petek, 2. december 2022
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Zaradi prenove spletnih strani PZS je forum z 21. junijem 2022 prenehal z delovanjem. Forum Komisije za turno kolesarstvo PZS je dosegljiv na naslovu ktk.pzs.si.

NOVICE  

ponedeljek, 15. februar 2021, ob 19. uri, ogledov: 1668

KORONAVIRUS| spremembe omejitev na področju športa

Objavil(a): Matej Ogorevc
S ponedeljkom, 15. februarjem 2021, začnejo veljati večje spremembe na področju športa, gibanja in druženja. Z omejitvami je dovoljena rekreacija v vseh športnih objektiv (zaprtih in v naravi) in izvajanje strokovnih usposabljanj. Odprte so lahko društvene pisarne.

S ponedeljkom, 15. februarjem 2021, veljajo naslednje omejitve:
 • Gibanje izven meja občin in statističnih regij je ponovno dovoljeno (še vedno pa velja omejitev gibanja med 21. in 6. uro).
 • Dovoljeno je zbiranje do 10 oseb.
 • Dovoljena so strokovna usposabljanja in izobraževanja do 10 oseb.
 • Javni potniški promet pričenja z rednim delavnim voznim redom (člani PZS imate 30 % pri vožnji z vlaki po Slovenskih železnicah v 2. razredu).
 • Odpiranje trgovinskih dejavnosti in sproščanje nekaterih storitev, tudi obratovanje pisarn društev (izvajalec v tem primeru ne potrebuje negativnega testa, velja pa še vedno normativ 1 stranka v pisarni do 30 m2).
 • Za smučanje potrebujete negativen test, ki ne sme biti starejši od 7 dni.


1. ŠPORTNA DEJAVNOST

Za izvajanje procesa športne vadbe - treningov in izvedbo tekmovanj se lahko uporabljajo vsi športni objekti in površine za šport v naravi, kot jih določa Zakon o športu: športni centri, športni objekti, vadbeni prostori, vadbene površine ter površine za šport v naravi in šolske telovadnice.

Z odlokom se od 15. februarja 2021 do določene mere sproščajo omejitve pri izvajanju športne dejavnosti. Dovoljeni so treningi:
 • vrhunskim športnikom (olimpijski, mednarodni in svetovni razred),
 • športnikom v starostnih kategorijah kadeti in mladinci, registriranim v skladu z členom ZŠpo-1, ki so člani reprezentanc,
 • poklicnim športnikom, ki so starejši od 15 let in so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu za šport.


Športnikom v starostnih kategorijah kadeti in mladinci, registriranim v skladu z členom ZŠpo-1, ki so člani reprezentanc je športno vadbo dovoljeno izvajati na varnem prizorišču, v varnih vadbenih skupinah, v katerih so športniki in strokovni delavci v športu fizično izolirani zaradi izvajanja procesa športne vadbe (v nadaljnjem besedilu: mehurček). Mehurček zajema prostore, v katerih poteka proces športne vadbe.

Prav tako je registriranim športnikom iz 32. člena ZŠpo-1 dovoljena brezkontaktna športna vadba, ki se izvaja individualno oziroma v skupini do deset športnikov ob neprekinjenem vzdrževanju medsebojne razdalje vsaj 2 metrov.
 Dovoljena je brezkontaktna športno rekreativna dejavnost, ki se izvaja individualno oziroma v skupini do deset vadečih ob neprekinjenem vzdrževanju vsaj 2 metra medosebne razdalje.

V individualnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje državnih članskih prvenstev, državnih mladinskih prvenstev, evropskih pokalov in velikih mednarodnih športnih prireditev, ki so opredeljene v 74. členu Zakona o športu. Za športnike, ki jim je v skladu s tem odlokom dovoljeno tekmovati je dovoljen tudi proces športne vadbe.2. ŠPORTNA TEKMOVANJA

Športniki, člani njihovih ekip in strokovni delavci v športu, ki vodijo programe in organizacijsko osebje tekmovanj, se morajo enkrat tedensko testirati na virus SARS-CoV-2 s PCR testom ali hitrimi antigenskim testom.


Testiranje ni obvezno za vse, ki imajo potrdilo:

 • o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni, MODERNA najmanj 14 dni in AstraZeneca najmanj 21 dni.
 • o pozitivnem rezultatu testa PCR ali testa HAG, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev.
 • zdravnika, da so preboleli COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

 

Prisotnost gledalcev ni dovoljena. Organizator mora zagotoviti, da so v športnem objektu ali na površinah za šport v naravi le osebe, nujno potrebne za izvedbo. Za nadzor mora pristojna nacionalna panožna športna zveza imenovati odgovorne osebe in njihove kontakte posredovati ministrstvu, pristojnemu za šport na gp.mizs@gov.si. Upoštevati je potrebno navodila ministrstva, pristojnega za zdravje in NIJZ, ki jih morajo upoštevati športniki, strokovni delavci in organizator.


3. VODENI PLANINSKI IZLETI, ALPINISTIČNE, PLEZALNE ŠOLE IN PLANINSKE ŠOLE

Izvajajo se lahko vodeni planinski izleti, ture in različna strokovna usposabljanja in izobraževanja (npr. alpinistična šola, športnoplezalna šola, planinska šola, ...). Pri izvajanju velja omejitev na 10 udeležencev, ki morajo neprekinjeno ohranjati razdaljo 2 m. V primeru skupnih prevozov je obvezna uporaba zaščitne maske. Pri načrtovanju upoštevajte veljavnost omejitve gibanja med 21. in 6. uro. 

Vodniki, alpinistični inštruktorji in drugi strokovni delavci v športu, ki vodijo oz. izvajajo programe, se morajo predhodno testirati (glejte določilo po 2. točko).


4. DELOVANJE DRUŠTVENIH PISARN

Društvene pisarne so lahko odprte. Prodaja se lahko članarina in izvaja druge dejavnosti. Ob tem je potrebno upoštevati prostorske omejitve (dovoljena prisotnost 1 stranke na 30 m2) in splošne higienske ukrepe (poleg poverjenika le še ena oseba v prostoru, uporaba zaščitne maske, razkuževanje rok, ohranjanje varnostne razdalje, ...).


koronavirus_585_n


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih