torek, 25. februar 2020
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

torek, 11. november 2008, ob 0. uri, ogledov: 581

100.000 evrov za projekte odlične prakse na področju varstva podnebja v alpskem prostoru

CIPRA je 6. novembra 2008 v Bernu v Švici razglasila dobitnike nagrad vsealpskega natečaja cc.alps: sedem občin, podjetij in organizacij je za svoje vzorne projekte s področja varstva podnebja prejelo nagrade v skupni vrednosti 100.000 evrov. Nagrade sta podelila švicarski meteorolog Thomas Bucheli in predsednik CIPRE Dominik Siegrist.
Mednarodna komisija za varstvo Alp (CIPRA) je trem kandidatom iz nemškega jezikovnega alpskega prostora podelila glavne nagrade, vsakokrat po 20.000 evrov. Njihovi projekti se odlikujejo po dosežkih, ki so lahko za zgled celotnemu alpskemu svetu. Nemška občina Wildpoldsried v Allgäuu se tako zelo intenzivno ukvarja z dejavnostmi, ki se navezujejo zlasti na energijo, les in vodo. Avstrijska občina Mäder na Vorarlberškem se ne zavzema zgolj za energijsko učinkovitost, temveč tudi svoje občane in sosednje občine spodbuja, naj postanejo dejavnejši pri varovanju podnebja. Bavarska zveza za varstvo narave se je ukvarjala z renaturacijo mokrišč, saj ta varujejo človeka pred visokimi vodami, obenem pa akumulirajo CO2. „Zmagovalci natečaja cc.alps so zelo nazorno in učinkovito pokazali, kako se je na območju Alp mogoče z ustreznimi ukrepi lotiti posledic podnebnih sprememb," je ob podelitvi nagrad 6. novembra v Bernu v Švici dejal Dominik Siegrist, predsednik CIPRE in član mednarodne žirije.

CIPRA je podelila tudi štiri denarne nagrade, vsakokrat v višini 10.000 evrov, ki so jih za svoje dosežke na področju varstva podnebja dosegli Interesna skupnost Bus alpin iz Švice, italijanska agencija KlimaHaus z Južne Tirolske, francosko podjetje STMicroelectronics iz Grenobla in slovenske Terme Snovik. Njihovi dosežki izstopajo zlasti v primerjavi s podobnimi projekti v okviru posameznih držav. Žirija je od skupaj 160 vloženih kandidatur izbrala še šest natečajnih prispevkov iz Avstrije in Nemčije in jih ocenila kot projekte, katerim je bila v zadnjem krogu namenjena posebna pozornost.

Švicarski meteorolog Thomas Bucheli, ki je v Bernu podelil nagrade skupaj s predsednikom CIPRE Siegristom, je izrazil svoje navdušenje nad rezultati predstavljenih projektov in dejal: „Raznovrstnost ukrepov dokazuje, da podnebne spremembe ne poznajo praznih izgovorov. Nagrajencem je uspelo med seboj uskladiti varstvo podnebja, okolje, družbo in gospodarstvo."

Nagrade so bile 6. novembra 2008 v Bernu podeljene v okviru 14. jesenskega seminarja švicarskega sejma za gradnjo in energijo. Ob tem dogodku, ki se ga je udeležilo okoli 80 ljudi, so zmagovalci tudi pojasnili, kako bodo svoje projekte - zahvaljujoč znatni denarni nagradi - izvajali v prihodnje. 
 

Natečaj je bil organiziran v sklopu projekta CIPRE „cc.alps - Mislimo korak vnaprej!", ki ga financira švicarski Sklad za naravo MAVA.

Predstavitev nagrajenih projektov bo javnosti na voljo na spletnem naslovu www.cipra.org/cc.alps od četrtka, 6. novembra 2008, od 16. ure dalje v slovenskem, francoskem, italijanskem, nemškem ter angleškem jeziku. Predstavitev bo dopolnjevalo bogato fotografsko gradivo. Seznaniti se bo seveda mogoče tudi z drugimi projekti, ki so kandidirali na natečaju, kajti vsi kažejo, kako se je mogoče z dobrimi idejami zoperstaviti posledicam podnebnih sprememb.

V naslednjih tednih se bo v šestih alpskih državah zvrstilo več medijskih dogodkov, katerih namen je predstaviti nagrajence natečaja.

Nemčija: torek, 11.11.2008,po 10 uri v mestni hiši Rathaus Wildpoldsried (Kemptener Str. 2) kontakt: Andreas Güthler, CIPRA Nemčija, info@cipra.de

Avstrija: kontakt: Nadine Pfahringer, CIPRA Avstrija, nadine.pfahringer@alpenverein.at

Švica: kontakt: Reto Solèr, CIPRA Švica, schweiz@cipra.org

Francija: kontakt: Alexandre Mignotte, CIPRA Francija, alexandre.mignotte@cipra.org

Italija: kontakt: Francesco Pastorelli, CIPRA Italija, francesco.pastorelli@cipra.org

Slovenija: Snovik, 12 november 2008, kontakt: Anmarija Šegina, CIPRA Slovenija, anamarija.segina@cipra.org

Nagrajeni projekti in projekti finalnega izbora

Nagrado v višini 20.000 EUR so prejeli:

Občina Wildpoldsried/D: WIR - inovativna in v prihodnost usmerjena zasnova varstva podnebja, ki temelji na energiji, lesu in vodi

Bavarska zveza za varstvo narave/D: Renaturacija mokrišč v bavarskem alpskem prostoru

Občina Mäder/A: Energetska zasnova Energijsko učinkovita občina

Nagrado v višini 10.000 EUR so prejeli:

Interesna skupnost za lažjo dostopnost ciljev izletniškega turizma s sredstvi javnega prevoza na švicarskem gorskem območju/CH: Ponudba sredstev javnega prevoza, ki je v skladu s potrebami „IS Bus Alpin"

Agencija KlimaHaus/I: Znak „KlimaHaus/CasaClima"

STMicroelectronics, Grenoble/F: Zasnova razvoja mobilnosti „Plan de Déplacement Entreprise"

Terme Snovik, Kamnik/SI: Okolju prijazne in energijsko učinkovite Terme Snovik

V finalni izbor so se uvrstili:

Center za okolje in kulturo, Benediktbeuern/D Biomassehof Achental/D: 100 % iz regije za regijo - oskrbovanje doline Achental s trajnostno energijo Občine Hard, Kennelbach, Lauterach, Schwarzach, Wolfurt in Bregenz/A: Zasnova mobilnosti Načrt b: druge poti od a do b Meduniverzitetno središče za raziskovanje tehnologij, dela in kulture, Gradec/A: Podnebne spremembe kot izziv - optimalno varovanje podnebja in prebivalcev z usklajenimi in odločnimi ukrepi Urad za gospodarjenje z vodami, Traunstein/D, in Zvezna uprava za vodogradnjo, Salzburg/A: Trajnostni razvoj spodnjega dela porečja reke Salzbach Narodni par Visoke Ture/A: Znanstveno središče Narodnega parka Visoke Ture - vremenska kuhinja & podnebni laboratorij.

Mednarodna komisija za varstvo Alp (CIPRA) Mednarodna komisija za varstvo Alp (CIPRA) je nevladna krovna organizacija z nacionalnimi odbori v vseh alpskih državah in predstavlja več kot sto društev in organizacij iz sedmih alpskih držav. Zavzema se za trajnostni razvoj na območju Alp, ohranjanje naravne in kulturne dediščine ter regionalne raznovrstnosti kot tudi za reševanje skupnih problemov v alpskem prostoru.


Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih