torek, 26. maj 2020
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
08.05.2020 23:07
Zlatko Drnovšek
Vsi komentarji

NOVICE  

petek, 12. avgust 2016, ob 11.20 uri, ogledov: 4371

Poročilo tabora za perspektivne alpiniste – Dolomiti 2016

Alpinizem | 
Komisija za alpinizem | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Komisija za alpinizem PZS je tudi letos organizirala plezalni tabor za mlade perspektivne alpiniste, ki je potekal od 23. do 31. julija v Dolomitih - pod Marmolado. Čeprav je tabor zaznamovalo nestanovitno vreme, je zelo motivirana ekipa dolomitski teden (s pridihom Slovenije) dobro izkoristila.
Udeleženci: Maja Jereb, Marija Jeglič, Sara Jaklič, Nejc Klemenčič, Žiga Oražem, Matic Košir, Miha Kern, Matija Volontar, Anže Klarič.

Vodji: Andrej Grmovšek in Nejc Pozvek

Potek tabora

Tabor, zaradi slabega vremena v Dolomitih, začnemo s plezanjem v Sloveniji. Večina navez se v soboto, 23. 7., odloči za plezanje v Steni. Zgodnejši opravijo z daljšimi smermi v zahodnem delu stene, popoldanski pa s smermi v Skalaškem turncu. Jegličeva in Jakličeva ta dan preplezata Lahovo v Vežici. Večerni zbor je v Kranjski Gori, od koder se drugi dan napotimo v Dolomite.

Nedelja je namenjena počitku in selitvi v kamp, kjer bomo domovali teden dni – Malga Ciapela pod Marmolado. Vreme se do večera izboljša, napoved pa ni obetavna, zato so prvi cilji temu podrejeni.

V ponedeljek, 25. 7., že v zgodnjem jutru napademo cilje okoli Piz Boeja. Klarič in Volontar presenečena nad svedri (in njihovo razdaljo) splezata do velike police v Sass Pordoi, od koder ju prežene nevihta, ostali plezamo v skupini Selle (Torre delle Meisules), kjer nas mestoma spremlja mokra skala – ta botruje tudi nekaj poletom in odstopom. Do avta v veliki večini pridemo pred dežjem. Vlažen večer in napoved v stilu prejšnjih dni narekujeta tudi cilje za torek, 26. 7. Znova se odpravimo v skupino Sella, malce le premešamo naveze in stene. Nekaterim jo zagode mokrota, drugi se borijo z njo tudi v dveh smereh, na koncu pa družno bežimo pred nevihtami, ki se zavlečejo pozno v večer.

V ranem sredinem jutru nekateri znova poskusijo proti Selli, a se kmalu vrnejo. Kratek presledek v deževju izkoristimo za obisk plezališča Capana Bill v bližini kampa. Kljub ploham se uspešno skrivamo pod rahlimi previsi. Fantje in dekleta pokažejo, da so iz pravega testa in vztrajno (ter precej uspešno) napadajo najtežje linije. Podobno velja za četrtek, ko je vreme še za odtenek slabše: nekateri počivamo, drugi obiščejo plezališče Malga Ciapela v neposredni bližini tabora, tretji dan izkoristijo za gorski tek, Mavhar pa zaradi službenih obveznosti odide proti domu.

Petek, 29. 7., končno prinese izboljšanje in (kot se izkaže zvečer) edini dan brez dežja. Večina že zgodaj odrine v Sello in Piz Ciavazes, dve navezi pa pod Marmolado. Do večera se vsi zberemo na koči Falier pod Marmolado in pripravimo na naslednji dan. V soboto, 30. 7., se nas vseh 11 s svitom odpravi pod steno. Eni prej, drugi kasneje, tretji pa ravno še pravi čas (z dnevom, a v nevihti) izplezamo na rob mogočnega ostenja po različnih smereh in variantah, Kern in Klemenčič pa se že pod veliko polico v steni velikodušno (in premišljeno) odločita, da nam v dolino raje prineseta vso opremo, ki smo jo pustili na koči. V poznih večernih urah v močni nevihti hitro popadamo v spalke. Nedeljsko dopoldne je klavrno (deževno), zato tabor zaključimo pod streho bara v kampu.

Nejc Pozvek

tabor_perspektivnih_alpinistov_dolomiti_foto_tanja_grmovsek
Udeleženci tabora za perspektivne alpiniste Dolomiti 2016 (foto Tanja Grmovšek)

Ocena vodij tabora

Nejc Pozvek in Andrej Grmovšek

Kljub temu da je tabor zaznamovalo nestanovitno vreme, smo dolomitski teden (s pridihom Slovenije) dobro izkoristili. Relativno majhna ekipa (10 udeležencev) je bila zelo fleksibilna in predvsem motivirana. Vremenu navkljub skoraj ni bilo (kakor v preteklih letih večkrat) domotožja po slovenskih stenah. Mladi so se izkazali predvsem z visokim prostoplezalnim nivojem – kar je včasih predstavljalo nadstandard, danes postaja nekaj običajnega. Formo iz plezališč uspešno prenašajo tudi v zahtevne strme linije bolj ali manj resnih sten. Razveseljivo je, da novi val predstavlja relativno mlada, a že dokaj izkušena skupina, ki jo povezuje zelo dobro vzdušje in medsebojno razumevanje. Prav vsem udeležencem gredo čestitke za varno opravljene vzpone, izkazano suverenost in samostojnost – tudi v zahtevnih (tokrat predvsem vremenskih) situacijah. Le želimo si lahko, da bi skupina napredovala tudi skozi prihodnje tabore (ki jih ne bo manjkalo), se še razširila, krepila povezanost in kolektivni duh ter tako zrasla v ekipo, ki bo sposobna reševati najzahtevnejše alpinistične izzive.

(Pre)plezane smeri

Sobota, 23. 7. 2016

Jeglič-Jaklič: Vežica, Lahova smer, VII-, 250 m, NP/FL
Kern-Oražem: Stena, Bergantova smer, IX-/VI, 350 m, NP(Kern!)/FL (izplezala po Helbi)
Košir-Klemenčič: Stena, Peternelova smer, VII/V, 350 m
Grmovšek-Mavhar: Stena, Na drugi strani časa, VIII/VI-VII, 350 m, NP/FL
Jereb-Volontar: Stena, Pandorina skrinjica, VII-/V-VI, 500+200 m

Ponedeljek, 25. 7. 2016

Kern-Oražem: Torre delle Mëisules (vzhodni stolp), Alpha et Omega, VIII+/IX-/VII-VIII, 200 m, NP/FL
Jaklič-Jeglič: Torre delle Mëisules (vzhodni stolp), Geo, VII/VI, 250 m, NP/FL
Jereb-Košir: Torre delle Mëisules (vzhodni stolp), Brugger-Walde, VI-/V, 250 m, NP/FL
Grmovšek-Pozvek: Torre delle Mëisules (vzhodni stolp), Via Africa, VIII-/VII, 250 m, NP/FL
Volontar-Klarič: Sass Pordoi, 4 giorni una estate, 6c+ (navrtana smer; do police)
Klemenčič-Mavhar: poskus v dveh smereh v Torre delle Mëisules (vzhodni stolp)

Torek, 26. 7. 2016

Grmovšek-Oražem: Traumpfeiler, Traumschiff, 7a, 120 m, NP/FL (navrtana smer)
Volontar-Klarič: Torre delle Mëisules (zahodni stolp), Su ndret, VII-/VI, 220 m, NP/FL
Jereb-Klemenčič: Torre delle Mëisules (vzhodni stolp), Via Franz, VII-/V, 250 m, NP/FL
Košir-Kern: 1. stolp Selle, Icterus, 6c+, 200 m (Košir 1x A0; navrtana smer) + Tissi, VI/V, 200 m, NP/FL
Jaklič-Pozvek: Torre delle Mëisules (vzhodni stolp), Alpha et Omega, VIII+/IX-/VII-VIII, 200 m, NP/FL + Regenbogen, VII/VI, 200 m, NP/FL
Jeglič-Mavhar: Piz Ciavazes, Via doctor. Scyntilla, VII-, 350 m, NP/FL

Sreda, 28. 7. 2016

Športno plezanje v plezališču Capana Bill in počitek.

Četrtek, 29. 7. 2016

Športno plezanje v plezališču Malga Ciapela in počitek.

Petek, 30. 7. 2016

Košir-Klemenčič: 1. stolp Selle, Via delenda Carthago, 6b, 200 m, NP/FL
Volontar-Klarič: Piz Ciavazes, kombinacija smeri Via Zeni in Via Italia, VII+/VI, 500 m, NP/FL
Jeglič-Jaklič-Jereb: Piz Ciavazes , Via Schubert, VI/V, 250 m
Kern-Oražem: Marmolada, Millenium, 7c+, 170 m (delno navrtana smer; Kern FL, Oražem 2. poskus)
Grmovšek-Pozvek: Marmolada, Viva Gorbi, VIII/VIII-, 150 m, NP/FL

Sobota, 31. 7. 2016

Volontar-Klarič: Marmolada, varianta Don Kihot, VII+/V, 800 m, NP/FL
Jereb-Košir: Marmolada, Don Kihot, VII+/V, 800 m
Jeglič-Oražem: Marmolada, Tempi moderni, VII+/VIII-/VI-VII, 1155 m (Oražem FL, Jeglič RP)
Jaklič-Grmovšek-Pozvek: Marmolada, kombinacija smeri Via Futura (spodaj) in Tempi moderni (zgoraj), VIII+/VI-VII, 1150 m (Grmovšek in Pozvek RP, Jaklič VII+ A0)
Klemenčič-Kern: Marmolada, Olimpo (poskus; obrnila 3 R pod polico)


tabor_dolomiti_foto_matic_kosirVtisi in misli nekaterih udeležencev o taboru

Miha Kern
Super teden. Ne vem, če sem že kdaj toliko plezal v tako slabem vremenu, toliko spal in se hkrati zabaval. Hvala vsem, ki so kakorkoli prispevali, da je bil tabor tak, kot je bil.

Matija Volontar
Sam sem bil na tovrstnem taboru prvič in res nisem vedel, kaj pričakovati. Zelo mi je bilo všeč, da so bili v skupini po večini enakovredni ali celo boljši plezalci od mene. Na ta način se lahko od njih (in oni od tebe) naučiš malenkosti, ki ti precej olajšajo čas v hribih. Vedno se lahko obrneš na vodji tabora za izbiro primernega cilja, nasvete, opremo ... Pozitivna stvar je tudi ta, da ni nobenih pričakovanj v smislu ocene, dolžine smeri. Pomembno je, da je volja. Predvsem pa je važno, da na taboru navežeš nove stike, da imaš tudi po koncu tabora vedno na voljo soplezalca.

Maja Jereb
Kljub ne ravno optimistični vremenski napovedi smo vsak dan izkoristili in splezali več krajših smeri v čvrsti skali. Presenetili so me pokončni raztežaji z odličnimi oprimki. Najlepši del tabora je bil zame zadnji plezalni dan, ko se nam je končno nasmehnila sreča in je vreme zdržalo dlje kot do dveh. Smer Don Quixote v steni Marmolade mi bo ostala v lepem spominu.

Marija Jeglič
Prvi večer smo krstili z obiskom lokalne veselice, vzdušje katere smo zapakirali v nahrbtnike in jih odnesli na tabor. Kljub neugodnim popoldanskim nalivom smo vseeno uspeli splezati kar nekaj lepih smeri in tako lahko rečem, da je bil tabor vsekakor uspešen.

Sara Jaklič
Dvanajst nadebudnih alpinistov se je konec julija napakiralo v avto in se odpeljalo via Dolomiti. Vreme ni bilo ravno odlično, vendar ob dobri hrani, glasbi in plezariji čas prav hitro mine. Hvala Andreju in Nejcu za dobre ideje, spodbudo in koristne nasvete. Naslednje leto obvezno ponovimo. :)

Žiga Oražem
Najboljši deževni tabor, na katerem sem bil. Na katerega zagotovo še pridem. Družba taprava. :) Plezali smo vsak dan! Nikogar ni motilo kapljanje, saj smo bili v zavetju dolomitskih smrek. Prihranjena nam ni bila niti Marmolada, zagotovo ena izmed najboljših skal in sten v okolici. Zagotovo se vračam in priporočam obisk vsem željnim vrhunskega plezanja.

Anže Klarič
Tabor je bil bomba, kljub temu da naju je vsak dan na vrhu dobila nevihta. Dobra družba in nasveti Nejca in Andreja so pripomogli k lažji izbiri ciljev. Moj prvi in zagotovo ne zadnji tabor.


Fotogalerija

 Andrej Grmovšek1 / 34

 Andrej Grmovšek2 / 34

 Andrej Grmovšek3 / 34

 Andrej Grmovšek4 / 34

 Anže Klarič5 / 34

 Anže Klarič6 / 34

 Anže Klarič7 / 34

 Anže Klarič8 / 34

 Anže Klarič9 / 34

 Maja Jereb10 / 34

 Maja Jereb11 / 34

 Maja Jereb12 / 34

 Maja Jereb13 / 34

 Matic Košir14 / 34

 Matic Košir15 / 34

 Matic Košir16 / 34

 Matic Košir17 / 34

 Matija Volontar18 / 34

 Matija Volontar19 / 34

 Matija Volontar20 / 34

 Matija Volontar21 / 34

 Matija Volontar22 / 34

 Matija Volontar23 / 34

 Nejc Pozvek24 / 34

 Nejc Pozvek25 / 34

 Nejc Pozvek26 / 34

 Nejc Pozvek27 / 34

 Nejc Pozvek28 / 34

 Nejc Pozvek29 / 34

 Žiga Oražem30 / 34

 Žiga Oražem31 / 34

 Žiga Oražem32 / 34

 Žiga Oražem33 / 34

 Žiga Oražem34 / 34

 

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih