali še Martin Bergant (30.), Jure Raztresen (31.), Julija Kruder (39.), Kaja Skvarč Božič (40.), Milan Preskar (41.), Anže Peharc in Tim Unuk (oba 44.).

SP_Kranj_2015_polfinale_Janja_Garnbret_foto_Stanko_Gruden
Janja Garnbret je na svoji premierni kranjski tekmi svetovnega pokala edina dosegla vrh polfinalne smeri in tako osvojila 1. mesto polfinala. (foto Stanko Gruden)

Janja Garnbret je v svojem premiernem kranjskem polfinalu splezala do vrha tako obeh kvalifikacijskih kot polfinalne smeri, kjer je premagala vso konkurenco in tako dosegla 1. rezultat polfinala. »Res je bilo super. Občinstvo tako glasno navija, da se kar držiš v steni in sploh ne moreš pasti, zato gre velik del zahvale navijačem. Smeri so bile v mojem stilu, odplezala sem in dala vse od sebe. Vedno poskušam preplezati in se ne ozirati na to, kaj je težko. Upam, da bo tako tudi v finalu. Moj cij je bil, da najprej pridem v finale in potem poskušam priti še na stopničke, glavni cilj pa je, da uživam in se ne oziram na ostale. Naj zmaga najboljša,« se je smejalo komaj 16-letni Korošici, letošnji svetovni in evropski mladinski prvakinji v težavnosti in balvanih ter evropski podprvakinji v težavnosti.

Mina Markovič, vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti, v finale SP Kranj 2015 odhaja s 4. rezultatom polfinala. »Zelo sem vesela finala. S kakšno napako manj bi sicer lahko bilo boljše v polfinalu, a nekaj gibov sem se kar odločila in šla, kar je tista dobra popotnica za finale. Za Kranj se je treba vsakič posebej še dodatno pripraviti, tako v glavi kot v plezanju, saj so smeri malo drugačne, tako da je izziv, a se mi zdi, da mu dobro kljubujem. V finalu pa bo treba odplezati na polno in brezkompromisno,« se zaveda 27-letna Ptujčanka, letošnja evropska prvakinja v težavnosti, ki je v Kranju slavila že trikrat.

Domen Škofic, v skupnem seštevku SP 4. v težavnosti in 3. v kombinaciji, je kranjski polfinale sklenil na 2. mestu. »Bil sem zelo sproščen in plezal tako, kot znam. Na koncu sem malce pobezljal, ker sem imel še dovolj moči in se odločil za slabo možnost, ampak ni skrbi. V finalu sem in jutri je nova zgodba. Najboljši občutek je plezati v finalu na domači tekmi,« se kranjskega finala veseli 21-letni Radovljičan, ki je letos s svojo prvo zmago v svetovnem pokalu dosegel nov mejnik.

»Če sem iskren, smo pričakovali vsaj štiri finaliste, a to je pač šport. Smola za Tjašo, ki je bila res zelo dobro pripravljena, Urban na žalost ni odplezal tako, kot bi lahko. Super pa za Janjo, ki je odplezala tako, kot zna, prav tako Mina, pri kateri je bilo danes nekaj dodatnega pritiska, tako da upam, da bo tudi ona zadihala in jutri odplezala sproščeno. Domen pa perfektno glede na bolezen v zadnjih štirinajstih dneh. S finalisti sem več kot zadovoljen, tako da komaj čakam finale,« je nastope svojih varovancev ocenil Roman Krajnik, selektor in trener slovenske reprezentance v športnem plezanju.

SP_Kranj_2015_polfinale_Domen_Skofic_foto_Stanko_GrudenJPG
Domen Škofic je polfinale tekme SP Kranj 2015 sklenil na 2. mestu. (foto Stanko Gruden)

Rezultati po polfinalu SP Kranj 2015

ženske – 43 tekmovalk (vir: SP Kranj 2015)

moški – 66 tekmovalcev (vir: SP Kranj 2015)

1. Janja Garnbret (SLO)
2. Jain Kim (KOR)
3. Anak Verhoeven (BEL)
4. Mina Markovič (SLO)
...
17. Rebeka Kamin (SLO)
18. Tjaša Slemenšek (SLO)
25. Veronika Meke (SLO)
26. Tjaša Kalan (SLO)
39. Julija Kruder (SLO)
40. Kaja Skvarč Božič (SLO)

1. Jakob Schubert (AUT)
2. Domen Škofic (SLO)
2. Sean McColl (CAN)
...
14. Urban Primožič (SLO)
30. Martin Bergant (SLO)
31. Jure Raztresen (SLO)
41. Milan Preskar (SLO)
44. Anže Peharc (SLO)
44. Tim Unuk (SLO)

Trenutno stanje v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti

ženske (vir: IFSC)

moški (vir: IFSC)

1. Mina Markovič (SLO) – 467 točk
2. Jain Kim (KOR) – 434 točk
3. Jessica Pilz (AUT) – 410 točk
...
7. Tjaša Kalan (SLO) – 207 točk
11. Janja Garnbret (SLO) – 160 točk

1. Gautier Supper (FRA) – 400 točk
2. Adama Ondra (CZE) – 390 točk
3. Jakob Schubert (AUT) – 378 točk
4. Domen Škofic (SLO) – 362 točk
...
12. Urban Primožič (SLO) – 139 točk
38. Martin Bergant (SLO) – 14 točk

Trenutno stanje v skupnem seštevku svetovnega pokala v kombinaciji

ženske (vir: IFSC)

moški (vir: IFSC)

1. Jain Kim (KOR) – 428 točk
2. Yuka Kobayashi (JPN) – 282 točk
3. Aya Onoe (JPN) – 212 točk

1. Adam Ondra (CZE) – 617 točk
2. Sean McColl (CAN) – 406 točk
3. Domen Škofic (SLO) – 393 točk
4. Jakob Schubert (AUT) – 391 točk


Vstopnice za nedeljski finale (8 EUR) lahko gledalci kupijo pred začetkom tekmovanja na vhodu v
športno dvorano Zlato polje v Kranju.

Finale bo v nedeljo, 15. novembra, ob 19. uri na 2. programu prenašala TV Slovenija, ogledati si ga bo mogoče tudi v neposrednem prenosu na spletni strani Mednarodne zveze za športno plezanje IFSC. Medijski sponzor svetovnega pokala Kranj 2015 je Val 202.

Uspehi slovenskih športnih plezalk in plezalcev, ki že vrsto let krojijo svetovni vrh športnega plezanja, so rezultat dobrega, načrtnega in vztrajnega dela reprezentanc, trenerjev in plezalcev, njihove strastne predanosti in truda, zato si na domačih tleh zaslužijo našo močno podporo v živo.

Iskreno vabljeni na finalno preizkušnjo v Kranj!

Manca Čujež

Dodatne informacije: Manca Čujež, predstavnica PZS za odnose z javnostmi, 040 352 665, pr@pzs.si

Dokument: pzs_sp kranj 2015_polfinale_sporocilo za medije.pdf (141,85 KB)

Fotogalerija

Ogled polfinalne smeri

  Manca Čujež1 / 11

Ogled polfinalne smeri

  Manca Čujež2 / 11

Umetna stena v dvorani Zlato polje že 20 let prizorišče sklepne tekme SP v športnem plezanju v težavnosti

  Manca Čujež3 / 11

Tjaša Slemenšek

  Manca Čujež4 / 11

Veronika Meke

  Manca Čujež5 / 11

Urban Primožič

  Manca Čujež6 / 11

Rebeka Kamin

  Manca Čujež7 / 11

Domen Škofic

  Luka Fonda8 / 11

Janja Garnbret

  Luka Fonda9 / 11

Janja Garnbret v polfinalu edina do vrha

  Manca Čujež10 / 11

Mina Markovič

  Luka Fonda11 / 11

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med sporočili


Datum  

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise

Kontaktna oseba
Predstavnica PZS za odnose z javnostmi:
Manca Ogrin
T: + 386 (0)40 352 665
E: pr@pzs.si
IZBERI
Znaki in logotipi
Kontaktna oseba
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih