torek, 25. januar 2022
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

SPOROČILA ZA MEDIJE  

27. 8. 2020, ogledov: 283

Odlično sodelovanje Slovenske vojske in PZS pri začetku gradnje na Okrešlju

Konec lanskega leta smo žalostno pisali o tem, kako je zelo obiskan Frischaufov dom na Okrešlju (1396m) pogorel do tal. Devet mesecev kasneje lahko delimo lepše novice, saj je pogorišče pripravljeno za začetek gradnje nove zgodbe. K začetku dobre zgodbe je pripomogla tudi Slovenska vojska, saj je v sredo, 26. avgusta, s skoraj 40 helikopterskimi naleti na Okrešelj prevozila 25 ton cementa, 14 ton armaturnih mrež in drugega betonskega železa za temeljno ploščo.
Planinsko društvo Celje - Matica, ki je lastnik doma, je konec julija pridobilo gradbeno dovoljenje za gradnjo novega doma. Prejšnji teden je bil objavljen razpis ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za podporo planinski športni in večnamenski rekreacijski infrastrukturi. Na razpis se bo s projektom novega planinskega doma na Okrešlju prijavilo tudi PD Celje - Matica. 

Pogorišče starega doma so člani celjskega planinskega društva že pospravili. Zaradi koronavirusa so se nekatera dela zavlekla, toda s sproščanjem ukrepov so lahko prostovoljci do konca počistili pogorišče, nato so postavili hiško za delavce in oskrbnika ter Okrešeljsko plažo z mizami, klopmi in ležalniki za obiskovalce. V zadnjem mesecu na mestu, kjer bo v prihodnje stal nov planinski dom, potekajo razna pripravljalna gradbena dela. »V tem času smo izvedli rušitev ostankov zidov, opravili smo zemeljska dela, utrdili smo podlago za temeljno ploščo, pripravili smo glavnino agregata za beton. V naslednjem tednu bo pripravljen teren za temeljno ploščo. Načrtujemo, da bi v letošnjem letu izvedli vsa gradbena dela v pritličju in pripravili vse potrebno za postavitev montažnega dela. Čez zimo bomo izbrali izvajalca, da bi lahko z deli pričeli spomladi, ko bodo vremenske razmere na tej nadmorski višini to dopuščale,« je povedal predsednik PD Celje-Matica Franc Povše.

DL3U9818_PURG
Priprave na prevoz na Okrešelj. (Foto: Andraž Purg)

Ker je treba na višino skoraj 1400 metrov pripeljati veliko gradbenega materiala, je na pomoč priskočila Slovenska vojska (SV) s helikopterskimi prevozi materiala. Dobro sodelovanje med Slovensko vojsko in Planinsko zvezo Slovenije traja že več kot 20 let. »Najprej je vojska s pomočjo helikopterjev prevažala material in opremo za urejanje planinskih poti. V zadnjem času smo to odlično sodelovanje razširili še na helikopterske prevoze materiala in opreme za ekološke ter energetske sanacije planinskih koč. Tako je vojska letos opravila že več naletov za potrebe markacistov. Na leto vojska opravi približno 30 ur helikopterskih naletov, kar je za upravljalce planinskih koč zelo dragocena pomoč. Za prevoz materiala za novo planinsko kočo na Okrešlju smo dobili še dodatnih 10 ur. Naleti helikopterja so za društva brezplačni in so formalno urejeni v sklopu sodelovanja med ministrstvom za obrambo in nevladnimi organizacijami. V zameno poskuša PZS Slovenski vojski pomagati na področjih, kjer lahko, npr. brezplačno prenočevanje v planinskih kočah za pripadnike SV na delovnih akcijah. Zavedamo se, da bi bila izgradnja planinskega doma na taki lokaciji brez helikopterskih naletov skoraj nemogoča, zato se Slovenski vojski za dosedanjo pomoč zahvaljujemo,« je povedal generalni sekretar PZS Matej Planko.

Dobro sodelovanje pripadnikov 15. helikopterskega bataljona SV in prostovoljnih planincev pri transportu materiala za novi planinski dom na Okrešlju je bilo mogoče videti tudi v sredo. Pripadniki SV so prepeljali 25 ton cementa, 14 ton armaturnih mrež in betonskega železa. »Naše delo smo razdeli v tri cikluse, vmes smo morali namreč z gorivom natočiti helikopter. V prvem delu smo najprej vozili armaturne mreže, ki so imele nekaj tisoč kilogramov. Za prevoz do Okrešlja, kjer smo premagovali 650 višinskih metrov, smo potrebovali 6 minut in 30 sekund. Najtežje del današnjega dela je bilo odlaganje gradbenega materiala, saj je na vrhu zelo omejen prostor. Ker delamo v visokogorju, kjer je potrebno paziti na veliko različnih okoliščin, smo morali biti ves čas maksimalno zbrani,« je delo pri gradnji na Okrešlju razložil podpolkovnik Igor Lanišnik, poveljnik 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske. Ob tem je pohvalil dobro sodelovanje s Planinsko zvezo Slovenije, sploh pri najbolj zahtevnih delih v visokogorju. Pri delu je sodelovala širša ekipa. Poleg dveh pilotov so pri prevozih pomagali še dva tehnika letalca in gorski vojaški reševalec, saj je moram biti tovor varno in kakovostno pripet.
 
DL3U9969_PURG
Matej Planko (levo) v pogovoru s pilotom Igorjem Lanišnikom. (Foto: Andraž Purg)

Na Planinski zvezi Slovenije smo vseskozi aktivno vpleteni v iskanje rešitev za izgradnjo koče na Okrešlju in Korošici, kjer je dom pogorel oktobra 2017. »V proračunu PZS za leto 2018 smo za pripravo projektne dokumentacije za izgradnjo novega planinskega doma na Korošici namenili 20 tisoč evrov, v letu 2019 pa smo po sklepu Skupščine PZS s plačilom članarine zbirali po en evro od vsakega polnoletnega člana PZS. Na ta račun smo zbrali dobrih 45 tisoč evrov. Z zbiranjem namenskih sredstev za izgradnjo novih planinskih domov nadaljujemo tudi v letošnjem letu. Skupaj z zbranimi sredstvi v letu 2020 bo PZS za namen obnove planinskih koč na Korošici in Okrešlju prispevala več kot 100 tisoč evrov,« je dodal generalni sekretar PZS Matej Planko.

DL3U9904_PURG
Pripadniki SV so na Okrešelj pripeljali 25 ton cementa, 14 ton armaturnih mrež in betonskega železa.(Foto: Andraž Purg)

Če bi želeli pomagati pri novogradnji, lahko to storite z nakazilom na TRR: 0510 0801 6743 162 (pri Abanki Celje) ali s SMS-sporočilom na 1919 (geslo: OKRESELJ5), s katerim boste darovali pet evrov. Dom na Korošici lahko pomagate zgraditi z donacijo na TRR 0510 0801 5958 723 (pri Abanki). Namen: prispevek za izgradnjo novega doma na Korošici, sklic: 00 005.

Barbara Gradič Oset

Dodatne informacije: Barbara Gradič Oset, predstavnica PZS za odnose z javnostmi, 031 862 382, pr@pzs.si
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med sporočili


Datum  

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise

Kontaktna oseba
Predstavnica PZS za odnose z javnostmi:
Manca Ogrin
T: + 386 (0)40 352 665
E: pr@pzs.si
IZBERI
Znaki in logotipi
Kontaktna oseba
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih