sobota, 20. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 1. januar 2009, ob 0. uri, ogledov: 970

Novoletni čaj na Kališču

Z novoletnim "planinskim" čajem so na Kališču pod Storžičem že tradicionalno /petnajstič/ s predsednikom PZS Ekar Francem nazdravili za "srečno, varno in prijazno planinsko novo leto" na Novega leta dan na močno zasneženem Kališču. Tudi na Novega leta dan je bil vrh Storžiča obiskovan, prav tako tudi na Silvestrovo, kjer so ob polnoči na vrhu Storžiča nazdravili novemu letu in planinstvu v čast.

Predsenik Ekar je z zimsko močno zasneženega in vetrovnega Kališča na katerega se je povzpel s planinci in gorskimi reševalci ter prijatelji ob novoletni že tradicionalni priliki voščil vsem obiskovalcem gora, članom planinskih društev, alpinistom, markacistom, vodnikom gorskim reševalcem, svetovnim prvakom, varuhom gorske narave, oskrbnikom...in ostalim, ki so na kateri koli način so povezani z gorsko planinskim svetom, čim več zadovoljstva in planinskega veselja  v novem letu.


Franci Ekar je še posebej omenil , da  svetovno gospodarsko recesijski krizi, ki se občuti tudi v gorah  / vse majša porabe in potrošnja v planinskih postojankah / se bo potrebno močno potruditi, da bomo ohranili in učinkovito varovali gorski svet, planinsko infrastrukturo... Kupna moč se zmanjšuje , obiski v gore , planinski svet se izjemno povečujejo, saj obisk gora, ki je "brezplačen" ne selekcijski prav  s tem socilalnimi vidiki privablja  vse večje množoce ljudi vseh slojev, se vedno bolj množično odločajo za obiskovanje planinskega sveta  gora, še posebej pa skromnejše populacije ljudi  in družine s skromnimi dohodki. Sedaj se le še v gorah preživlja zdravo in materialno nemoteče.

Še posebej je poudaril, da bomo morali kar največ narediti, da bomo preprečevali razprodaje in nesmiselne izrabe planinskega sveta in ga tudi v duhu Alpske konvencije varovali in ohranjevali.


V planinskem domu na Kališču je bilo , da zadnjega "kotička" polno, zasedeno saj je bil dom pravo toplo zavetrje.


Seveda pa predsednik PZS ob tem poudarja, da se bomo morali v gorah ozreti nekoliko nazaj v prvobitnosti, vse večje zahtevani energetski potroški so vse bolj za gorski svet in okolje nevarni; tudi nad standardi  v planinskem svetu so vse bolj vprašljivi. Za nadaljni razvoj v gorah se bo potrebno obnašati do "gore" spoštljivo in partnersko.

Tudi povečave planinskih  objektov za npr. odpravo konic za nekaj dni v letu so nevarno neupravičene. Franci Ekar poudarja, da je letna sezona, komaj 100 dni in da ima leto 365 dni.


V letošnjem letu praznuje Planinski dom na Kališču 60 let, ko ga je PD Kranj pričelo graditi in 50 let, ko je bil zgrajen. Tudi Kranjska podružnica Slovenskega planinskega društva in sedaj PD Kranj obeležuje 110 obletnico delovno planinskega delovanja.

Ob tem moramo vedno bolj poudarjati zasluge za slovenstvo Slovenskega planinskega društva, ki je najbolj dosledno in učinkovito delovala za obstoj in razvoj slovenstva, da je nadelovalo in financiralo planinske poti za vse obiskovalce gora, planinskega sveta, da je vse slovensko planinstvo skrbelo za planinsko kulturo, planinska spisja. Planinski vestnik, ki je stoletni sopotnik planinstva in najbolj popolen planinski arhivar. Vendar če se bomo hoteli kavostno razvijati in delovati bo brez poznavanja preteklosti in sedanjosti težko zagotavljati ustvarjalno prihodnost. Zatorej je izgradnja planinskega muzeja priložnost, da se bodo planinske vsebine  preteklosti, kar najbolj objektivno resnično predstavile in promovirale.


Slovensko planinstvo pa se bo letos spominjalo 30 let prve slovenske osvojitve Everesta, ki sta prav Kranjčana 13. maja, pred 30. leti prvič stala na najvišji točki sveta: Andrej Štremfelj in Nejc Zaplotnik.


Na "novoletnem" Kališču so se poleg planincev iz vseh krajev Slovenije srečali tudi planinsko aktivnimi člani, domačini Agrarne skupnosti Bašelj. Prav v tem času so s PD Kranjem po "stoletju" dogovoril in sklenili, da se odproda zemljišče za ta Kališki dom PD Kranju. To je posebej pomembno za možnost kandiranja na razpise za vzdrževalno obnovitvena dela.


info PD Kranj 


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih