ponedeljek, 17. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 10. december 2021, ob 14. uri, ogledov: 2635

Sara Čopar med Mladimi upi 2021 - glasujte zanjo do 16. decembra

Športno plezanje | 
Komisija za športno plezanje | 
Planinsko društvo Celje - Matica | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Med dvajseterico akcije Mladi upi, mladimi nadarjenimi posamezniki s področja športa, parašporta in umetnosti, je tudi 16-letna športna plezalka Sara Čopar, mladinska svetovna prvakinja 2021 v težavnosti in kombinaciji ter podprvakinja v balvanskem plezanju. Z glasovanjem do 16. decembra ji lahko pomagamo do uresničitve njenih ciljev!
Športna plezalka Sara Čopar (ŠPO PD Celje Matica) je v letošnji sezoni postala mladinska svetovna prvakinja v težavnosti in kombinaciji ter podprvakinja v balvanskem plezanju ter se na domači tekmi v Kranju prvič preizkusila v članski konkurenci. 

V izboru Mladi upi je 20 mladih nadarjenih posameznikov s področja športa, parašporta in umetnosti. Najmanj 7, ki jih bo izbrala strokovna komisija, bo prejelo finančna sredstva za razvoj svojega talenta, enemu izmed njih pa boste s svojim glasom pomagali prav vi! Glasujte za Saro Čopar >>> s klikom na simbol srčka in ji pomagajte do uresničitve njenih ciljev in sanj, da jo bomo videli visoko na olimpijskih igrah! Vsaka oseba lahko v enem dnevu odda največ en glas za enega kandidata. Glasovanje bo potekalo do 16. decembra 2021, do 9. ure, prejemniki finančnih sredstev pa bodo znani 16. decembra 2021, po 12. uri.

sara_copar_zajem_zaslona
Za Saro Čopar lahko svoj spletni glas oddate do 16. decembra >>> (na tej povezavi jo med Mladimi upi najdete desno spodaj)

Kot beremo na spletni strani Mladi upi, 16-letna Sara Čopar pravi, da se ukvarja z najlepšim in najboljšim športom - plezanjem. Je ena redkih športnih plezalk, ki se na vrhunskem nivoju znajde v vseh treh plezalnih disciplinah. Za doseganje rezultatov je pripravljena trdo delati, znanje in motivacijo pa črpa pri najboljših, tudi Janji Garnbert. Tudi sama počasi stopa po njenih stopinjah, Sarina največja želja pa je osvojiti medaljo na olimpijskih igrah.

Oglejte si tudi VIDEO s Saro v glavni vlogi >>> (prav na dnu predstavitve) in ji pomagajte do uresničitve njenih ciljev!

Sara Čopar je že od malih nog vpeta v športna okolja. Rojena Ljubljančanka zadnjih 11 let živi v Laškem, za katerega pravi, da s svojo majhnostjo in preprostostjo, a intenzivnim športnim utripom, ponuja drugačne bivalne okvire in kakovost življenja.

Njena otroška radovednost jo je gnala, da se je že zelo kmalu začela preizkušati na mnogih področjih - od nogometa, pevskega zbora, glasbene šole do mažoretk. "Pri svojih petih letih sem se srečala in dokončno zaljubila v športno plezanje, kar danes zapolnjuje dobršen del mojega vsakdana, mojih športnih aktivnosti, mojega življenja," pravi mlada športna plezalka.

Spominja se, da doma sprva niso bili najbolj navdušeni, a so naposled le sprejeli to njeno športno odločitev. Danes so ji domači največja podpora, aktivno sodelujejo pri razvoju njene športne kariere in so njeni najbolj zvesti navijači. "Kot družina smo zelo povezani, radi preživljamo čas skupaj, potujemo raziskujemo, a tudi družinske počitnice si večinoma zapolnim s plezanjem," pravi Sara. Za plezanje je navdušila tudi svojega mlajšega brata Žana, ki gre pri svojih 11 letih po njenih stopinjah.

Svojo plezalno športno pot je začela v Plezalnem klubu v Laškem. Zadnje tri sezone pa je članica ŠPO PD Celje Matica. Trenira po programu in pod strokovnim vodstvom trenerjev Jana Strmoleta in Albina Simončiča. "V Celje so me pripeljali predvsem novi športni izzivi, boljši pogoji za trening, visoko strokoven pristop in metode treniranja ter pozitivno vzdušje v plezalnem okolju, ki mi nudi optimalne pogoje za moj športni napredek. Za tak napredek je predpogoj širok nabor in pristop k raznolikim aktivnostim v procesu treniranja, tako da treningov ne izvajajo samo v matičnem klubu v Celju, temveč tudi v različnih plezalnih centrih v Ljubljani, Kopru, Innsbrucku, kjer nabiram še dodatna znanja in izkušnje. Strokovna ekipa trenerjev in podporna ekipa, ki mi omogoča doseganje vrhunske rezultate na svetovnem nivoju, je najboljša, jim popolnoma zaupam in ne morem si predstavljati, da bi trenirala s kom drugim," pravi mlada športna plezalka.

Naslednji velik korak v razvoju njene plezalne kariere je bil vstop v slovensko mladinsko reprezentanco, katere članica je zadnja tri leta. Kot pravi, se je kljub napornim pripravam in tekmovanjem med članicami reprezentance stkala posebna vez in hkrati zdrava tekmovalnost, ki jih vse žene po doseganju še boljših rezultatov. "Na vseh pripravah, tekmah se podpiramo, spodbujamo, pomagamo in tudi zabavamo, tako, da sem res hvaležna, da sem lahko del te ekipe. Vsa ta sinergija se je rezultirala v dveh zlatih in srebrni medalji na mladinskem svetovnem prvenstvu," je prepričana Sara.

Sara je ena od redkih športnih plezalk, ki se na vrhunskem nivoju znajde v vseh treh plezalnih disciplinah. "Plezanju posveti praktično ves prosti čas, na treningih je vedno motivirana in disciplinirana. S svojo pozitivno energijo nadpovprečno dobrim plezanjem in vztrajnostjo je zgled in motivacija ostalim članom ekipe. Napredek in rezultati pretekle sezone predstavljajo korak bližje profesionalni športni karieri," pravi njen trener Jan Strmole.

Kljub napornim treningom je osnovno šolo zaključila z odličnim uspehom, ne popušča pa niti na gimnaziji, kjer je prvi letnik prav tako zaključila z odličnim uspehom. "Želja po perfekciji in odličnem uspehu je skozi ves vloženi trud in čas izklesala mojo nepopustljivo osebnost, ki je eden od ključnih elementov uspehov v plezalnem športu," pravi Sara.

Dijakinja drugega letnika 1. gimnazije v Celju svoje znanje nabira v športnem oddelku, saj tako lažje usklajuje šolske obveznosti z napornimi treningi, potovanji in tekmovanji. V šoli jo najbolj navdušujejo matematika, fizika in kemija. Kot pravi, so šola in osvajanje novih znanj njena prioriteta. "Športno plezanje pa je moja ljubezen, moj navdih, motivacija za izpopolnjevanje, duhovno in športno rast s težnjo po perfekciji," pravi mlada športnica.

Njen tedenski urnik je kompleksen in zapolnjen do zadnje ure. Poleg šolskih obveznosti ima namreč še pet do šest treningov na teden. Vsak trening traja po tri ure, poleg plezanja v steni, pa so tu še treningi za fizično pripravo in kondicijski treningi. "V izogib poškodbam treningi zahtevajo popolno osredotočenost, zato dam vedno ‘vse od sebe', saj imam jasno definirane tako življenjske kot športne cilje za doseganje katerih vlagam nemalo truda in časa in jih vsakakor želim uresničiti," pravi Sara.

Njeni kratkoročni cilji so najvišje uvrstitve v mladinski konkurenci ter uvrstitve v finale in stopničke na tekmovanjih za svetovni pokal. "Sanje vsakega športnika pa so poseganje po medaljah na svetovnih prvenstvih, predvsem pa osvojitev odličja na olimpijskih igrah, kar je kot prvi slovenski plezalki letos uspelo Janji Garnbret," pravi mlada športnica, ki si želi podobnih uspehov.

Prav olimpijska prvakinja Janja Garnbret je tudi njena velika vzornica. "Ne le zato, ker dosega uspehe najvišjega ranga, pač pa tudi zato, ker je tako kot jaz perfekcionistka in uživa v tem, kar počne. Dejstvo je, da je najboljša plezalka na svetu, a tudi kot oseba je nekaj posebnega: prijazna, zabavna in vedno pripravljena svetovati in pomagati," je nad olimpijko navdušena Sara.

Njena najljubša disciplina je reševanje balvanskih problemov. "Kjer pride do izraza hitra analiza problema postavitve, dobra koordinacija gibov, moč in eskplozivnost. So plezalni sprinti, uganke z zastavljenimi plezalnimi problemi, kratki in zabavni, raznovrstnih in atraktivnih gibov. Tudi težavnostne stene odgovarjajo mojemu stilu plezanja, saj pride do izraza dobra koncentracija in racionalna raba moči. Vse boljša postajam tudi v disciplini hitrostno plezanje, v kateri imam trenutno drugi najboljši čas v Sloveniji in trening katere mi zelo pomagajo pri izboljšanju kondicije gibov."

Zelo rada pleza tudi v naravnih plezališčih, tako doma kot v tujini. "To mi ob napornih treningih in obveznostih predstavlja neko psihično in fizično sprostitev, zabavo, neke vrste oddih v naravi. Trenutno je moja najtežja preplezana smer ocenjena z 8b+/c, moj cilj pa je premagati naravno steno težavnosti 9a," pravi.
Sama se opisuje kot "marljivo, vedro, zabavno, pametno, analitično, prijazno, velikodušno in vedno nasmejano perfekcionistko, ki se je v vsakem trenutku pripravljena naučiti kaj novega in to prenesti in uporabiti v svojem življenju in športnem udejstvovanju".

Pravi, da je športnica po duši. Vedno je pripravljena pomagati, saj meni, da vsem niso dane enake možnosti, a je prepričana, da si vsi zaslužijo srečo. "Osrečujejo me poslušanje glasbe, potovanja po svetu, spoznavanje novih prijateljev, druženja in zabavanje s prijatelji in vračanje v zavetje moje družine," pravi.

Prepričana je, da bi bila verjetno brez plezanja kot vsaka druga najstnica in bi svoj prostor in čas zapolnila s čim drugim. A kot pravi, je imela srečo, da je spoznala plezalni šport, ki je zapolnil ta prostor in osmislil njeno mladost. "Življenje je lepo in jaz se ukvarjam še z najboljšim in najlepšim športom, v katerem zares uživam, ki slikovito obarva in močno zaznamuje moje življenje," je pesniško zaključila svoje misli.

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih