nedelja, 9. maj 2021
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
03.05.2021 11:24
Janez Juvan
Franci Savenc
Vsi komentarji

NOVICE  

torek, 16. april 2019, ob 11. uri, ogledov: 699

Spremembe s področja usposabljanj na področju športnega plezanja glede na novi Zakon o športu

Objavil(a): Matej Ogorevc
Nov Zakon o športu predvideva mnoge spremembe na področju strokovnih nazivov in kompetenc strokovnih kadrov. Med drugim predvideva samo dve stopnji - 1.stopnja: vaditelj športnega plezanja in 2.stopnja: trener športnega plezanja.
Komisija za športno plezanje je na zadnjem Zboru KŠP dne 20. marca 2019 sprejela tudi nov Pravilnik KŠP o usposabljanju na področju športnega plezanja. Med drugim je sprejela tudi sklep glede prehoda s starih na nove nazive, ki so razvidni iz spodnje tabele:

ksp_novi_nazivi

Opomba: vsi strokovni kadri (stari nazivi), ki si želijo pridobiti nove nazive (v kolikor obstaja pogoj), morajo to opraviti najkasneje do 24. junija 2020.

Veljavnost licenc

Prehod iz starih v nove nazive avtomatsko ne pomeni, da se tudi veljavnost licenc avtomatsko podaljša.

Opomba: V 29.členu novega "Pravilnika KŠP o usposabljanju na področju športnega plezanja" je veljavnost licenc 4 leta

Podrobna razlaga prehoda iz starih v nove nazive in veljavnost licenc:

  1. Vsi vaditelji ŠP (stari naziv) se morajo za pridobitev novega naziva VŠP najkasneje do 24. junija 2020 udeležiti izrednega licenčnega seminarja. V primeru, da tega ne storijo, jim v celoti propade dosedanji naziv. Lahko pa do takrat opravljajo strokovno delo. Veljavnost licence: če se udeležijo omenjenega seminarja v letu 2019, jim bo licenca veljala do vključno leta 2023, če pa se udeležijo omenjenega seminarja v letu 2020, jim bo licenca veljala do vključno leta 2024
  2. Vsi inštruktorji ŠP1 (stari naziv) in vsi trenerji ŠP1 (stari naziv) - vsem se avtomatsko prizna novi naziv VŠP. Veljavnost licenc je takšna, kot jo imajo v tem trenutku (glej spletno stran KŠP). Lahko pa si oboji pridobijo nov naziv TŠP in sicer z udeležbo izrednega licenčnega seminarja najkasneje do 24.6.2020. Veljavnost licence: če se udeležijo omenjenega seminarja v letu 2019, jim bo licenca veljala do vključno leta 2023, če pa se udeležijo omenjenega seminarja v letu 2020, jim bo licenca veljala do vključno leta 2024.
  3. Vsem trenerjem ŠP2 (stari naziv) se avtomatsko prizna novi naziv TŠP. Veljavnost licenc je takšna, kot jo imajo v tem trenutku (glej spletno stran KŠP). Z udeležbo na izrednem licenčnem seminarju letos se jim podaljša do 2023, z udeležbo v naslednjem letu pa se jim podaljša do 2024 itd.
  4. Vsem inštruktorjem ŠP2 (stari naziv) se avtomatsko prizna novi naziv TŠP. Veljavnost licenc je takšna, kot jo imajo v tem trenutku (glej spletno stran KŠP). Z udeležbo na izrednem licenčnem seminarju letos se jim podaljša do 2023, z udeležbo v naslednjem letu pa se jim podaljša do 2024 itd.
Kompetence novih strokovnih nazivov

Kakšne kompetence imajo novi vaditelji?

Pravilnik o usposabljanju strokovnih delavcev v športu, ki je del ZŠpo-1 v prvem odstavku 4. člena določa: Zaključen javnoveljavni program usposabljanja prve stopnje strokovno usposobljenemu delavcu v skladu s kompetencami, ki jih daje program, omogoča, da izvaja in spremlja proces športne vadbe. Z zaključenim programom usposabljanja na prvi stopnji posameznik pridobi naziv strokovni delavec 1 (nov vaditelj športnega plezanja).

Kakšne kompetence imajo novi trenerji?
Pravilnik o usposabljanju strokovnih delavcev v športu, ki je del ZŠpo-1 v drugem odstavku 4. člena določa: Zaključen javno veljavni program usposabljanja druge stopnje strokovno usposobljenemu delavcu v skladu s kompetencami, ki jih daje program, omogoča, da načrtuje, organizira, izvaja in spremlja proces športne vadbe. Z zaključenim programom usposabljanja na drugi stopnji posameznik pridobi naziv strokovni delavec 2.
  • Kaj zajema načrtovanje športne vadbe? Pravilnik o usposabljanju strokovnih delavcev v športu, ki je del ZŠpo-1 v tretjem odstavku 4. člena določa: Proces načrtovanja športne vadbe vsebuje vsa dela, povezana z načrtovanjem športne vadbe in ravnanjem z vadečimi v športni vadbi ter obsega tudi načrtovanje učinkov športne vadbe na posameznega udeleženca športne vadbe in na širše družbeno okolje.
  • Kaj zajema organiziranje športne vadbe? Pravilnik o usposabljanju strokovnih delavcev v športu, ki je del ZŠpo-1 v četrtem odstavku 4. člena določa: Proces organiziranja športne vadbe v širšem smislu pomeni načrtovanje in uveljavljanje primerne organizacijske strukture za izvedbo športne vadbe, tako z vidika potreb delovnega procesa kakor tudi z vidika kadrovanja interdisciplinarne skupine strokovnjakov, potrebnih za izvajanje načrtovanega procesa športne vadbe. V ožjem smislu pomeni proces organiziranja športne vadbe zagotavljanje vseh potrebnih virov za varno izvedbo načrtovanega vadbenega procesa.
  • Kaj zajema izvajanje športne vadbe? Pravilnik o usposabljanju strokovnih delavcev v športu, ki je del ZŠpo-1 v petem odstavku 4. člena določa: Proces izvajanja športne vadbe predstavlja vodenje in izvedbo načrtovanega procesa športne vadbe, kjer gre za neposredno izvajanje posameznih delovnih nalog, potrebnih za učinkovito športno vadbo in varnost udeležencev v procesu športne vadbe.
  • Kaj zajema spremljanje športne vadbe? Pravilnik o usposabljanju strokovnih delavcev v športu, ki je del ZŠpo-1 v šestem odstavku 4. člena določa: Proces spremljanja športne vadbe predstavlja proces, povezan z dokumentiranim sledenjem izvajanja načrtovanega procesa športne vadbe in primerjave med načrtovanim in dejansko izvedenim procesom.

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih