četrtek, 18. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 10. april 2009, ob 0. uri, ogledov: 1207

Občni zbor PD Ajdovščina

Planinsko društvo Ajdovščina
Konec februarja je potekal redni občni zbor PD Ajdovščina kjer so člani Upravnega odbora predstavili delo ekipe v letu 2008 in načrte za leto 2009. Spodaj se nahaja povzeto poročilo predsednika PDA Dušana Kompara:


DELO in DOGAJANJE V DRUŠTVU V LETU 2008


a.) GOSPODARSKA KOMISIJA

V letu 2008 so bila izvršena manjša dela na koči na Čavnu - kamniti zunanji tlak, košnja in čiščenje okrog koče, potrebno je bilo poravnati travnike, ki jih je poškodovala divjad.

Na koči pod Golaki : so bila narejena manjša vzdrževalna dela, servisiranje in zamenjava neuporabnega agregata, nabava novih postelj, novega plinskega štedilnika in nabava štedilnika in potrebnega materiala za ureditev centralnega ogrevanja v koči.

Predvsem so bile v letu 2008 izdelane smernice za delo v naslednjih letih.


b.) SEKCIJA KAMNJE

Sekcija deluje v okviru PD Ajdovščina , poleg sodelovanja z matičnim društvom sekcija sodeluje tudi z drugimi društvi, ter samostojno prireja pohode in druženja. Člani sekcije dobro sodelujejo tudi z zamejci, planinci iz stare Gorice, Benečije pa tudi koroškimi planinci. Seveda je najbolj odmeven dogodek sekcije pohod na Malo goro na Velikonočni ponedeljek na katerega prihaja vse več planincev iz celotne Slovenije pa tudi zamejstva. Na Mali gori so v preteklem letu dogradili prostor ob tako imenovani letni kuhinji, zamenjali tlak pred vhodom v bivak, uredili okolico bivaka in opravili vzdrževalna dela na dostopni cesti po kateri dovažajo material za gradnjo in vzdrževanje objektov. Tako kot vsako leto so tudi preteklo leto pokosili okolico in očistili planinsko stezo Kamnje - Mala gora. V koči na Mali gori imajo organizirano tudi dežurstvo ob nedeljah - vsak, ki jih obišče je dobrodošel.


c.) ALPINISTIČNA SEKCIJA

V letu 2008 je bilo v sekciji 8 aktivnih članov in 2 nova tečajnika. Poleg aktivnih članov se je občasno skupnega plezanja udeležilo tudi nekaj drugih naših članov. pravilo se je preko 120 alpinističnih vzponov, večinoma lažjih tehničnih težavnosti. Poleg tega smo nadaljevali s izpopolnjevanjem in izobraževanjem naših članov.


d.) VODNIŠKI ODSEK

Vodniški odsek ima pri P.Z.S. registriranih sedem planinskih vodnikov s potrjeno licenco.

V letu 2008 so uspešno opravili tečaj za vodnika B kategorije (vodenje zahtevnih tur) ena članica in dva člana našega društva.

Izleti, ki so bili planirani za leto 2008 so bili v glavnem  realizirani  prav tako vsi spominski pohodi, ki jih organizira društvo.

Vodniki našega društva so pomagali tudi pri vodenju izletov drugih društev.

Poleg omenjenih izletov in pohodov so naši člani v manjših skupinah opravili več vzponov v domača in tuja gorstva poleg standardnih po Evropi še v gorstvih Irana in v Pamirju v Kirgiziji. Rezultat obiska našega člana Avstralije in Nove Zelandije je slikarska razstava med Aborigini in Maori odprte ob slovenskem kulturnem prazniku v galeriji v Vipavskem Križu.


e.) MLADINSKI ODSEK

Največ dela je imel mladinski odsek z organizacijo mladinskega tabora, ki  je bil preteklo leto na planini Razor in okolici. Dva člana mladinskega odseka sta uspešno opravila tečaj in izpit za vodnika B kategorije (vodenje zahtevnih tur). Prav tako so vodniki mladinskega odseka pomagali pri vodenju društvenih izletov. Je pa res, da je nekoliko zamrlo delo z šolami, kar bi moralo biti osnova mladinskega odseka, zato nas v prihodnosti čaka veliko dela na tem področju.


f.) ODSEK ZA VARSTVO NARAVE IN SKUPINA MARKACISTOV

Pri društvu deluje tudi odsek za varstvo narave, ki je bil ustanovljen v preteklem letu in skupina markacistov, vendar so ti dve področji tako povezani, da praktično delujejo skupaj.

V odseku za varstvo narave in skupini markacistov delujejo dva varuha narave, dva markacista in dva pripravnika markacista. V preteklem letu so imeli letno usposabljanje v Rutu, Baški grapi in tako  podaljšali licenco za pet let. Tako kot vsako leto so tudi preteklo leto bile pregledane, očiščene, popravljene in obnovljene markacije na planinskih stezah za katere skrbi PD, tam kjer je bilo to potrebno. Postavljenih in zamenjanih je bilo nekaj smernih tabel, prav tako je bilo postavljenih več tabel za prepoved vožnje z motorji in kolesi, prav divjanje z kolesi po planinskih poteh postaja vse večji problem. Posebno v zimskem in spomladanskem času, ko je v ostalih predelih Slovenije še sneg se poveča število kolesarjev na našem področju, to je opaziti tudi letos.


g.) SKUPINA GORSKIH REŠEVALCEV PRI PD AJDOVŠČINA

Skupina gorskih reševalcev pri PD Ajdovščina spada pod matično postajo Tolmin. V skupini imamo tri reševalce z licenco, eden od reševalcev končuje z izpiti za inštruktorja in dva pripravnika reševalca. Poleg omenjenih reševalcev imamo še ekipo deset do petnajst članov, ki sodelujejo na internih usposabljanjih in na akcijah kadar je to potrebno.V preteklem letu smo opravili vsa usposabljanja, ki so potrebna za potrditev licence, opravili devet reševanj na našem področju in sodelovali na reševalnih akcijah matične postaje Tolmin, kadar je bilo to potrebno. Sodelovali smo pri organizaciji 60 letnice delovanja postaje Tolmin in pri prvem srečanju reševalcev Slovenije v Tolminu. Organizirali in vodili planinske izlete, sodelovali na zavarovanju izletov, pohodov, raznih tekmovanj v občini Ajdovščina pa tudi drugod po Sloveniji. Kar šest reševalcev in članov skupine deluje v vodstvenih strukturah PD Ajdovščina zato se moramo zavedati, da je na nas velika odgovornost ne samo za delovanje skupine ampak celotnega društva in to društva z eno najdaljših tradicij v Sloveniji.


h.) SKUPINA ZA PROPAGANDO

Čeprav so člani propagandne skupine verjetno najmanj opazni ima njihovo delo prav gotovo največji vpliv na podobo društva. Celostna podoba društva ves propagandni material, vsa vabila na izlete, pohode, srečanja, kulturne prireditve, vse predstavitve omenjenih dogodkov na oglasni deski društva, skrb, da se ta material arhivira in bo tako nekoč pričal o delovanju društva je njihovo delo. Prav tako organizacija današnjega zbora. Potrebno je izpostaviti še  skupino, ki je 100% v rokah žensk ne spada pa v nobeno od zgoraj naštetih skupin niti ni vodena kot skupina pri PD, opravlja pa eno pomembnejših nalog društva. To so dekleta, žene katere skrbijo že več let za beleženje vpisa na društvene izlete v trgovini MANA in dekleta v Turistično informativnem centru Ajdovščina - TIC pri katerih uredite vse potrebno glede članarine.PLAN DELA PD AJDOVŠČINA ZA LETO 2009GOSPODARSKA KOMISIJA : Glavno delo gospodarske komisije bo tudi v letu 2009 skrb za koče in sicer koče na Čavnu in koče pod Golaki ter koordinacija dela z sekcijami, odseki in skupinami v društvu. Poleg manjših vzdrževalnih del na Čavenski koči, ureditev okolice z košnjo in čiščenjem travnikov pri koči, problem zaraščanja je prisoten tudi na Čavnu, moramo urediti čiščenje odpadnih vod koče, zato je nujna izgradnja čistilne naprave v letu 2009. Z izvedbo omenjenih del bo zmanjšan škodljivi vpliv koče na okolje. Prostor nad točilnico v koči na Čavnu je sedaj neizkoriščen, potrebno bo urediti poseben dostop ( zunanji vhod), urediti tlake, stene, ostrešje ter ločeno ogrevanje. Obnovljen prostor bo ločen od prostorov koče in bo služil v izobraževalne namene, planinske tečaje, kot prostor za predavanja v okviru planinskih taborov ter za druge potrebe v organizaciji PD Ajdovščina, tudi ta dela moramo začeti v letu 2009 zaključek del pa bo odvisen o časa in seveda finančnih sredstev.

Na koči pod Golaki je potrebno v letu 2009 zaključiti z deli na centralnem ogrevanju koče. V najkrajšem možnem času bo potrebno zgraditi ustrezno čistilno napravo, prav tako bo potrebno v sodelovanju z PZS priti do najustreznejše rešitve glede izgradnje suhih stranišč. Proučuje se tudi možnost uporabe solarne energije za razsvetljavo tako, da bi zmanjšali škodljive vplive na okolje.


SEKCIJA KAMNJE: Razen sodelovanja z matičnim PD bodo v sekciji Kamnje izvajali tudi svoj program izletov in prireditev, sodelovali z ostalimi društvi, zamejskimi planinci in seveda skrbeli za prijetno vzdušje na Mali gori.


ALPINISTIČNA SEKCIJA: V letu 2009 bodo posebno pozornost namenili treningu in alpinistični šoli, opraviti si želijo čimveč alpinističnih vzponov, sodelovali v skupini reševalcev.


VODNIŠKI ODSEK: Vodniki morajo v letu 2009 uspešno opraviti izpopolnjevanje s katerim pridobijo licenco PZS za vodenje. Organizirali in vodili bodo vse izlete in pohode po programu PD, sodelovali in pomagali pri izobraževanju in vodenju planinskih izletov na osnovnih šolah v občini Ajdovščina. Za člane društva smo cene izletov poenotili in znižali, za otroke do petnajstega leta je udeležba brezplačna.  Naši člani bodo tudi v letu 2009 opravili več vzponov v domača in tuja gorstva, 12. februarja letos je naš član že stal na najvišjem vrhu Amerik 6962 m visoki Aconcagui.


MLADINSKI ODSEK: Največ dela čaka mladinski odsek pri pridobivanju, izobraževanju in vodenju mladih planincev osnovnih šol v občini Ajdovščina.


ODSEK ZA VARSTVO NARAVE IN SKUPINA MARKACISTOV: Odsek za varstvo narave in markacisti bodo skrbeli za primerno vzdrževane in označene poti, sodelovali z drugimi markacisti Slovenije in poskrbeli za izobraževanje svojih članov, pomagali pri vodenju društvenih izletov in pohodov.


SKUPINA GORSKIH REŠEVALCEV PRI PD AJDOVŠČINA: Reševalci morajo opraviti vsa usposabljanja za podaljšanje licence, z izpiti bo zaključil inštruktor prav tako oba pripravnika reševalca, za ostale člane skupine bodo organizirana interna usposabljanja. Člani skupine bodo pomagali pri vodenju izletov in pohodov ter zavarovanju raznih tekmovanj. Prav tako planiramo več vzponov v domača in tuja gorstva. Reševalnih akcij se ne da planirat, glede na leto 2008 ko je imela matična postaja Tolmin največ reševalnih akcij v Sloveniji in obenem največ reševanj v svojem 60 letnem delovanju nam prav gotovo tudi v letu 2009 ne bo manjkalo dela. Člani skupine si bomo še naprej prizadevali za dobro sodelovanje z službami s katerimi se srečujemo pri svojem delu centrom v Novi Gorici, občinsko civilno zaščito, policijo, reševalci zdravstvenega doma...


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih