ponedeljek, 15. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sobota, 23. maj 2009, ob 0. uri, ogledov: 1390

Skupščina PZS 2009

Planinska zveza Slovenije (v nadaljevanju PZS) je imela v soboto 23. maja svojo redno letno skupščino, tokrat v srcu revirjev v Trbovljah. Po uvodnem pozdravu predsednika PZS mag. Francija Ekarja, ki je pozdravil vse prisotne delegate PD in navzoče goste:  župana Občine Trbovlje gospoda Bogdana Baroviča, predstavnika stalnega sekretariata AK gospoda Igorja Robleka,  mag. Tanjo Bogataj, namestnico generalnega direktorja Direktorata za prostor na Ministrstvu za okolje in prostor, gospo Milico Slokar, sekretarko za medresorsko usklajevanje na Upravi za zaščito in reševanje in članico nacionalnega odbora za elementarne nesreče, Roberta Kralja namestnika poveljnika letalske enote policije in Dušana Polajnarja, predstavnika GRZS.

Opravičili so se in poslali pozdrave: Borut Pahor, predsednik Vlade RS, dr. Igor Lukšič, minister za šolstvo in šport, Majda Širca, ministrica za kulturo,  Katarina Kresal, ministrica za notranje zadeve, Borut Miklavčič, minister za zdravje, mag. Janez Kocjančič, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije in Dominik S. Černjak, predsednik Turistične zveze Slovenije


V nadaljevanju  je bilo izvoljeno delovno predsedstvo v sestavi: predsednik Uroš Vidovič (PD Ptuj) in člani Marica Okršlar (PD Gorje), Tomaž Willenpart (PD Ljubljana Matica), Bojan Gorjup (PD Trbovlje) in Jože Ružič (PD Matica Murska Sobota) in drugi organi potrebni za nemoteno delo: zapisnikar Mija Stegu,vodja pisarne PZS in  overitelja zapisnika Bogdan Seliger (PD Horjul) in Franc Kocbek (PD Miklavž), ter verifikacijaka komisija v sestavi predsednik Marko Goršič (PD Podpeč Preserje) in člana Herman Rednak (PD Blagajana) in Nevenka Pejčič (PD Integral).  Vsi so bili izvoljeni soglasno.           

Skupščina  je imela poleg običajnega dnevnega reda tokrat za uvod točko »Alpska konvencija (AK) in vloga PZS«, ki pomembno prikazuje eno od temeljnih usmeritev in področij delovanja PZS, zato je besedo najprej dobila načelnica Komisije za varstvo gorske narave PZS (KVGN) gospa Rozalija Skobe, ki je v svojem referatu orisala delo KVGN in predloge vključevanja PZS v izvajanje protokolov Alpske konvencije in ponudila pripravljenost PZS pri izvajanju akcijskega programa. V nadaljevanju je Alpsko konvencijo (AK) in delo Stalnega sekretariata AK predstavil gospod Igor Roblek, ki je zaposlen na stalnem sekretariatu AK v Innsbrucku. Poleg ostalih področij, na katerih se odpirajo možnosti sodelovanja PZS pri izvajanju programov AK je opozoril na vzpostavitev tako imenovane poti Alpske konvencije po grebenu Karavank od Tromeje do Ljubelja, kjer bo vključena tudi PZS. Za njim je vlogo Slovenije, ki bo v letih 2009 in 2010 predsedovala AK predstavila  mag. Tanja Bogataj, namestnica generalnega direktorja Direktorata za prostor na Ministrstvu za okolje in prostor. Za zaključek pa je vlogo PZS v mednarodnem merilu z vidika njenega delovanja v CAA predstavil član UO PZS in podpredsednik CAA gospod Danilo Škerbinek.

Po končani uvodni točki so sledili pozdravi gostov. Prvi je prisotne pozdravil domačin, predsednik PD Trbovlje Vili Treven, za njim pa župan Občine Trbovlje gospod Bogdan Barovič, ki je poudaril pomen planinstva za zdravo življenje in dal priznanje PZS za njeno delo na različnih področjih, sledila pa sta mu predstavnik GRZS gospod Dušan Polajnar, ki je izrazil željo, da se letos med obema zvezama stkejo tiste vezi, ki bodo vzpostavile odnose, kot so bili in morajo biti  in Robert Kralj iz gorske policijske enote, ki je poudaril potrebo po tesnem sodelovanju med PZS in Policijo pri osveščanju planincev in preprečevanju nesreč, zlasti na področju skupnih preventivnih akcij.


Sledilo je poročilo verifikacijske komisije, ki je sporočila, da je Skupščina sklepčna in da lahko prične z delom.   Nato so prisotni delegati soglasno potrdili sprejem poslovnika o delu Skupščine PZS 2009 in tudi vsa naslednja  poročila. Posebno poročilo o dejavnostih povezanih z gradnjo Slovenskega planinskega muzeja je podal vodja ustanove Avgusta Delavca Miro Eržen, ki je tudi kritično spregovoril o slabem prilivu sredstev za muzej s strani planinskih društev, ki s tem direktno kršijo sklep Skupščine iz leta 2008, ampak tudi izkazujejo neverodostojnost. Sledila je razprava o poročilih, v kateri so sodelovali Tomaž Willenpart glede AK, Danilo Škerbinek je podal nekaj misli in idej k uvodnemu poročilu predsednika PZS, Jože Ružič se je dotaknil problemov s financiranjem SPM s strani PD, ki »pozabljajo«, ne sklepe sprejete na Skupščini 2008 in na sestankih MDO in Tomaž Willenpart, ki je izrazil zaskrbljenost nad nekaterimi namigi oz. idejami v poročilu o delu GK PZS. Ob tem pa je predlagal da skupaj s PZS sprožijo skupno akcijo za odpravo člena v Zakonu o društvih, ki društvom z velikimi prihodki nalaga obvezno revizijo. Ta ni nič drugega kot nepotrebno zapravljanje denarja, saj revizija ni niti v primeru njihovega PD niti PZS ugotovila nepravilnosti.

Po končanih razpravah so sledila glasovanja, v katerih so prisotni delegati soglasno potrdili vsa predlagana poročila, potem pa še Program dela PZS za leto 2009 in Finančni načrt PZS za leto 2009. Pri tem pa so sprejeli dodatni sklep, ki pooblašča UO PZS, da sproti spremlja in prilagaja izvajanje finančnega načrta PZS glede na situacijo.

V nadaljevanju so bila trem v letu 2008 na novo sprejetim PD podeljena potrdila o sprejemu v PZS in zastave PZS.


Ob koncu se je predsednik PZS zahvalil vsem za konstruktivne razprave in jih povabil na srečanje planincev - Dan planincev 2009 na Krimu.  Gostitelji pa so vse delegate povabili na okrepčilo.


Danilo Sbrizaj, generalni sekretar PZS
Fotografije: Matjaž Šerkezi in Danilo Sbrizaj

Fotogalerija (foto: Matjaž Šerkezi)
Skupščinska Obvestila

 


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih