petek, 14. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 9. oktober 2008, ob 0. uri, ogledov: 1219

Planinstvo še vedno ohranja sporočilo da je planinstvo umetnost, kultura in zdravje

15. oktobra ob "svetovnem dnevu hoje" predsednik PZS mag. Franc Ekar:
 

"Svetovni dan hoje" je izjemnega pomena za človeka vseh starosti in generacij. Prav prilagojena hoja človeku, je stalnica ohranja vitalnosti, sprostitve, srčnosti duha in skrb za zdravje. Hoja skupaj z naravo človeka ozdravlja v največji možni popolnosti. Planinci, ki imamo nekoliko daljše in strmejše pohode namenjamo veliko pozornost "prvemu koraku". Od njega je odvisno ali bomo prišli varno po poti do cilja in povratka.
Ob svetovnem dnevu "hoje" je veliko priložnosti, če nam to dopušča to oktobrsko vreme, da se napotimo po tematskih, planinskih, kulturnih poteh, pobude za šolske pohode in aktivnost starejših, da so pohodi prilagodljivi zmožnostim človeka in zelo pomembni za telo in dušo pred zimskim obdobjem. Pri hoji se planinci na poti soočimo z vsemi vrednotami, ki nam jih omogoča hoja, narava pa tudi hrib ali gora. Zatorej vedno bolj govorimo o planinstvu, da je planinstvo še vedno v razpoznavnosti, kot "umetnost, kultura in zdravje". Človek najde pri hoji sprostitev, ko se utrjuje in doživlja veselje, predvsem veselje do življenja. In človek ki se bori za življenje, za ozdravitev, najde zadnje bilke upanja prav na gori. In velikokrat se zgodi, da človek postane zmagovalec samega sebe. Ne pozabimo pomembnosti hoje prav za bolne in invalide. Sodobnega delovnega, zaposlenega in ustvarjalnega človeka pa je hoja vsakodnevna nuja, s katero uspešno premaguje dnevni stres in tveganja.

Planinci pa seveda namenjamo nekaj več strokovne pozornosti 11. decembru, ko aktualno, strokovno in delovno obeležujemo "Svetovni dan gora". 22. aprila pa je "Svetovni dan zemlje" za planinsko varovanje zemlje in osveščenost izjemnega pomena. Iz dneva v dan smo priča agresivnim in neodgovornim posegom v najobčutljivejšo naravo, onesnaževanje, kajti hudo bo takrat, ko bo pričela  "Zemlja"  sanirala sama sebe. Tu bo človek ostal brez moči. Zato ob vsakem dogodku opozarjamo, kot "skrbni varuhi gorske narave",  na kar največjo spoštljivost do narave. Predvsem skoraj trije milijoni obiskovalcev v slovenih gorah v enem letu na 8240 km dolgih planinskih poti, kar je zanesljivo največji "poligon" za zdravo in prijazno hojo (dolžina poti je izmerjena in zapisana v  registru planinskih poti PZS). 5. decembru, ko je "Svetovni dan prostovoljstva" pa planinci namenjamo izjemno veliko pozornosti saj je prav planinstvo dejavnost in poslanstvo, kjer smo najbolj razpoznavni. Planinci, planinski delavci, kot primer najbolj trajno osveščenih ljudi, društveno planinsko prostovoljstvo, predanost, skrbnost in skromnost. Planinska humanost pomagati človeku na vsakem koraku, nesreči ali težavah.

Zato se vedno prizadevamo, da bi družba in država prav prostovoljnemu brezplačnemu delu namenila kar največ pozornosti in znala ceniti in ocenjevati vrednote prostovoljstva in jih vsaj moralno nagrajevati.


mag. Franci Ekar, predsednik PZS

ekar2_709
Planinci smo tudi vedno solidarni z humanitarnimi aktivnostmi in skromnostjo v planinsko gorskem svetu. Pomagamo, da se tudi "oslabeli" ki iščejo pot zravja in upanja na gori varno povzpnejo na cilj, na vrh gore, kjer na najbolj neposreden način doživijo nova upanja. To kar lahko mi "zdravi" dosežemo, moramo omogočiti in pomagati tistim, ki bi to želeli, pa za to nimajo toliko moči in zmožnosti.


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih