sobota, 25. september 2021
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

20.09.2021 18:22
Marjan Pučnik
Test
Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

ponedeljek, 3. oktober 2016, ob 10.25 uri, ogledov: 4200

Plezanje za vse uvodoma na Češkem

Alpinizem | 
Komisija za alpinizem | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Plezanje za vse, mednarodni projekt Erasmus+, pri katerem so moči, ideje in izkušnje združile planinske zveze Slovenije, Češke, Slovaške, Hrvaške, Italije in Madžarske, je med 25. septembrom in 2. oktobrom uvodoma razprl krila v Adršpachu na severu Češke, v prihodnjih dveh letih pa se bo selil v ostale pridružene države. Člani SMAR, slovenske mladinske alpinistične reprezentance, so se kalili v plezanju na peščenjakovih stolpih in spoznavali specifično plezalno etiko, predstavniki planinskih zvez pa so v delovnih skupinah postavili temelje smernic plezanja za vse, ki jih bodo razvijali na prihodnjih srečanjih.
Program Erasmus+ sport je bil prvič razpisan leta 2014, in sicer znotraj dveh sklopov: organizacije velikih mednarodnih športnih prireditev in mednarodnega partnerskega sodelovanja, kjer je prijava uspela šesterici srednjeevropskih planinskih zvez. "Program Erasmus+ sport je novost na področju sofinanciranja evropskega sodelovanja. Veseli nas, da smo že na začetku izvajanja programa uspeli skupaj s partnerji pridobiti sredstva za ta triletni projekt. Vključno s Češko bomo izpeljali pet plezalno-planinskih tedenskih srečanj, kjer bo poudarek na izmenjavi izkušenj in znanja na področju plezanja, alpinizma in planinstva," je poudaril Damjan Omerzu, vodja projekta s strani PZS. Uvodno srečanje 90 udeležencev iz šestih držav je od 25. septembra do 2. oktobra 2016 gostila Planinska zveze Češke, naslednja postojanka projekta bo junija 2017 v Visokih Tatrah na Slovaškem, oktobra 2017 bo srečanje v Paklenici na Hrvaškem, v začetku leta 2018 bo gostiteljica Slovenija, jeseni 2018 sledi še sklepno dejanje v Italiji.

plezanje_za_vse_ceska_pzs_foto_manca_cujez
Posadka Planinske zveze Slovenije na prvem srečanju mednarodnega projekta Plezanje za vse na Češkem (foto Martin Grajciar)

Delovnega dogodka na Češkem so se poleg Omerzuja udeležili generalni sekretar PZS Matej Planko, strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi, zadolžen za delo Komisije za alpinizem PZS, predstavnica PZS za odnose z javnostmi Manca Čujež, predsednik alpinistov veteranov Kazimir Drašlar, načelnik Komisije za alpinizem PZS Miha Habjan, član izvršnega odbora KA PZS Peter Bajec, zadolžen za organizacijo taborov perspektivnih alpinistov, člani SMAR Matej Balažic, Anže Klarič, Domen Petrovčič in Matija Volontar ter pridruženi član Miha Kern.

Strokovni sodelavci PZS so skupaj s predstavniki drugih planinskih organizacij sodelovali v delovnih skupinah, ki so zajemale delo z mladimi, problematiko prostega dostopa do gora, vključevanje starejših in invalidov, mednarodno povezovanje, usposabljanja za aktivnosti v gorskem svetu ter vključevanje različnih skupin v delo planinskih organizacij. "Planinska dejavnost vključuje vse od najmlajših od najstarejših. Namen naše ekspertne skupine je bil ugotoviti, kakšno je vključevanje starejših gornikov, alpinistov in plezalcev. Ugotovii smo, da se stopnja in način organiziranja starejših pri različnih organizacijah razlikujejo, je pa namen pri vseh enak: vključiti čim več starejših z namenom druženja in izboljšave zdravja ter prenosa znanj med generacijami," je ugotovitve strnil predsednik alpinistov veteranov Kazimir Drašlar. Prav tako so tudi v ostalih delovnih skupinah spoznali razlike delovanja in problematiko planinskih zvez na posameznih področjih, na prihodnjih srečanjih pa bodo podelili primere dobre prakse, preučili možnosti za njihovo vpeljavo v lastno delovanje in razvijali smernice plezanja za vse.

plezanje_za_vse_ceska_logo_foto_manca_cujez
Plezanje za vse - skupni projekt češke, italijanske, slovenske, madžarske, slovaške in hrvaške planinske zveze (foto Manca Čujež)

Dobršen del mednarodnega srečanja je bil namenjen plezanju, saj je širše območje narodnega parka Adršpach zibelka plezanja v peščenjaku, ki so ga v plezališčih Adršpach, Teplice, Ostaš in Křížový vrch ter na predavanjih o češki in nemški dediščini plezanja v peščenjaku spoznavali tudi slovenski alpinisti. Sever Češke zaznamuje skoraj stoletna tradicija plezanja v peščenjaku, ki je zelo občutljiv, zato se za varovanje ne sme uporabljati klinov, zatičev, metuljev in drugih sodobnih kovinskih pripomočkov, ampak plezalci uporabljajo le varovala iz vrvi, trakov in pomožne vrvice; prav tako posebna plezalna etika prepoveduje uporabo magnezija, plezanje v dežju in po dežju ter plezanje na t. i. top rope, saj vse to poškoduje strukturo peščenjaka. Prevladuje plezanje po počeh, v kombinaciji s ploščami, nekaj je bilo tudi priložnosti za plezanje balvanov. Plezanje v peščenjaku ne zahteva le tehničnega obvladovanja plezanja, ampak tudi odlično psihično pripravljenost, saj so varovala nameščena na dolgih razdaljah.

"Plezanje v peščenjakih je vsekakor edinstvena izkušnja, ki se težko primerja s katerokoli drugo kamnino. Poseben "čar" doda tudi prepoved uporabe magnezija in sprotno nameščanje različnih vozlov, saj tam zaradi občutljive kamnine ne uporabljajo klinov, metuljev in ostalega železja. Če se v smeri najde kaka rinka (njihova varianta svedrovca), je smer že zelo dobro opremljena. Vsekakor izkušnja zaupanja vase in v svoje sposobnosti. Skozi teden je ekipa zelo napredovala in se bolj ali manj uspešno kosala tudi s težjimi smermi. Seveda ocene ne pomenijo nič, ker se sploh ne da primerjati naših in njihovih ocen, zato je izbira smeri potekala po načelu lepote - če je bila linija lepa, so jo fantje preplezali. In proti koncu tudi že dobro nameščali varovalne vozle, ki jih je drugi komaj dobil iz razpok," je črto pod češkim plezalnim tednom potegnil Peter Bajec, v Komisiji za alpinizem PZS zadolžen za organizacijo taborov perspektivnih alpinistov.

plezanje_za_vse_ceska_kolaz_foto_anze_klaric
Posebna izkušnja plezanja v peščenjaku in spoznavanja specifične plezalne etike (foto Anže Klarič)

Najzgovornejša so doživetja članov SMAR - slovenske mladinske alpinistične reprezentance. "Plezanje v čeških peščenjakih je edinstveno. Mislim, da je to akcija, ki mi je kot plezalcu izjemno razširila obzorja. Pridobljeno znanje mi bo koristilo tudi povsod drugje, predvsem v naših hribih, kjer plezam največ. Predvsem zanimivo je bilo plezanje z (ne)dobrim varovanjem, kjer so bili potencialni padci precej dolgi. Kljub temu da je v naših hribih podobna situacija z varovanjem, je tukaj psiha čisto druga, ko 'zateguješ' gib pet metrov nad zataknjenim vozlom. Nenadomestljiva izkušnja, ki bi jo priporočil vsakemu vedoželjnemu plezalcu," je bil slikovit Matija Volontar (AO PD Jesenice).

"Dobra izkušnja. Spet čisto nekaj novega. Visoki stolpi, ki se iz gozdov vzpenjajo vse tja do 150 metrov, ne razočarajo s svojimi težavami. Ocene so pa spet razred zase, saj ne igrajo vloge. Tukaj se lahko prej ali slej znajdemo nekaj 10 metrov nad zadnjim varovanjem. Takrat se začne bitka v glavi, ki jo zmagaš ali pa pristaneš na podrasti. Najzanimivejše pa je povezovanje in sodelovanje s tujimi plezalci. Skozi predavanja in plezanje smo spoznali, kako so plezali tukaj nekoč in kako počnejo to danes, kaj si o tradiconalnem plezanju mislijo lokalni veterani in kaj mlajši plezalci. Gotovo izkušnja, ki jo je vredno ponoviti," je vtise strnil Anže Klarič (AO PD Ljubljana Matica).

Svojo izkušnjo je opisal tudi Domen Petrovčič (Akademski AO): "Plezanje v Adršpachu in okolici me je navdušilo s svojo kompleksnostjo. Kajti ne glede na to, da plezaš po le nekaj deset metrov visokih peščenih stolpih, je bilo potrebno na novo osvojeno znanje vozlanja in hribovski pristop. Poleg spoznavanja novih premičnih varoval sem bil najbolj presenečen, da se da marsikaj splezati tudi brez magnezija, saj je uporaba tega prepovedana. Skratka, čudovit teden dobre plezarije v dobri družbi in dobrem vremenu."

"Razen tega, da grem plezat v Adršpach, o tej izmenjavi nisem vedel nič. Presenetilo in veselilo me je, da enako velja za večino udeležencev in gostiteljev. Cel teden je tako vsaj zame minil v zelo sproščenem vzdušju, kar je omogočalo takojšnjo razbremenitev po preplezanem raztežaju oziroma smeri. Te so bile zaradi posebnosti lokalne plezalske etike in naše (moje) neizkušenosti resne in mentalno naporne, hkrati pa lepe in poučne. Ena mojih boljših plezalskih izkušenj. Idilična narava in lepo vreme vseh šest dni pa sta vse skupaj še olepšala. Najlepša hvala gostiteljem za trud, KA in seveda PZS pa za povabilo in vsesplošno podporo," je dodal še pridruženi član odprave Miha Kern (Akademski AO).

Climbing for everybody (first meeting) from Manoo on Vimeo.


Manca Čujež

Fotogalerija

Skupinska fotografija udeležencev prvega srečanja mednarodnega projekta Plezanje za vse na Češkem

  Matjaž Šerkezi1 / 46

Posebna izkušnja plezanja v peščenjaku

  Anže Klarič2 / 46

Prevladujoče plezanje po počeh

  Anže Klarič3 / 46

Plezanje, ki zahteva tako tehnično in telesno kot tudi psihično pripravljenost

  Anže Klarič4 / 46

Del ekipe SMAR, slovenske mladinske alpinistične reprezentance

  Anže Klarič5 / 46

Posebna izkušnja plezanja v peščenjaku

  Anže Klarič6 / 46

Plezanje za vse

  Manca Čujež7 / 46

Posadka Planinske zveze Slovenije na prvem srečanju mednarodnega projekta Plezanje za vse na Češkem

  Manca Čujež8 / 46

Honza Bloudek, predsednik Planinske zveze Češke, prve gostiteljice projekta Plezanje za vse

  Manca Čujež9 / 46

Delovna skupina strokovnih sodelavcev

  Manca Čujež10 / 46

Delovna skupina strokovnih sodelavcev

  Manca Čujež11 / 46

Dobršen del mednarodnega srečanja je bil namenjen plezanju

  Manca Čujež12 / 46

Združeni plezalci iz šestih srednjeevropskih držav

  Manca Čujež13 / 46

V plezalni pripravljenosti

  Manca Čujež14 / 46

Prek stolpov iz peščenjaka

  Manca Čujež15 / 46

Plezanje za vse na Češkem

  Manca Čujež16 / 46

SMAR-ovci na Češkem

  Manca Čujež17 / 46

SMAR-ovci v akciji

  Manca Čujež18 / 46

Plezanje v peščenjaku

  Manca Čujež19 / 46

Plezalna etika narekuje posebna, peščenjaku prijazna varovala

  Manca Čujež20 / 46

Več vrvi, manj železja

  Manca Čujež21 / 46

Plezanje poči

  Manca Čujež22 / 46

Visoko v poči

  Manca Čujež23 / 46

Narodni park Adršpach, zibelka plezanja v peščenjaku

  Manca Čujež24 / 46

Markantni stolpi iz peščenjaka

  Manca Čujež25 / 46

Urejene pohodniške poti v narodnem parku Adršpach

  Manca Čujež26 / 46

Adršpach, priljubljen ne le med plezalci, ampak tudi med planinci

  Manca Čujež27 / 46

Na severu Češke

  Manca Čujež28 / 46

S plezalniki ali planinskimi čevlji v višave

  Manca Čujež29 / 46

Širni razgledi na s peščenjakovimi stolpi posejano pokrajino

  Manca Čujež30 / 46

Adršpach velja za češko Švico

  Manca Čujež31 / 46

Plezanje v peščenjaku

  Anže Klarič32 / 46

 Anže Klarič33 / 46

 Anže Klarič34 / 46

 Anže Klarič35 / 46

 Anže Klarič36 / 46

 Anže Klarič37 / 46

 Anže Klarič38 / 46

 Anže Klarič39 / 46

 Anže Klarič40 / 46

 Anže Klarič41 / 46

 Anže Klarič42 / 46

 Anže Klarič43 / 46

 Anže Klarič44 / 46

 Anže Klarič45 / 46

 Anže Klarič46 / 46

 

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih