sreda, 3. marec 2021
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

četrtek, 15. oktober 2020, ob 15.10 uri, ogledov: 482

Barvita jesen, barvite zgodbe | Planinski vestnik

Planinska kultura | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Danes, 15. oktobra, je izšel oktobrski Planinski vestnik. V temi meseca so trije prispevki, tri zgodbe z idrijskega avtorja Rafaela Terpina. Možakar ima svojstven slog in je umetnik pisanja.
David Račič piše o manj znanih vrhovih Polhograjskega hribovja.
Naš stalni dopisnik Jurij Ravnik se je pogovarjal s plezalcem Matejem Arhom, govoto pa bodo zanimivi tudi članki o zgodovini plezanja istega avtorja, ki jih bomo objavili v več delih.

V sredici Z nami na pot Vid Pogačnik predstavlja gore nad švicarskimi prelazi, vabi nas na Piz Lunghin, Pizzo Centrale, Piz Tiarms in Gantrisch.

V nadaljevanju je še več odličnih prispevkov, od nove zgodbice za mlade Tine Medved, popotovanja po Sinaju (Miro Štebe), poti okoli Julijskih Alp (Martin Šolar), etape poti Alpe Adria Ttrail od Lipice do Glinščice (Irena Mušič H.), posekani Brinarjevi jelki (Mateja Kišek), o Travniški treh krti-cah (Marija Jeglič) ... in še in še ...

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika!

Poiščite ga v svojem kiosku ali v spletni trgovini PZS, naročniki pa kar doma v svojih nabiralnikih.

Srečno, pazite nase ter varen korak na vseh vaših poteh!

PDF Uvodnik, kazalo
TEMA MESECA
Potovtisi

SPREHODI
Samotni vrhovi Polhograjskega hribovja

PORTRET
Matej Arh

PLEZANJE
Zgodovina plezanja

KOLUMNA
Pozor, živina na paši!

Z NAMI NA POT
S ceste v gore

PLANINČKOV KOTIČEK
Mravljica Ana in njena dogodivščina

TUJE GORE
Zaton in vzhod sonca na Mojzesovi gori

MLADINA IN GORE
Pot okoli Julijskih Alp

SPOMINI
Končno izpolnjena oblika

NARAVA
Brinarjeva jelka

ŽENSKO PLEZANJE
Ženska naveza v Travniški grapi

S PRVIM V HRIBE
Oglašamo se iz ...

ALPE ADRIA TRAIL
Iz Lipice v dolino Glinščice

DOGODEK
Plezarna na robu Kranja

JUBILEJ
Danilo Škerbinek

PLANINSKA ORGANIZACIJA
Skupščina PZS 2020

NOVICE IZ VERTIKALE

ŠPORTNOPLEZALNE NOVICE

LITERATURA

PLANINSKA ORGANIZACIJA

 
Dolga dolga pot ...

V začetku oktobra smo lahko na portalu MMC prebrali, da smo Slovenci rešili poletno planinsko sezono, saj so se v gore odpravili tudi tisti, ki običajno ne zahajajo v gorski svet. Prenočitev v planinskih kočah je bilo sicer manj kot v preteklih letih, se je pa povečal obisk enodnevnih gostov, zato so planinska društva v povprečju menda zadovoljna s sezono. V planinskih kočah sta bila unovčena malo manj kot dva odstotka turističnih bonov.

Da se je letos po sili razmer v gorah znašlo več ljudi, ki počitnice sicer raje preživljajo kje drugje, se je odrazilo tudi pri delu Gorske reševalne službe, saj naj bi bilo več intervencij zaradi nepoznavanja terena, neizkušenosti in precenjevanja sposobnosti. Do dneva, ko tole pišem, statistika nesreč na spletni strani GRS navaja 423 intervencij, a do konca leta so še trije meseci, v katerih razmere v gorah postanejo zahtevnejše in bolj nepredvidljive. Trend števila reševanj vztrajno narašča; v primerjavi z letom 2006, ko je bilo posredovanj 292, se je njihovo število v lanskem letu podvojilo, saj so zabeležili 604 intervencije. »Nove obiskovalce bomo morali v prihodnjih letih ozavestiti glede odnosa do narave, opreme za varno hojo in njene uporabe ter pričakovanj glede ponudbe v kočah,« je za MMC povedal Dušan Prašnikar, strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije. Ta je v zadnjih letih skupaj z Združenjem planinskih organizacij alpskega loka (CAA) pripravila vrsto priporočil in izdala serijo zgibank z napotki za varnejše obiskovanje gora, ki jih je mogoče najti na spletni strani PZS. Prispevki s podobno vsebino so dostopni tudi na spletnih straneh Gorske reševalne zveze Slovenije ter Policije.

Gorska enota policije že vrsto let izvaja preventivne akcije na terenu, s katerimi opozarja obiskovalce gora na vzroke, ki največkrat privedejo do nesreče v gorah, predvsem na neprimerno in nezadostno opremo. Vendar se stanje kljub nenehnemu ozaveščanju pohodnikov očitno ne izboljšuje, če sklepamo po poročilu o akcijah iz letošnjega julija: »Policisti opažajo, da so razmere med obiskovalci gora, predvsem na območju Triglavskih jezer, kamor jih veliko pride čez zelo zahtevno Komarčo, pod vsako kritiko. Večina planincev je bila obuta v nizko športno obutev različne kakovosti, ki je primerna zgolj za sprehode po ravnem v dolini. Na sebi so sicer imeli nahrbtnike - če bi se jim tako lahko sploh reklo - različnih modnih znamk, vendar o rezervni opremi planinca, ki naj bi jo takšen nahrbtnik imel, ne bi mogli govoriti, ker je ni bilo.«

Kaj lahko še naredimo, da bi bilo nesreč v gorah manj? Nasveti za nevešče in neizkušene pohodnike so na voljo, le poiskati jih je treba, kar v današnjem času ne bi smela biti težava - če vpišemo geslo »napotki za varen obisk gora« v brskalnik Google, nam vrne množico zadetkov, med katerimi nas prvi usmeri na spletno stran PZS z omenjenimi zgibankami. Morda bi bilo vredno razmisliti o samostojni spletni strani, kjer bi s sodelovanjem različnih organizacij na enem mestu zbrali priporočila za varno gibanje v gorah v vseh letnih časih tudi v angleškem jeziku, da bi na ta način dosegli tudi tuje obiskovalce naših gora. Ne nazadnje so mogoče tudi informativne table na izhodiščih, kar pogosto uporabljajo na množično obiskanih poteh v tujini. Nikoli ne bom pozabila svoje nejevere, ko sem na Novi Zelandiji na izhodišču izjemno priljubljenega pohoda Tongariro Alpine Crossing brala napotke pohodnikom - bili so v slogu »pozor, skodelica kave je vroča«. To se zdi tistim, ki smo hoje v gore vajeni, smešno, za mnoge druge pa je očitno še vedno abeceda, saj kljub ozaveščanju na vse mogoče načine tam poteka največ reševalnih akcij v državi. To me v trenutku slabosti napelje na misel, da je vse skupaj bob ob steno - po drugi strani pa trdno verjamem, da je kontinuirano ozaveščanje pot do uspeha.

Dolga, a vendarle dosegljiva.

Mateja Pate


 


Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih