sreda, 20. februar 2019
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

SPOROČILA ZA MEDIJE  

16. 5. 2018, ogledov: 206

Jezersko kot prvi slovenski kraj vstopa v mrežo Gorniške vasi | vabilo

Spoštovane novinarke in novinarji! Partnerske planinske zveze Avstrije, Nemčije, Južne Tirolske in Slovenije pozdravljajo zavezo občine Jezersko načelom in kriterijem mreže Gorniške vasi in s tem razvoju trajnostnega turizma ter se veselijo slovesnega vstopa med članice, ki bo v soboto, 26. maja, v okviru Dneva Alpske konvencije 2018, v dvorani Korotan na Zgornjem Jezerskem. Veselimo se vaše udeležbe in vas lepo pozdravljamo s planinskimi pozdravi!
VABILO na slovesen vstop občine Jezersko v mednarodno mrežo Gorniške vasi

Spoštovane novinarke in novinarji!

Partnerske planinske zveze Avstrije, Nemčije, Južne Tirolske in Slovenije pozdravljajo zavezo občine Jezersko načelom in kriterijem mreže Gorniške vasi in s tem razvoju trajnostnega turizma ter se veselijo slovesnega vstopa med članice, ki bo v soboto, 26. maja, v okviru Dneva Alpske konvencije 2018, v dvorani Korotan na Zgornjem Jezerskem.

Začetek uradnega dela slovesnosti bo ob 11. uri, kosilo ob 12.15 in voden ogled Jezerskega ob 13.30.

Častni gostje bodo ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in generalni sekretar Alpske konvencije Markus Reiterer.

Priporočamo primerno obleko in obutev za sprehod po Jezerskem!

Veselimo se vaše udeležbe in vas lepo pozdravljamo s planinskimi pozdravi!

Jure Rebolj,
župan Občine Jezersko
Jože Rovan,
predsednik Planinske zveze Slovenije


Zaradi lažje organizacije prosimo za potrditev udeležbe Manci Čujež, predstavnici PZS za odnose z javnostmi, najpozneje do četrtka, 24. maja 2018, do 12. ure, na e-naslov pr@pzs.si ali telefonsko številko 040 352 665. Prosimo dopišite, če se boste udeležili tudi vodenega ogleda Jezerskega.

----------------------------------------------

Mednarodna mreža Gorniške vasi
(Bergsteigerdörfer) združuje kraje, ki svoj turizem razvijajo na temeljih gorniške tradicije, predvsem pa osnovnih gorniških dejavnosti, brez velike turistične infrastrukture in s trajnostnim pristopom. Zavedajo se potrebe po harmoniji med naravo in človekom, pri čemer človek spoštuje zmožnosti narave, zato je moto gorniških vasi: manj in zato bolje. Gorniške vasi tako na poseben način izpolnjujejo cilje Alpske konvencije, ki stremi k trajnostnemu razvoju v celotnem alpskem prostoru.

Danes je v mrežo vključenih 20 krajev v Avstriji, trije kraji na Bavarskem (letos se vključuje četrti), en na Južnem Tirolskem (letos vstopa še eden), pridružuje se tudi prvi kraj v okviru preostale Italije, v Sloveniji pa je pionir gorniških vasi Jezersko. Projekt vodijo planinske zveze Avstrije, Nemčije, Južne Tirolske, Italije in Slovenije. Planinska zveza Slovenije je nacionalni nosilec projekta, ki ga podpirata Ministrstvo za okolje in prostor RS, ki skrbi za izvajanje Alpske konvencije v Sloveniji, ter Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS.

Osnovne značilnosti krajev, vključenih v projekt Gorniške vasi, so njihova geografska lega v mirnem gorskem okolju, majhnost, živa gorniška in s tem povezana tudi kulturna tradicija ter razvite dejavnosti, ki omogočajo obiskovalcu, da aktivno preživlja dopust s pohodništvom in plezanjem, da uživa v turnem smučanju, hoji s krpljami, turnem gorskem kolesarjenju in drugih gorskih športih, ki jih je mogoče izvajati zgolj z lastno močjo in brez večje turistične infrastrukture. Partnerji, to so ponudniki nastanitev in drugih storitev v krajih, pa skupaj s planinskimi društvi omogočajo, da obiskovalci spoznajo tudi lokalno zgodovino, njene kulturne in druge posebnosti in zanimivosti ter uživajo v gostoljubju in lokalni kulinariki. S tem projekt prispeva tudi k razvoju lokalnega gospodarstva in omogoča mladim, da načrtujejo prihodnost v domačem kraju.

Jezersko, ki leži ob vznožju Kamniško-Savinjskih Alp in Karavank, je eno od 100 slovenskih izjemnih krajin oz. prepoznavnih krajinskih območij, pomembnih na nacionalni ravni, kot to določa Strategija prostorskega razvoja Slovenije. Gore zapirajo dolinski svet v mogočni amfiteater, ki ga sestavljata Makekova in Ravenska kočna, na zahodu pa se raztezata manj naseljeni dolini Komatevre in Podstoržiča. Vas je z mnogo zaselki razpotegnjena od Kokre na jugu do mejnega prehoda Jezerski vrh na severu. Turizem je na Jezerskem že od začetka slonel na izjemnosti gorskega okolja, ki mu daje identiteto. Bogata geološka preteklost, navdušujoč zid gora, prostrani gozdovi, zapuščina ledenikov, velika biološka raznolikost, kulturna krajina s stoletnimi jesenovimi mejami, starodavne domačije ter bogata planinska in alpinistična zapuščina so čar Jezerskega, ki čaka, da ga odkrijete. Zato si vzemite čas in vstopite v bogastvo zgodb in doživetij, ki ga srečanje z Jezerskim ponuja - v gorah in pod njimi.

Manca Čujež

Dodatne informacije:
Manca Čujež, predstavnica za odnose z javnostmi, 040 352 665, pr@pzs.si
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2019
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med sporočili


Datum  

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise

Kontaktna oseba
Predstavnica PZS za odnose z javnostmi:
Manca Čujež
T: + 386 (0)40 352 665
E: pr@pzs.si
IZBERI
Znaki in logotipi
Kontaktna oseba
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija Splošni pogoji delovanja O avtorjih