četrtek, 21. januar 2021
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

sreda, 16. december 2020, ob 13.45 uri, ogledov: 408

Še zadnji letos, Planinski vestnik

Planinska kultura | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Tema zadnje številke letošnjega leta je lovci na rekorde. Marta Krejan Čokl piše, da je vsak lahko v čem prvak, da so rekordi gonilo napredka ter da smo Slovenci pravi lovci na rekorde. Med njimi v Vestniku predstavljamo Betko Šuhel Mikolič, Timoteja Bečana, Nejca Kuharja, Ano Čufer, Dejana Grma in še številne druge posebne nosilce rekordov. Zanimiv je tudi članek dr. Mateja Tuška o tem, kaj nas žene.

Na pogovor smo povabili alpinista in pisatelja Tadeja Goloba - tako: s plezalniki, cepinom in peresom. Drugi pogovor pa je s posebnim rekorderjem Samom Supinom.

Z nami na pot - Marjan Bradeško vas vabi v gore v odsevu Belega jezera oz. Weissensee-ja, na vrhove Hochtratten (1650 m), Stosia (1811 m), Laka (1851 m) in Golec (2004 m).

Nadaljujemo s tretjim člankom o zgodovini plezanja, potepamo se po neskončnih in samotah južne Slovenije, objavljamo članke o doživetjih v gorah, o planinski dediščini žigov in knjižic piše Nino Fijačko, Miro Štebe nas vabi na vulkane Indonezije, Magda Šalamon se spominja sledi Toneta Škarje, potopimo se tudi v zgodovino in na virtualni izlet ter predstavljamo najlepše fotografije fotonatečaja #LjubimGore.

Sledijo stalne rubrike: Planinčkov kotiček, kolumna, vreme (ali tudi na vas vpliva vreme?), Alpe Adria Trail, v spomin, literatura, novice iz vertikale, športnoplezalne novice, planinska organizacija.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika! Poiščite ga v svojem kiosku ali v spletni trgovini PZS, naročniki pa kar doma v svojih nabiralnikih.

PDF Uvodnik, kazalo
TEMA MESECA
Lovci na rekorde

KOLUMNA
Aljaž Anderle

INTERVJU
Tadej Golob

ZGODOVINA PLEZANJA
Plezanje postane samostojen cilj

SLOVENSKI DINARIDI
Neskončni gozdovi, do kamor seže oko

DOŽIVETJE
Nevihta na Storžiču

Z NAMI NA POT
Gore v odsevu Belega jezera

PLANINČKOV KOTIČEK
Močerad Močo potuje

PLANINSKA DEDIŠČINA
Zgolj planinski žigi ali kaj več

TUJE GORE
Rajske plaže ali ognjene vzpetine?

INTERVJU
Samo Supin

SPOMINI
In ko mene več ne bo

VREME
Vpliva vreme tudi na vas?

VIRTUALNI IZLET
Spomini minulega poletja

ALPE ADRIA TRAIL
Iz Brega pri Golem Brdu v Šmartno

PLANINSKA ZGODOVINA
Baron Markus von Jabornegg (1837 - 1910)

V SPOMIN
Leonid Kregar - Ničo

FOTONATEČAJ
Zaključek fotonatečaja #LjubimGore 2020

NOVICE IZ VERTIKALE

ŠPORTNOPLEZALNE NOVICE

LITERATURA

PLANINSKA ORGANIZACIJA

 
Pogled na prehojeno desetletno pot

V življenju je treba vedno sprejemati nove izzive, naj bo to na poslovni poti, planinskogorniški ali na življenjski. Izzivi nam prinašajo v življenje draž in ga bogatijo. Pred skoraj desetimi leti nisem točno vedel, v kakšen izziv sem se podal, ko sem se prijavil na razpis za prosto mesto generalnega sekretarja Planinske zveze Slovenije (PZS). Mislili sem, da PZS dobro poznam, saj sem do takrat skoraj deset let predsedoval uspešnemu planinskemu društvu, sodeloval pri delu MDO PD in orgnih v PZS, organiziral večje planinske prireditve in bil dvajset let planinski vodnik.

Ko sem bil izbran na razpisu za novo delovno mesto in se zaposlil na PZS, sem rabil več kot leto, da sem dobro spoznal vso razvejanost naše krovne organizacije. Na eni strani je težava na hitro preklapljati med različnimi vsebinami in področji dela, na drugi pa je to garancija,
da ti pri delu ni nikoli dolgčas in delo ni monotono. Po preteklih letih dela v največji nevladni športni organizaciji lahko rečem, da sem dobro spoznal njeno organizacijsko strukturo in imel privilegij spoznati in delati z veliko srčnimi in predanimi posamezniki, ki praktično živijo za planinstvo v vseh oblikah, in mu namenjajo veliko svojega prostega časa. Prav tako sem spoznal njeno vpetost v širši družbini prostor v Sloveniji, v katerem je priznan in verodostojen partner ter član več organizacij; podobno je tudi s članstvom v različnih mednarodnih planinskih organizacijah.

Skupaj s sodelavci in prostovoljci nam je v tem času uspelo realizirati kar nekaj zahtevnih projektov. Gotovo je bil najzahtevnejši uvedba planinskega informacijskega sistema Naveza, ki je zdaj postal nepogrešljivo orodje tako za planinska društva pri vodenju evidenc članstva, prostovoljstva, priznanj in zdaj tudi usposobljenih strokovnih kadrov, kot za zaposlene in funkcionarje PZS za poslovno dokumentacijski del. Naslednji je bil selitev sedeža PZS na novo lokacijo. Kar težko verjamem, da smo že skoraj tri leta na novi lokaciji, ki smo jo vsi vzeli za svojo. Vem, da si vsi težko predstavljamo, da bi morali zapustiti lahko dostopne, svetle in zračne prostore in se vrniti v natlačeni center. Tudi sodelovanje s partnerji in sponzorji smo dvignili na višjo raven, tako da sponzorska sredstva pomenijo že skoraj 9 % vseh prihodkov zveze, s 34.000 evrov leta 2011 smo prišli na 228.000 evrov leta 2019. Zaloge edicij PZS smo s 400.000 leta 2011 zmanjšali na zmernih 143.000 v letu 2019.

Skratka, poslovanje planinske zveze je stabilno. Seveda pa ostaja še kar nekaj izzivov tudi za naprej. Eden vedno bolj perečih bo predvsem ustrezno odzivanje in prilagajanje organiziranosti planinstva vsem spremembam, ki se dogajajo v družbi, da se bo ohranjalo ravnovesje med uporabniki in upravljalci prostora. 

Odločiti se bo treba tudi, ali bodo vedno več nalog sprejemali zaposleni in se bo s tem povečevala strokovna služba, ali pa jim bo uspelo najti nove pristope za motiviranje prostovoljcev, ki se bodo ažurno odzivali na trenutne razmere. Z novim letom prihaja na PZS nov generalni sekretar, sam pa se podajam na nove poti.

Zahvaljujem se sodelavcem za dobro in plodno sodelovanje, enako tudi vodstvu zveze in vsem prostovoljcem, aktivnim v različnih organih zveze in planinskih društev. Od vseh vas sem se veliko naučil in postavljeni izzivi so bili z vašo pomočjo lažji.
Vsem bralcem Planinskega vestnika in obiskovalcem gora želim veliko zadovoljstva in sreče v letu 2021, planinstvo kot način življenja pa naj nas vse ohranja zdrave in trdožive tudi v prihodnje - to v teh časih potrebujemo bolj kot kdaj koli prej.

Matej Planko


 


Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih