sreda, 4. oktober 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

torek, 10. marec 2009, ob 0. uri, ogledov: 1198

Mednarodni Dan Zemlje, 22. april 2009, bomo obeležili tudi planinci!

Na pobudo civilne družbe praznujemo Dan Zemlje že več kot 30 let. Začetki segajo v leto 1963, ko si je tedanji ameriški senator Gaylord Nelsen prizadeval, da bi okoljska vprašanja prišla na dnevni red ameriške politike. Organiziral je predsedniško turnejo, na kateri naj bi opozorili na težave v okolju. Vendar je ustrezen odmev v javnosti dosegel šele prvi Dan Zemlje, 22. aprila 1970, ko je na prireditvah, posvečenih dnevu Zemlje, v Ameriki sodelovalo okrog 20 milijonov ljudi. Dan Zemlje se po letu 1970 praznuje vsako leto, število sodelujočih posameznikov, organizacij in držav pa narašča. Sodelujoče organizacije se med seboj povezujejo v posebno omrežje »Earth day Network«.

Omrežje dneva Zemlje je svetovna mreža organizacij, skupin in posameznikov, katerih cilj je ozaveščati, izvajati aktivnosti, predvsem pa graditi skrb za odgovornost posameznika za čisto in zdravo okolje. Je praznik ekologije in dan, ko se po vsem planetu izvajajo razne aktivnosti, ki naj bi pripomogle k rešitvi našega planeta Zemlja. Tega se že vrsto let zavedamo tudi planinci, zlasti pa varuhi gorske narave.


Atmosfera se spreminja, spreminjati se je začel arktični svet, grejejo se tudi oceani, ledeniki se topijo. Alpski svet v Evropi je vse bolj ogrožen. Planet Zemlja ogroža globalno ogrevanje in klimatske spremembe.


Kjotski protokol je mednarodni sporazum, ki skuša zmanjšati emisije ogljikovega dioksida. Sprejelo ga je že 141 držav sveta, da bi zaustavile segrevanje ozračja. Obdobje 2008 - 2012 je določeno kot prvo ciljno obdobje, v katerem bodo države, ki so protokol ratificirale, skušale emisije zmanjšati za najmanj pet odstotkov v primerjavi z letom 1990. Slovenija je ratificirala Kjotski protokol k okvirni konvenciji Združenih narodov o spremembi podnebja 21. junija 2002, zato ima številne obveznosti. Upoštevati bi morala spremembo podnebja v družbeni, gospodarski in okoljski politiki. Bistvenega pomena za to je tudi izobraževanje, usposabljanje in ozaveščanje javnosti o spremembi podnebja.


Zaradi pomembnosti klimatskih sprememb smo se v Komisiji za varstvo gorske narave odločili, da bomo letošnji Dan Zemlje obeležili z izobraževanjem o spremembah podnebja, kajti priznati moramo, da podnebne spremembe povzročamo tudi mi sami s svojim neodgovornim ravnanjem, hitro gospodarsko rastjo in brezbrižnim odnosom do našega planeta.


Povabili smo predstojnico in redno profesorico Biotehniške fakultete v Ljubljani ter članico Mednarodnega foruma za spremljanje podnebja (IPCC) v Ženevi, ki je leta 2007 prejel Nobelovo nagrado za mir, dr. prof. Lučko Kajfež Bogataj, da nam bo predavala o podnebnih spremembah. Je naša največja strokovnjakinja s tega področja, ki pa je izredno cenjena tudi v tujini.


Vabimo planince, predvsem funkcionarje, predsednike PD in MDO, varuhe gorske narave, vodnike, markaciste, mentorje in druge, da se zanimivega in poučnega predavanja udeležite v čim večjem številu prav na Dan Zemlje, saj bomo tako najbolj svečano obeležili dan našega planeta.


Dan Zemlje se prične v naši glavi, v našem srcu. Vsak dan gradimo spoštovanje in ljubezen, udejanjajmo človeške vrednote, živimo z naravo in to ljubezen prenesimo na potomce. To bo največje darilo našemu planetu Zemlja.


                                                                                                         načelnica KVGN

                                                                                                          Rozalija Skobe l.r.


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih