ponedeljek, 30. januar 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

SPOROČILA ZA MEDIJE  

17. 6. 2022, ogledov: 197

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju RE-kreirala planinske poti

Člani slovenske reprezentance v športnem plezanju so v četrtek, 16. 6. 2022, v družbenoodgovorni akciji skupaj s Planinsko zvezo Slovenije in generalnim sponzorjem, PRVO, združili moči ter pomagali čistiti pohodniške in planinske poti v dolini Tamar. Cilj je bil eden. Pripomoči k ohranjanju neokrnjene narave dela Triglavskega narodnega parka, obenem pa z odličnim zgledom, tj. zdravim in aktivnim življenjskim slogom, vplivati na mlajše generacije.
Planinstvo je na območju Julijskih Alp tradicionalna dejavnost. Narava, planinske poti ter vrhovi ponujajo telesno in notranjo sprostitev. Ker pa je tudi letošnja zima za seboj pustila veliko podrtih dreves ter poškodovanih pohodnih in planinskih poti, jih je treba očistiti - samo takšne so lahko varne za planince. Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je s svojimi uspehi za takšne podvige najboljši zgled zdravega duha v zdravem telesu, obenem pa navdihuje mlade. Za promocijo gibanja v naravi in da bi slovenske planinske poti tudi v prihodnje ostale takšne, kot so bile nekdaj, so se povezali z ekipo generalnega sponzorja, PRVE, in Planinske zveze Slovenije ter se podali v našo najlepšo ledeniško in množično obiskano dolino Tamar.

IMG_1193_PURG
Janja Garnbret je pomagala čistiti planinske poti. (foto Andraž Purg)

Planinska zveza Slovenije in PRVA že več let dobro sodelujeta na področju podpore slovenski reprezentanci v športnem plezanju. Janja Garnbret je postala prva olimpijska prvakinja v zgodovini športnega plezanja, svetovni podprvak Luka Potočar je osvojil za Slovenijo prvo moško kolajno na svetovnih prvenstvih v težavnosti, skupaj z Mio Krampl, svetovno podprvakinjo v kombinaciji, pa sta skupno število športnoplezalnih kolajn s svetovnih prvenstev dvignila na dvajset. Letos je Anže Peharc v balvanskem plezanju v Salt Lake Cityju osvojil drugo mesto in s tem dosegel uspeh, ki je zaznamoval njegovo kariero. »Ponosni smo na odlične rezultate reprezentantov, s takšnimi družbeno odgovornimi akcijami v objemu gora pa sodelovanje pomembno nadgrajujemo. Športni plezalci skupaj z zaposlenimi v PZS, vsemi zaposlenimi iz PRVE in prostovoljci iz planinskih društev sporočamo, da nam je mar za okolje, v katerem živimo, in da je naša skrb za planine pomembna naložba za naše zanamce,« je poudaril Damjan Omerzu, generalni sekretar Planinske zveze Slovenije.

IMG_0879_PURG
Čiščenje planinskih poti v Julijskih Alpah je bila za plezalce čudovita izkušnja. (foto Andraž Purg)

Ob koncu del pod alpskimi biseri, Jalovcem, Mojstrovko, Travnikom, Jalovško škrbino, Goličico in Poncami ter kraljico doline, izvirom Nadiže, so bili najbolj zadovoljni mladi športniki. »Narava je naš pomemben partner za treninge, saj ti v zadnjem obdobju pogosto potekajo na naravnih plezalnih stenah. Ker naša ekipa v prostem času prav v naravi najde najbolj kakovostno sprostitev, sta bila današnja rekreacija in čiščenje planinskih poti v Julijskih Alpah zares čudovita izkušnja. Ob tem smo za idejo hvaležni našemu generalnemu sponzorju, s katerim gojimo vzajemne vrednote, obenem pa nas že peto leto podpira na poti proti začrtanim ciljem,« so se strinjali Janja in ekipa omenjenih najboljših slovenskih plezalk in plezalcev.

Letošnji glavni cilj slovenskih plezalcev so dobri rezultati na evropskem prvenstvu v Münchnu. »Skoraj lahko že potrdim, da smo oziroma bomo uspeli osvojiti vse razpoložljive kvote za prvenstvo. Prav tako se želimo uvrstiti na tekmo v novi olimpijski kombinaciji, kar bo seveda odvisno od rezultatov na prvenstvu. Določeni posamezniki še vedno ciljajo na dobre rezultate v svetovnem pokalu, saj jih marsikdo od njih še ni osvojil,« je prihajajoče tekme povzel selektor Gorazd Hren.

IMG_1467_PURGZaposleni PRVE so pomagali urejeti planinske poti. (foto Andraž Purg)

Podpora slovenskemu športu predstavlja pomembno naložbo v prihodnost za marsikatero slovensko podjetje. V PRVI, kjer so aktivni z več trajnostnimi projekti, poudarjajo, da so prav športniki tisti, ki pomagajo ustvarjati spremembe: »V našem podjetju z odgovornim ravnanjem, kot je spoštovanje slovenske naravne in kulturne dediščine, posredno skrbimo za lepši jutri skupnosti ter za lepši jutri prihodnjih generacij. Današnje povezovanje je še toliko bolj osebno, za kar smo hvaležni vsem sodelujočim. Poleg naših plezalk in plezalcev, ki najbolje simbolizirajo sožitje z vrhovi, smo v delo v planinah vključili vse zaposlene. Lani smo skupaj očistili planinske poti v dolini Vrata, letos smo nadaljevali z deli v dolini Tamar. S tem apeliramo tudi na vsakega posameznika, ki uživa v slovenski naravi, da je do nje odgovoren in ji vrača. Naj ostane na vrhovih lepo,« je izpostavil Janez Kranjc, predsednik uprave PRVE Pokojninske družbe.

Ponovnega srečanja s skupino Prva so se razveselili tudi v Občini Kranjska Gora. Podžupan Kranjske Gore, Bogdan Janša: »Vsaka akcija, ki na eni strani pripomore k prepoznavnosti in na drugi strani k ozaveščanju o ohranjanju narave in naravnih vrednot, je hvalevredna. Zato se skupini Prva zahvaljujemo za organizacijo in izvedbo akcije, ki nedvomno sledi skupnemu cilju ohranjanja narave«.

IMG_1535_PURGPovezovanje in druženje PZS in PRVE vedno rodi dobre rezultate. (foto Andraž Purg)

Ker je Triglavski narodni park edini slovenski naravni park in je zelo dragocen, je v akciji čiščenja planinskih poti sodeloval tudi direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) dr. Tit Potočnik: »S takšnimi dogodki s skupnimi močmi pripomoremo k ozaveščanju javnosti in ohranjanju okolja, kar sta pomembna cilja delovanja JZ TNP. Zavedati se moramo, da dejavnosti v naravnem okolju ljudem zagotavljajo telesno in duševno zdravje, ljudje pa s svojim odgovornim ravnanjem zdravje in obstoj zagotavljajo naravnemu okolju. Dodatne prednosti prinaša sodelovanje z mladimi športniki. Ti so s svojimi športnimi uspehi pomemben zgled, posredno pa mlade učijo ustreznega odnosa do okolja. Zato pri nas takšne akcije pozdravljamo, cilj, h kateremu stremimo, pa je spreminjanje navad, ki ob ohranjanju okolja omogočajo doživljanje narave na način, kot ga vsi pričakujemo

Stik za medije:

Planinska zveza Slovenije
Barbara Gradič Oset, predstavnica PZS za odnose z javnostmi
T: 031 862 382, E: pr@pzs.si

Skupina PRVA
Katerina Steiner, vodja tržnega in korporativnega komuniciranja
T: 041 616 766, E: katerina.steiner@prva.si

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med sporočili


Datum  

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise

Kontaktna oseba
Predstavnica PZS za odnose z javnostmi:
Barbara Gradič Oset
T: + 386 (0)31 862 382
E: pr@pzs.si
IZBERI
Znaki in logotipi
Kontaktna oseba
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih