torek, 18. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 20. januar 2017, ob 10.20 uri, ogledov: 6607

13. seja UO PZS v regijskem panožnem centru za športno plezanje v Brežicah

Planinska organizacija | Koče | Poti | Športno plezanje | Gorski športi | Mladi | Vodništvo | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Upravni odbor Planinske zveze Slovenije (UO PZS) se je na 13. seji sestal 19. januarja 2017 v prostorih Športnega centra Brežice. Posvetil se je tekočim aktivnostim, športnemu plezanju, planinskemu gospodarstvu, planinskim potem, delovanju komisij in sodelovanju PZS v drugih organizacijah.
Prisotnih je bilo 17 od 23 članov upravnega odbora, kar je skoraj 74-odstotna udeležba. Direktorica Zavoda za šport Brežice Simona Zupančič je zbrane uvodoma popeljala na ogled Športnega centra Brežice, ki ima tudi odlično umetno plezalno steno in status regijskega panožnega centra za športno plezanje, in predstavila preostale objekte v upravljanju zavoda. Dobrodošlico sta udeležencem seje zaželela tudi podpredsednik PZS in predsednik domačega PD Brežice Tone Jesenko ter član Komisije za alpinizem PZS in predsednik Posavskega alpinističnega kluba Nejc Pozvek.

Pred uradnim delom seje je Janez Hafner, namestnik načelnika Komisije za športno plezanje PZS, predstavil športno plezanje, ki je lani vstopilo med olimpijske športe in bo premierno na OI Tokio 2020, kar bo prineslo v športno panogo dosti sprememb. Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je imela lani najuspešnejšo sezono, saj je dosegla tako žensko kot tudi moško skupno zmago svetovnega pokala (Janja Garnbret v težavnosti in kombinaciji ter Domen Škofic v težavnosti), Slovenija je zmagala tudi med reprezentancami.

V začetku uradnega dela seje je bil potrjen zapisnik 12. seje UO PZS in predstavljene so bile aktivnosti PZS od pretekle seje. Upravni odbor je potrdil podrobni vsebinski in finančni načrt za leto 2017.

Na predlog Gospodarske komisije PZS je upravni odbor potrdil podelitev šestih novih certifikatov Okolju prijazna planinska koča, ki jih bodo prejeli: Dom dr. Klementa Juga v Lepeni (PD Nova Gorica), Dom na Menini planini (PD Gornji Grad), Planinski dom na Boču (PD Poljčane), Planinski dom Košenjak (PD Dravograd), Planinski dom pri Krnskih jezerih (PD Nova Gorica) in Tumova koča na Slavniku (OPD Koper), osmim kočam so po štirih letih od prejema certifikata podaljšali veljavnost za naslednje štiriletno obdobje. Prav tako bo devet koč prejelo certifikat Družinam prijazna planinska koča: Dom na Peci (PD Mežica), Dom na Šmohorju (PD Laško), Dom na Uršlji gori (PD Prevalje), Dom na Kofcah (PD Tržič), Planinski dom Košenjak (PD Dravograd), Planinski dom na Uštah (PD Moravče), Dom pod Storžičem (PD Tržič), Planinski dom v Gorah (PD Dol pri Hrastniku) in Tumova koča na Slavniku (OPD Koper). Certifikati bodo podeljeni 4. februarja na konferenci o planinskem gospodarstvu v okviru sejma Natour Alpe-Adria v Ljubljani.

13_seja_uo_pzs_brezice_foto_manca_cujez
Trinajsta seja UO PZS, prva v letu 2017, v prostorih Športnega centra Brežice (foto Manca Čujež)

Podano je bilo soglasje k Merilom Komisije za planinske poti za vrednotenje vlog na razpisu FŠO na področju planinskih poti. Soglasno so bili sprejeti sklepi o odprtju nove lahke planinske poti Pot na Pusti grad (PD Šoštanj) in novih odsekov lahke planinske poti Pastirček–Lisca klopca (PD Lisca Sevnica) ter Krče–Videm in Dravinski vrh–Sv. Avguštin (PD Naveza) ter opustitvi planinske poti Vrbljene–Krim na odseku Vrbljene–Šešer (PD Krim) in odseka planinske poti Pudgarsko–Najevska lipa (PD Črna na Koroškem). Predstavljena je bila analiza odgovorov vprašalnika za skrbnike planinskih poti glede osnutka skrbniške pogodbe, ki ga je izpolnjenega vrnilo 142 od 194 društev. UO PZS je potrdil dopolnjen osnutek skrbniške pogodbe za planinske poti, pri katerem se bodo smiselno upoštevale tudi prejete pripombe.

V nadaljevanju je upravni odbor potrdil izhodišča za pripravo Pravilnika o varovanju osebnih podatkov. Podal je soglasje k izvolitvi članov IO Mladinske komisije PZS za obdobje november 2016–november 2018, ki ga sestavljajo: Barbara Bajcer (PD Velenje) – načelnica, Kaja Čeh (PD Matica Murska Sobota), Blaž Erjavc (PD IMP Ljubljana), Katarina Kadivec (PD Šmarna gora), Klemen Kogovšek (PD Domžale), Špela Kralj (PD Onger Trzin), Katja Maček (PD Šentjošt), Jaka Peternel (PD Onger Trzin) in Ana Suhadolnik (PD Borovnica). Soglašal je tudi k dopolnitvi Pravilnika o organiziranosti vodnikov PZS, ki ga je zbor vodniških odsekov sprejel 26. 11. 2016.

Predstavljeno je bilo sodelovanju PZS v drugih organizacijah: informacija o Evropski planinski zvezi; članstvo PZS v Mednarodni komisiji za reševanje v gorah IKAR/CISA; imenovanje Danila Sbrizaja (PD LPP) za predstavnika PZS v Komisiji za evropske pešpoti KEUPS; informacija o predstavnikih PZS mednarodnih in sorodnih organizacijah.

Andrej Pečjak je predstavil obširno in uspešno delo Komisije za gorske športe PZS, ki pokriva tekmovalno turno smučanje in tekmovalno ledno plezanje; v obeh panogah, ki si prizadevata postati olimpijski šport, imamo tekmovalce, ki dosegajo odlične uspehe na svetovni ravni. Za konec so bile podane informacije o Slovenskem planinskem muzeju in novostih Planinske založbe ter pobudi glede promocije novih priporočil CAA in priprave primerljivih načrtov dela MDO PD.

Naslednja seja UO PZS bo 16. marca 2017.

Manca Čujež

Fotogalerija

 Manca Čujež

 Manca Čujež1 / 16

 Manca Čujež2 / 16

 Manca Čujež3 / 16

 Manca Čujež4 / 16

 Manca Čujež5 / 16

 Manca Čujež6 / 16

 Manca Čujež7 / 16

 Manca Čujež8 / 16

 Manca Čujež9 / 16

 Manca Čujež10 / 16

 Manca Čujež11 / 16

 Manca Čujež12 / 16

 Manca Čujež13 / 16

 Manca Čujež14 / 16

 Manca Čujež15 / 16

 Manca Čujež16 / 16

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih