petek, 19. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 14. september 2015, ob 9.35 uri, ogledov: 2874

Skupščina Združenja za reciprociteto na Južnem Tirolskem

Koče | 
Gospodarska komisija | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Redne letne skupščine Združenja za reciprociteto, ki je potekala v mestu Brixen na Južnem Tirolskem v Italiji, sta se 11. septembra 2015 udeležila predsednik Planinske zveze Slovenije (PZS) Bojan Rotovnik in podpredsednik PZS Tone Jesenko. V okviru združenja sodeluje enajst planinskih organizacij s planinskimi kočami v Alpah in Pirenejih.
V okviru Združenja za reciprociteto sodeluje enajst planinskih organizacij, ki imajo planinske koče na področju Alp in Pirenejev (v letu 2014 je bilo vključenih 1138 planinskih koč s skupno 62.352 ležišči). Vsaka članica tega združenja je dolžna članom drugih sodelujočih organizacij zagotavljati na svojih kočah enake popuste pri prenočevanju, kot jih imajo člani njihove organizacije. Za nečlanice združenja, ki pa morajo biti članice UIAA, je mogoče, da za svoje člane nabavijo znamkice, na podlagi katerih so lahko njihovi člani upravičeni do popustov pri prenočevanju. Tovrstnih organizacij je bilo v preteklem letu devet, prodanih je bilo 420 individualnih znamkic.
 
Zapisnik skupščine preteklega leta je bil soglasno potrjen. Pri poročilu o preteklem letu je bila izpostavljena pritožba enega izmed gorskih vodnikov, ki ni dobil popusta na koči v Švici. Do popusta ni bil upravičen, ker ni imel članske izkaznice ene izmed organizacij, ki sodelujejo v okviru sporazuma o reciprociteti. Podana je bila informacija, da se je Katalonska planinska zveza, ki je del Španske planinske zveze, odločila, da začasno ne bo več nudila popustov v svojih kočah ostalim članicam sporazuma o reciprociteti. Vzrok je v aktualni in zapleteni politični situaciji, ki je kljub pojasnilom predstavnikov FEDME prisotni nismo razumeli najbolje.

Zdruzenje_za_reciprociteto_skupscina_foto_Tone_Jesenko
Redna letna skupščine Združenja za reciprociteto v Brixnu (foto Tone Jesenko)
 
Pri poročilu o reviziji poslovanja je bilo izpostavljeno, da je finančno poročilo korektno, so pa pregledovalci pri naključnih pregledih poročil članic ugotovili določena razhajanja v prejetih podatkih s temi, ki so objavljeni na internetu. Pravilnosti podatkov bo v prihodnje posvečena posebna pozornost. Potrjena so bila poročila in cene za prihodnje (so enake kot do zdaj).
 
Naslednje leto bo skupščina združenja za reciprociteto v Nemčiji v organizaciji DAV, in sicer 14. oktobra 2016, saj bo izvedena v okviru Alpskega tedna. Predsednik je izpostavil vprašanje, ali so potrebne skupščine vsako leto. Glede na to, da je večina članic združenj tudi članic CAA, je bilo enotno mnenje, da naj vsakoletna srečanja ostanejo, bi pa jih bilo smiselno nadgraditi s kakšno delavnico na temo planinskih koč.
 
Pod točko razno je bila izpostavljena tudi potreba po tem, da bi se vzpostavila enotna baza podatkov o planinskih kočah (DAV), PZS pa je odprla razpravo o tem, ali skupščina združenja načeloma podpira možnost sklenitve bilateralnih sporazumov, za kar smo prejeli načelno odobritev in lahko začnemo z internimi postopki in pogajanji z zainteresiranimi zvezami.

Bojan Rotovnik

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih