sreda, 5. avgust 2020
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

27.06.2020 19:16
Miha Mrak
Karte LOCUS
05.06.2020 13:38
Bojan Mavri
Karte LOCUS
Forum
Zadnji komentarji
25.06.2020 08:31
Janja Miklošič
Triglav
Vsi komentarji

SPOROČILA ZA MEDIJE  

5. 6. 2020, ogledov: 163

Planinska zveza Slovenije poziva h koriščenju turističnih bonov v planinskih kočah

Vlada RS bo v naslednjih dneh pripravila in sprejela uredbo, ki bo jasno določila uporabo turističnih bonov, kot del tretjega protikoronskega zakona za omilitev in odpravo posledic epidemije. V Planinski zvezi Slovenije smo veseli, da bo bone mogoče koristiti tudi v planinskih kočah in zato si želimo, da bi se čim več Slovencev letos odločilo počitnice preživeti v objemu gora. S tem namenom smo na poslanske skupine podali tudi pobudo za koriščenje bonov v več delih. Ob obisku koč planince pozivamo, da upoštevajo priporočila NIJZ glede higiene in spanja.
Slovenske gore po oceni PZS letno obišče okoli 1,7 milijona obiskovalcev. Po podatkih Statističnega urada RS je bilo v letu 2019 vseh nočitev v planinskih kočah 120 tisoč. »Na PZS smo veseli, da bo bone mogoče koristiti tudi v planinskih kočah. Naše aktivnosti usmerjamo predvsem v promocijo doživetja gora in vzpodbujanje planinskih koč, da pripravijo turistične pakete, za katere bi lahko za nočitve z zajtrkom plačevali tudi z boni,« je razložil generalni sekretar PZS Matej Planko

V PZS se tudi zavedamo, da bo celoten znesek bona glede na nizke cene prenočitev oz. nočitev z zajtrkom v planinskih kočah v enem kosu skoraj nemogoče porabiti, niti v primeru bivanja cele družine. V času priprave zakona je zato PZS na vse poslanske skupine naslovila pobudo, ki bi omogočila koriščenje bonov v več ločenih delih. Besedilo zakona, ki je bilo na koncu sprejeto, ločenega koriščenja bonov ne prepoveduje, tako da pričakujemo, da bo vladna uredba predvidela tudi to možnost. Takšno pričakovanje smo naslovili tudi na Kabinet predsednika vlade, gospodarsko ministrstvo in Direktorat za turizem. 
Razlogov zakaj se pri tem ukrepu ne sme spregledati planinskih koč je seveda več. »V kolikor koriščenje bonov v več delih ne bi bilo mogoče, bi planinske koče ukrep bonov obšel in jih celo postavil v konkurenčno slabši položaj. Poudariti je potrebno, da je delež nočitev tujcev v visokogorskih kočah v prejšnjih letih presegel 50 odstotni delež in je potrebno zagotoviti preživetje koč v teh oteženih razmerah. Kljub temu da uradnega odgovora od pristojnih še nismo dobili, verjamemo, da bodo to upoštevali v pripravi uredbe,« je dodal Matej Planko.

Dom_alski_dom_na_Mali_planini__foto_Manca__uje__
Slovenske koče ponujajo marsikaj za preživljanje aktivnih počitnic. (Foto: Manca Ogrin)

Higienski ukrepi

Junij je mesec, ki zaradi pogostejših sončnih dni vabi v hribe. Večina koč v sredogorju je odprtih celo leto, sicer večji del njih zgolj ob koncih tedna. V visokogorju se bo sezona začela v sredini junija. Tako je mogoče v vseh letnih časih v slovenskih gorah in hribih aktivno preživeti svoj prosti čas. A zaradi epidemije koronavirusa veljajo določeni ukrepi in priporočila pri obisku koč. »Obiskovalcem planinskih koč priporočamo, da si naj ob prihodu še vedno razkužijo roke, skrbijo za ustrezno higieno rok in kašlja, zagotavljajo zadostno medsebojno razdaljo, priporočljiva je tudi uporaba obrazne maske pri prihodu v planinsko kočo in pri uporabi sanitarij. Več omejitev še vedno velja za zaposlene v planinskih kočah in pri njihovem poslovanju. Je pa z zadnjim sproščanjem ukrepov dovoljeno, da lahko v sobah z več posteljami poleg gostov istega gospodinjstva, skupaj prenočijo tudi gostje, ki potujejo skupaj in so že sicer v tesnem stiku,« je zaključil Matej Planko in ob tem izrazil pričakovanje, da se bodo Slovenci letos pogosteje odločili za dopust ali vsaj del dopusta preživeti v naših gorah, že zaradi omejitev ali pomislekov glede potovanja v tujino. 

pohodnik_foto_Manca_OgrinOb obisku koč planince pozivamo, da upoštevajo priporočila NIJZ  glede higiene in spanja. (Foto: Manca Ogrin)

Slovenija in slovenske gore in hribi ponujajo številna doživetja za vse starostne skupine in planinske koče vas pričakujejo z dobrodošlico. Obiskovalcem slovenskih gora je na voljo mreža več kot 2.000 planinskih poti v skupni dolžini preko 10.000 kilometrov po vsej Sloveniji, za katere skrbijo za to usposobljeni markacisti znotraj planinskih društev. Mreža poti ponuja torej številne izlete in pohode za vse ciljne skupine, tudi za tiste, ki se sicer zelo redko odpravijo v naravo. Da bo hoja po planinskih poteh varnejša in prenočevanje v kočah cenejše, vas ob tem vabimo, da se včlanite v PZS, največjo nevladno in prostovoljno organizacijo v Sloveniji. Vse podrobne informacij dobite na www.clanarina.pzs.si, kjer se lahko tudi včlanite.

Barbara Gradič Oset

Dodatne informacije: Barbara Gradič Oset, predstavnica PZS za odnose z javnostmi, 031 862 382, pr@pzs.si

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med sporočili


Datum  

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise

Kontaktna oseba
Predstavnica PZS za odnose z javnostmi:
Barbara Gradič Oset
T: + 386 (0)31 862 382
E: pr@pzs.si
IZBERI
Znaki in logotipi
Kontaktna oseba
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih