ponedeljek, 2. oktober 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

torek, 22. maj 2007, ob 0. uri, ogledov: 1327

Redna letna skupščina Planinske zveze Slovenije v Ilirski Bistrici

novi znak PZS

V soboto, 19. maja je potekala v Ilirski Bistrici redna letna skupščina Planinske zveze Slovenije. S planinsko himno »Oj Triglav moj dom« so skupščino pričeli pevci moškega pevskega zbora iz Ilirske Bistrice, nastopila pa je tudi otroška folklorna skupina pod vodstvom planinskih mentoric. Uvodoma je zbrane delegatke in delegate ter goste pozdravil predsednik PZS mag. Franci Ekar ter poudaril pomen Planinske zveze Slovenije v naši družbi. Zbrane so pozdravili tudi predsednica Planinskega društva Snežnik Ilirska Bistrica g. Darinka Dekleva, podžupan občine Ilirska Bistrica g. Vladimir Čeligoj podpredsednik Turistične zveze Slovenije g. Črtomir Špacapan, predstavnik Uprave za zaščito in reševanje R Slovenije g. Bojan Kopač ter predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije g. Miro Pogačar.

Predsednik PZS je predlagal izvolitev delovnega predsedstva, ki so ga sestavljali: predsednik Metod Kovač, predstavnik Zbora gospodarjev in člani Drago Horjak PD Dolga pot Dravograd, Breda Jurie PD Slovenska Bistrica, Bogdan Seliger PD Horjul in Marko Goršie, PD Podpeč - Preserje.

Delovno predsedstvo, ki je bilo izvoljeno soglasno je nato korektno ter uspešno opravilo zaupano delo. Kot je predvideval dnevni red poslan v okviru skupščinskega gradiva v posebni številki Obvestil PZS, se je skupščina seznanila s poročili organov PZS, nato pa je sledila razprava in sprejem sklepov. Tokratna razprava je potekala v pozitivnem vzdušju, ki je pokazalo veliko mero enotnosti in usmerjenosti k doseganju temeljnih ciljev planinstva. To je posledica dobrega delovanja Meddruštevnih odborov, kvalitetno pripravljenega gradiva za skupščino PZS ter številnih sestankov v preteklih tednih na katerih so sodelovali vsi člani predsedstva PZS in Generalni sekretar PZS. Žal se je tudi tokrat pokazalo, da posamezna planinska društva oziroma njihovi predstavniki ne poznajo dovolj niti gradiva za skupščino niti svoje vloge v planinski organizaciji, kar otežuje njeno uspešno delo ter delegatke in delegate ostalih planinskih društev oddalji od doseganja zastavljeni ciljev. Kljub temu, pa lahko še enkrat ugotovimo, da je letošnja skupščina velik korak naprej v krepitvi naše planinske organizacije in doseganja ciljev z demokratično usmerjeno diskusijo.

V nadaljevanju je potekala razprava o predlogu sprememb statuta PZS, katere rezultat je bil sprejem predlaganih sprememb.

Tako bo sedaj v znaku PZS poleg letnice š89ž zapisala tudi kratica »SPD« ki opozarja na nasledstvo Slovenskega planinske društva – SPD, ki je bilo ustanovljeno tega leta, saj je Planinska zveza Slovenija ustanovljena š948 naslednik tega društva in se je tedaj nanjo preneslo vse premoženje (zemljišča, planinske koče..) nekdanjega SPD in podružnic, kot ostale dejavnosti.

V statut je med aktivnosti PZS in njenih elanov odslej vpisano tudi turno kolesarjenje, za katerega je med planinci čedalje več pristašev in zanimanja.

Udeleženci so sprejeli tudi pobudo in podporo za ustanovitev Regijskega naravnega parka »Snežnik« , saj je to nuja in potreba današnjega časa. Sklenili so tudi da bo UO PZS zahteval, da se natančno definira 118. člen Zakona o naravnih in ostalih nesrečah, ki sedaj dopušča različne včasih nerazumne interpretacije glede reševanja. PZS si že nekaj časa prizadeva in aktivno sodeluje pri pripravi popravljenega zakonskega akta, ki bo jasen in razumljiv.

Na predlog predsednika PZS sta bila izvoljena tudi nova podpredsednika PZS g. Marko Goršič iz PD Podpeč - Preserje in g. Rudolf Skobe iz PD Novo mesto. PZS ima tako z njuno izvolitvijo štiri podpredsednike. Delegatke in delegati so po uspešnem delu prejeli še spominsko darilce domačinov ter se z željo po tako uspešnih skupščinah tudi v prihodnje odpravili proti domu. Na območje Ilirske Bistrice pa se slovenski planinci vračamo že 2. junija, ko bo na Sviščakih potekal letošnji Dan slovenskih planincev.

Uroš Vidovič

 


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih