sreda, 22. maj 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

torek, 2. februar 2016, ob 16.30 uri, ogledov: 2165

Pogovor odprtega slovenskega foruma Športa za vse

Planinska organizacija | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Drugo srečanje predstavnikov odprtega slovenskega foruma Športa za vse, ki ga sestavljajo Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez, Fakulteta za šport, Planinska zveza Slovenije, Zveza društev upokojencev Slovenije, Športna unija Slovenije, Fitnes zveza Slovenije, Sokolska zveza Slovenije in Slovenska univerzitetna športna zveza je potekalo v torek, 19. januarja 2016. Srečanje je gostila Planinska zveza Slovenije oz. njen predsednik Bojan Rotovnik, ki je uvodoma predstavil delovanje in dejavnosti krovne planinske organizacije v Sloveniji.
Po krajšem Rotovnikovem uvodu je vodenje sestanka prevzel Janez Sodržnik, prvi podpredsednik OKS-ZŠZ in predsednik Odbora športa za vse OKS-ZŠZ. Že v prvih besedah se je navezal na Kongres športa za vse, še bolj pa na medkongresno obdobje. Hkrati s svojim razmišljanjem je že načel tematiko, na katero se je nato navezal predstavnik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Matoh, torej na vzpostavitev načina in oblike delovanja foruma Športa za vse.

V osnovi gre za tematiko formalnega in neformalnega povezovanja organizacij, združenih v forumu, ter na pomembnost kongresa Športa za vse, ki bi postal vsakoletna prireditev oz. srečanje. Nadaljnji razvoj tematike se je osredotočil na iskanje aktivnosti, ki bi jih članice v medkongresnem obdobju dejavno izvajale, s čimer bi problematiko aktualizirali ter širše in učinkoviteje predstavili laični in strokovni javnosti, predvsem pa zakonodajalcu, ki z vedno večjimi zahtevami in birokratskimi ovirami zavira prostovoljsko in društveno delovanje v Sloveniji. Zaključna točka tovrstnega projekta bi seveda bil Kongres športa za vse.

forum_sporta_za_vse_januar_2016_foto_matej_ogorevc_m1 

Naslednja aktualna točka srečanja neformalne skupine organizacij foruma Športa za vse je bila tematika sprejemanja novega zakona o športu. Končen skupen dogovor razgovora je bil, da organizacije sprva znotraj svojih organov preučijo predlog Zakona o športu, nakar vsaka organizacija pripravi samostojen seznam predlogov in komentarjev k osnutku in jih posreduje predlagatelju v okviru postopkov javne razprave ter s svojimi pripombami seznani druge članice foruma. V naslednji fazi sprejemanja zakona, torej ko bo v obravnavi drugi predlog, pa se ga bo preučilo tudi znotraj foruma Športa za vse.

Ob splošnem strinjanju s predlogom se je opozorilo še na tisti del zakona, ki se nanaša na usposabljanja strokovnih delavcev v športu na področju rekreacije. Aktualni predlog zakona predvideva rešitve, ob katerih se pojavljajo bojazni, da se bo usposabljanje strokovnih kadrov razpršilo ter da bi za nekatere dejavnosti - ob izpolnjevanju določenih birokratskih zahtev - kader lahko izobraževala katera koli športna organizacija, kar bi lahko znižalo usposobljenost slušateljev, hkrati pa dejavnost usposabljanja izpostavilo povsem pridobitnemu delovanju. Da je zadeva še kako aktualna za vse organizacije članice foruma, je pokazala burna in daljša razprava, ki se je končala s sklepom, da se bo z debato nadaljevalo in jo razvijalo po naslednjem predlogu Zakona o športu. Kar naj bi se zgodilo predvidoma marca, saj je rok za oddajo prvih pripomb na zakon 8. februarja.

Ob koncu so se zbrani še dogovorili, da bo Sokolska zveza Slovenije gostitelj naslednjega srečanja, ki bo predvidoma v drugi polovici marca.

Besedilo in fotografije Matej Ogorevc


Fotogalerija

 Matej Ogorevc

 Matej Ogorevc1 / 5

 Matej Ogorevc2 / 5

 Matej Ogorevc3 / 5

 Matej Ogorevc4 / 5

 Matej Ogorevc5 / 5

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih