torek, 5. december 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sobota, 2. julij 2016, ob 10.45 uri, ogledov: 3712

3. del XIV. tečaja za pridobitev strokovnega naziva varuh gorske narave

Narava | 
Komisija za varstvo gorske narave | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
V soboto, 18. junija smo začeli s 3. delom tečaja za varuhe gorske narave. Predavanja so imela tokrat močno žensko prisotnost, saj sta večino predavanj izvedli dr. Irena Mrak, geologinja in načelnica Komisije za varstvo gorske narave PZS, in Marjeta Keršič Svetel.
S predavanjem Vodni viri v gorskih območjih je sodelovala tudi dr. Valentina Brečko Gruber, v nedeljo pa se nam je pridružil še Albin Žnidarčič, ki nam je predstavil slovenske planinske poti.
 
Večino predavanj smo izvedli na terenu. Teme so obravnavale zavarovana območja naravne dediščine, Naturo 2000, kulturno krajino, dotaknili smo se tudi negativnih vplivov planinskih in drugih prostočasnih dejavnosti na naravno okolje in kako jih obvladovati, spoznali smo se tudi z osnovami interpretacije naravne in kulturne dediščine ter planinstva kot doživljanja narave.
 
Najprej smo si ogledali Dovžanovo sotesko, kjer so tektonske sile in razdiralna moč Tržiške Bistrice skozi tisočletja izoblikovale čudovito sotesko, razgalile pestro kameninsko podlago in omogočile rast številnim rastlinskim združbam. Uvodnemu predavanju je sledil ogledal soteske in obisk Razstavno-izobraževalnega središča Dolina. Tam smo si ogledali edinstvene kamnine in okamnine Dovžanove soteske in bogato zbirko slovenskih fosilov mlajših geoloških obdobij. Poleg tega smo lahko v geološkem laboratoriju kamnine in fosile opazovali tudi pod mikroskopi ter tako odkrili popolnoma drugačen in nov svet kamnin. Vračali smo se po Bencetovi poti, poimenovanu po Filipu Bencetu, vrhunskemu alpinistu, domačinu iz Doline. Pot je zahtevnejša od predhodne in ni primerna za ljudi z vrtoglavico. Del poti nudi pravo adrenalinsko doživetje in seveda čudovite poglede na sotesko.
 
Žal je bilo raziskovanja Dovžanove soteske prehitro konec. Sledila je vožnja do Valvasorjevega doma pod Stolom, kjer smo prisluhnili predavanju dr. Valentine Brečko Grubar, ki nam je predstavila problematiko vodnih virov gorskih območjih. Sledilo je težko pričakovano kosilo. 

kvgn_pzs_usposabljanja_tecaj_vgn_3_del_foto_marta_baselj__2_ kvgn_pzs_usposabljanja_tecaj_vgn_3_del_foto_marta_baselj__3_
 
Po njem je vajeti prevzela predavanja Marjeta Keršič Svetel. Najprej v predavalnici, nato pa tudi na terenu. V okolici koče je vsak poiskal nekaj zanimivega in to predstavil ostalim. Po večerji je predavateljica izvedla še predavanje o planiki, s katerim smo končali dan.
 
V nedeljskem jutru smo se po krepkem zajtrku in pozdravu predsednika Planinskega društva Radovljica, Valentina Rezarja, pripravili za pohod na Ajdno, 1064 m visoko skalno vzpetino na južnem pobočju Stola. Z nje sega čudovit razgled na severni del Ljubljanske kotline, Zgornjesavsko dolino, Bled, Mežakljo in Julijske Alpe. Na vrhu se nahaja arheološko najdišče, ki žal še vedno ni dokončno raziskano. Po povratku smo prisluhnili še predavanju Albina Žnidarčiča, ki je spregovoril o planinskih poteh in Ireni Mrak, ki je predstavila organiziranost in delo Komisije za varstvo gorske narave, nato pa smo se lotili pisanja testov. Teste je uspešno rešilo 25 tečajnikov in tečajnic, ki pa jih sedaj čaka še izdelava seminarske naloge.
 
Ponovno lepo, zanimivo in aktivno preživet konec tedna je za nami. Predavateljicam in predavatelju gre zahvala za kakovostna in zanimiva predavanja. Upamo, da bomo novo pridobljena znanja znali koristno uporabiti na področju varovanja narave. Prav lepa hvala tudi ekipi Valvasorjevega doma pod Stolom za prijazno postrežbo in zelo okusno hrano.

kvgn_pzs_usposabljanja_tecaj_vgn_3_del_foto_marta_baselj__4_ kvgn_pzs_usposabljanja_tecaj_vgn_3_del_foto_marta_baselj__5_
 
Fotografije in besedilo prispevala Marta Bašelj

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih