ponedeljek, 15. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 28. maj 2009, ob 0. uri, ogledov: 1177

Bilten e Natura 2000, št. 96 / maj 2009

SLOVENIJA


Posvet Ohranjati in kmetovati


Na svetovni dan biodiverzitete, v petek 22. maja, sta Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Javni zavod Krajinski park Kolpa pripravila posvet Ohranjati in kmetovati. Več o posvetu.
Kontaktna oseba: boris.grabrijan(at)kp-kolpa.si.

Nočni metulji


Od 21. do 25. maja so bile evropske noči nočnih metuljev, v Sloveniji so jih opazovali na Ljubljanskem barju, na Krasu, v krajinskem parku Kolpa, v Halozah in v Krajinskem parku Goričko.

Razstave o vidri, Stjuži, Cerkniškem jezeru in Pohorju


Na povabilo Tehniškega muzeja Slovenije je LUTRA, Inštitut za ohranjanje naravne dediščine maja 2009 preselil razstavo o vidri z naslovom AQUALUTRA v grad Bistra pri Vrhniki.   Več.

Na Fakulteti za turistične študije - Turistici Univerze na Primorskem je do konca maja odprta razstava, ki  predstavi laguno Stjužo kot dragocen življenjski prostor za rastlinske in živalske vrste na slovenski obali. Obenem poudari razloge in možnosti za njeno ohranitev in razvoj trajnostnega turizma. Laguna Stjuža je edina slovenska morska laguna, je del območja Natura 2000 in del Krajinskega parka Strunjan. Več.

Notranjski regijski park je v okviru projekta LIFE Presihajoče Cerkniško jezero pripravil potujočo fotografsko razstavo o Cerkniškem jezeru. Na razstavi je predstavljenih 84 fotografij z območja Cerkniškega jezera s spremnim besedilom o vsebini in namenu projekta. Razstava je bila prvič predstavljena v prostorih Inštituta za raziskovanje krasa v Postojni, sedaj jo selijo na Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete in konec junija v Cerknico. Kontaktna oseba: meta.voncina(at)notranjski-park.si.

V Zrečah v hotelu Terme je Zavod RS varstvo narave skupaj z Občino Zreče ter podjetjem Unior d.d. - program Turizem odprl razstavo Natura 2000 in Rastlinstvo Pohorja. Z Uniturjem in občino Zreče so se dogovorili za sodelovanje pri aktivnostih na območju Pohorja, da bi se tako izognili neporazumom in neprimernim posegom.

Visoki obisk iz Monaka


Predstavnik Kneževine Monako si bo ogledal rezultate nekaterih akcij, ki jih izvaja Zavod RS za varstvo narave in financira kneževina, med njimi tudi gnezdilnice za kononoge čuke in kozače na Jelovici (območje Natura 2000). Dogovorili se bodo tudi za sodelovanje v prihodnjih treh letih. Več.

Spremenjeni uredbi o živalskih in rastlinskih vrstah


Zaradi zahtev direktive o okoljski odgovornosti je Vlada Republike Slovenije aprila izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah (čistopis), o rastlinskih vrstah (čistopis) in o habitatnih tipih (čistopis).

EVROPSKA UNIJA, DRUGE ČLANICE


Objavljen razpis LIFE+


V Uradnem listu EU je bil 15. maja objavljen razpis za LIFE+09. Rok za prijave je 15. september 2009, projekte bodo pričeli izvajati v septembru 2010. Sofinanciranju projektov v treh sklopih je namenjenih 250 milijonov evrov. Več o razpisu in predstavitveni delavnici.

Izbor najboljši projektov LIFE Narava 


Izbor najboljših okoljskih projektov poteka že peto leto, v letošnjem letu pa je Evropska komisija na pobudo Slovenije prvič organizirala tudi izbor najboljših LIFE projektov s področja narave. V izbor so prišli projekti, ki so se končali v letih 2007-2008. Najboljših 26 je predstavljenih v posebni publikaciji, najboljših 5 med temi pa bo še posebej nagrajenih in predstavljenih na prireditvi Zeleni teden (Green week) 24. junija v Bruslju. Med najboljših 26 se je uvrstil tudi slovenski projekt "Vzpostavitev dolgoročnega varstva kosca (Crex crex) v Sloveniji", ki ga je izvajalo Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije s partnerji. Več.

Dvoživke in plazilci so ogroženi


Evropska komisija v sporočilu za javnost opozarja, da so evropske dvoživke in plazilci ogroženi. Sporočilo.

BRANJE


Monitoring netopirjev


V Knjižnici smo objavili Monitoring populacij izbranih ciljnih vrst netopirjev 2008-2009 (Tretje delno poročilo), Primož Presetnik, Maja Zagmajster, Monika Podgorelec, Center za kartografijo favne in flore, Miklavž na Dravskem polju, 2009 (pdf).

Kmetijska politika in biotska raznovrstnost


Študija Could do Better, How is EU Rural Development Policy delivering for biodiversity predstavlja potencialne učinke Programov razvoja podeželja za obdobje 2007-2013 na biotsko raznovrstnost. Poudarja, da je v obdobju po 2013 nujna temeljita reforma kmetijske politike. Predstavljeni so tudi primeri dobrih in slabih praks.

Revija Proteus


Izšla je 8. številka revije Proteus, v njem je objavljen tudi članek Martine Mirt o spopadu z invazivno tujerodno vodno solato.

Maketa o solinah


Nova maketa Multimedijskega centra Krajinskega parka Sečoveljske soline predstavlja območje parka in s svetlobnimi efekti prikazuje zgoščevanje morske vode do pobiranja soli. Več. http://www.kpss.si/novice/1298.

Zbornik o Beli krajini in Krajinskem parku Lahinja


Oddelek za geografijo Filozofske fakultete iz Ljubljane je izdal zbornik Bela krajina in Krajinski park Lahinja. V njem je predstavljena tudi naravna dediščina Krajinskega parka Lahinja. Zbornik je uredil Dušan Plut.

O uspehih Nature 2000


WWF Nemčija je izdal pregledno publikacijo Natura 2000 - successful, flexible, modern: Facts and findings (pdf, 32. strani). Med primeri upravljanja je Logarska dolina.

Načrti ohranjanja za Naturo 2000


Na spletu si lahko ogledate bogato zbirko načrtov ohranjanja območij Nature 2000 v Walesu v Veliki Britaniji. Iščete lahko tudi glede na habitatni tip. Več.

Invazivne tujerodne vrste


Evropska komisija je izdala kratko brošuro o invazivnih tujerodnih vrstah v angleškem jeziku.

Spletna stran konference v Atenah


Evropska komisija je objavila spletno stran Konference o varovanju biotske raznovrstnosti po 2010, ki je bila aprila v Atenah.

NAPOVEDNIK


25-29 maj: letna konferenca Eurosite: Participativno ohranjanje / Participatory Conservation: A Stakeholder Approach, Peñíscola, Španija.

27-28 maj: konferenca Divjina in velika območja naravnih habitatov v Evropi / Wilderness and Large Natural Habitat Areas in Europe, Praga, Češka.

10. junij: Delavnica o programu LIFE+ v Sloveniji (informacije o možnostih pridobitve sredstev iz tega programa). Organizira Evropska komisija v sodelovanju s Stella Consulting in MWH. Kontakt: julijana.lebez-lozej(at)gov.si.

12. junij: vodena ogleda Vrbin in Kapele: petkovo popoldne s pticami. Organizira: Zavod RS za varstvo narave v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Kapele in Turističnim društvom  Kapele. Kontakt: Andrej Hudoklin (041 893 740) ali Dušan Klenovšek (041 593 929).

17-19 junij: simpozij Mokrišča, lov, ohranjanje narave / Zones Humides - Wetlands, Chasse - Hunting & Conservation de la Nature, Lanchères, Francija.

17-21. junij: 4. Mednarodni simpozij Raziskave žlahtnjenja zdravilnih in aromatičnih rastlin (ISBMAP2009); tema: Ohranjanje biodiverzitete in uporaba genskih virov. Organizator: Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani. 

24. junij: srečanje partnerjev Odštevanja/Countdown 2010, Bruselj.

24-26 junij: letni seminar ECONAT2000, Pont à Mousson, Francija. Organizatora omrežje Econat in Eurosite.

28. junij: otvoritev fotografske razstave Presihajoče Cerkniško jezero na ploščadi  pred Kulturnim domom v Cerknici.

29.junij. -2.julij: mednarodna konferenca: Spremembe, inovacije in prilagoditve za trajnost - povezovanje naravoslovnih in družboslovnih znanosti / Transformation, innovation and adaptation for sustainability - itegrating natural and social sciences, Ljubljana. Organizatorja: Evropsko združenja za ekološko ekonomiko in Biotehniška fakulteta. Rok za prijave: 14. april. Kontakt: esee.2009(at)bf.uni-lj.si.

1-5 september: Drugi evropski kongres ohranitvene biologije / 2nd European Congress of Conservation Biology: Conservation biology and beyond: from science to practice, Praga, Češka.

21-22 september: Konferenca BIOECON Ekonomski inštrumenti za spodbudo ohranjanja in trajnostne rabe biotske raznovrstnosti / Economic Instruments to Enhance the Conservation and Sustainable Use of Biodiversity, Centro Culturale Don Orione Artigianelli, Benetke, Italija.

23-24 september: mednarodna konferenca Ekoremediacije - Priložnost za inovativni napredek območij Nature 2000 in drugih (za)varovanih območij, Poljčane. Kontakt: ana.vovk(at)uni-mb.si.

22-25 oktober: Gorski turizem in območja Natura 2000 / Mountain tourism in Natura 2000 areas: Conflict or Opportunity? Kudowa  Zdrój, Poljska. Organizirajo: International Friends of Nature, Polish  Tourist Country Lovers' Society (PTTK) , Institute of Tourism and Recreation, Academy of Physical Education.

NARAVA NA KRATKO


Ohranjanje volka


Komentarje k osnutku Strategije ohranjanja volka (Canis lupus) v Sloveniji in trajnostnega upravljanja z njim lahko pošljete do 22. junija.

Osnutka uredb za dva parka


Vabimo vas k oddaji pripomb in predlogov na osnutek Uredbe o Krajinskem parku Radensko polje, pošljete jih lahko do 5. junija 2009.

Rok za pripombe na osnutek Uredbe o Regijskem parku Kamniško-Savinjske Alpe je že potekel.

Programski svet Regijskega parka Kamniško-Savinjske Alpe


V začetku maja se je sestal Programski svet Regijskega parka Kamniško-Savinjske Alpe. Županom so predstavili spremembe osnutka uredbe o RP KSA in nadaljnje aktivnosti v procesu ustanavljanja regijskega parka. Več.

Uredba o vsebini poročila o vplivih nameravanega posega na okolje in načinu njegove priprave


Vlada je v začetku maja sprejela uredbo, ki podrobneje določa, katere podatke in informacije o nameravanem posegu in okolju mora vsebovati poročilo o vplivih nameravanega posega v okolje, ki je sestavni del vloge za pridobitev okoljevarstvenega soglasja. Več.

Če želite zanimivosti o vašem delu v zvezi z Naturo 2000 sporočiti tudi drugim, nam jih pošljite in objavili jih bomo. Prispevke naslovite urednici e-biltena (breda.ogorelec(at)gov.si). Če eNature ne želite prejemati, pišite na isti naslov.

Ministrstvo za okolje in prostor, Dunajska cesta 48, 1000, Ljubljana. Telefon: (01) 478 7400, telefaks: (01) 478 309 4593, spletna stran: http://www.natura2000.gov.si/, neposredna povezava na arhiv eNature do številke 75,  arhiv od 76 dalje.


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih