sreda, 19. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 27. januar 2016, ob 15. uri, ogledov: 2399

Alpinistično-plezalni večer: kandidati znani, jutri podelitev priznanj najuspešnejšim v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju v letu 2015

Alpinizem | Gorski športi | Športno plezanje | 
Komisija za alpinizem | Komisija za gorske športe | Komisija za športno plezanje | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Jutri, v četrtek, 28. januarja 2016, bo ob 17. uri na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani slovesna razglasitev in podelitev priznanj najuspešnejšim v alpinizmu in športnem plezanju ter letos prvič tudi najuspešnejšim v lednem plezanju in turnem smučanju za največje dosežke v letu 2015. Kandidati za najboljše alpiniste so že znani, prav tako prejemnik nagrade za življenjsko delo v alpinizmu.
Že odštevamo ure do jutrišnjega svečanega dogodka, alpinistično-plezalnega večera, podelitve priznanj najuspešnejšim v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2015.

Planinska zveza Slovenije ter njene Komisija za alpinizem (KA), Komisija za športno plezanje (KŠP) in Komisija za gorske športe (KGŠ) v okviru sejma Natour Alpe-Adria vabijo na slovesno podelitev priznanj najuspešnejšim alpinistom, športnim plezalcem ter letos prvič tudi lednim plezalcem in turnim smučarjem, ki bo v četrtek, 28. januarja 2016, ob 17. uri na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani (v dvorani Galerija).

Kandidati za najvišja priznanja so že znani, letošnji prejemnik nagrade za življenjsko delo v alpinizmu pa je primorski alpinist, gorski reševalec in publicist Peter Podgornik (več na spletni povezavi >>>).

KANDIDATI za najuspešnejšega alpinista leta 2015 so Luka Lindič (AO PD Celje - Matica) in naveza Marko Prezelj-Urban Novak (oba AO PD Kamnik).
Kandidatki za najuspešnejšo alpinistko leta 2015 sta
Anastasija Davidova (AO PD Ljubljana-Matica) in Tjaša Jelovčan (AO PD Kranj).
Kandidati za najperspektivnejšega alpinista leta 2015 so naveza Sara Jaklič-Marija Jeglič (AO PD Ljubljana-Matica, AO PD Kranj), Klemen Žumer (AO PD Radovljica) in Matevž Mrak (AO PD Radovljica).
Podeljena bo tudi nagrada za posebne dosežke v alpinizmu.

Na področju športnega plezanja bodo podelili priznanji
za najuspešnejšo športno plezalko in najuspešnejšega športnega plezalca v letu 2015, priznanja za vrhunske dosežke na tekmovanjih v letu 2015, priznanja perspektivnim za rezultate na svetovnem in mladinskem prvenstvu v letu 2015 ter priznanja trenerjem.

Letos bosta prvič podeljeni tudi priznanji za najuspešnejšega lednega plezalca in najuspešnejšega turnega smučarja.

V sodelovanju s Komisijo za alpinizem PZS je tudi tokrat izbor najuspešnejših alpinistk in alpinistov opravila skupina izkušenih alpinistov različnih generacij, ki poznajo razmere v slovenskem in svetovnem alpinizmu, in sicer Andrej Štremfelj, Matej Kladnik, Milan Romih, Tadej Debevec, Tina Di Batista, Tomaž Jakofčič, Tone Škarja, Urban Ažman ter Miha Habjan in Peter Bajec (oba KA).

Načelnik Komisije za alpinizem PZS Miha Habjan je pred razglasitvijo povedal: "Glavni kriteriji za izbor so bili vrhunskost, prvenstvo, ideja in izbira cilja, drznost in avantura ter seveda način opravljenega vzpona. Strogo so dobili prednost vzponi, ki so odstopali od lanskega povprečja najboljših vzponov, ter vzponi resnično pravega alpinističnega značaja. Izbrani najuspešnejši alpinisti so dobili prepričljivo večino glasov. Tudi letos smo na KA izbrali posameznike ali navezo, ki so z enim ali več vrhunskimi vzponi pomembneje zaznamovali preteklo alpinistično leto. Tem alpinistom je bila podeljena nagrada za posebne dosežke v alpinizmu. Prav tako smo letos podelili nagrado za življenjsko delo na področju alpinizma."

V oceni tekmovalne sezone slovenskih športnih plezalcev je
načelnik Komisije za športno plezanje PZS Aleš Pirc med drugim zapisal: "Tudi letos se po zaključku tekmovalne sezone z veseljem in ponosom oziramo na dosežene rezultate naših reprezentantov in njihovih trenerjev. Ko smo po nekaj zadnjih sezonah že verjeli, da boljših rezultatov skoraj ni mogoče doseči, so naši tekmovalci v lanskem letu postavili nove mejnike in ponovno kronali kakovostno delo zadnjih let z rezultatskimi presežki."

Načelnica Komisije za gorske športe PZS Jasna Pečjak je dejala: "Tekmovalno ledno plezanje ima v Sloveniji že precej dolgo tradicijo.Tekmovanja se zaradi varstva naravnega okolja in izrednega napredka v tehniki plezanja selijo iz naravnih zaledenelih slapov na umetne previsne konstrukcije, kjer je vse manj ledu in vse več umetnih oprimkov za kategorijo težavnost, hitrostno plezanje pa ostaja na ledu. Že od prvih tekem svetovnega pokala v devetdesetih letih prejšnjega stoletja so uspešno tekmovali tudi Slovenke in Slovenci. Zadnji dve leti se Janez Svoljšak postopno prebija med najboljše ledne plezalce, kjer že vrsto let prevladujejo predvsem ruski tekmovalci."

O tekmovalnem turnem smučanju je spregovoril
član Komisije za gorske športe PZS in selektor slovenske reprezentance v tekmovalnem turnem smučanju Iztok Cukjati: "Tekmovalno turno smučanje je šport, ki doživlja v zadnjih letih zelo hiter razvoj in vse večjo priljubljenost. Poleg klasičnih tekem v gorah, na katerih tekmovalci premagujejo več kilometrov dolge proge s tehnično in dolžinsko različno zahtevnimi vzponi in spusti, so v zadnjih letih vse bolj priljubljene tekme, izpeljane po smučiščih, ki so zaradi lažje dostopnosti privlačne tako za organizatorje kot tudi za množično udeležbo vrhunskih in rekreativnih tekmovalcev. Tekmovanja se odvijajo v različnih disciplinah, najpogostejše so posamične in tekme v dvojicah na daljših trasah, sledijo jim tekme v vzponih ter v zadnjem času tudi atraktivni disciplini šprint in štafete."

Ne zamudite tega dogodka, javne predstavitve največjih uspehov slovenskega alpinizma, športnega in lednega plezanja ter turnega smučanja v letu 2015 in srečanja z najuspešnejšimi slovenskimi športniki v teh panogah, ki nas razveseljujejo z izjemnimi rezultati. Prireditev bo obogatena s kratkimi plezalnimi in alpinističnimi filmi.

Še enkrat vljudno vabljeni!


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih