sreda, 20. januar 2021
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

ponedeljek, 25. januar 2010, ob 0. uri, ogledov: 924

Ob okrogli mizi Označevanje in vzdrževanje tematskih pohodnih poti

V organizaciji Zavoda za gozdove Slovenije, Turistične zveze Slovenije, Planinske zveze Slovenije, Pohodništvo in kolesarjenje giz, Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota ter Slovenske turistične organizacije, je potekala v soboto 23. januarja 2010 na sejmu Turizem in prosti čas v Ljubljani, okrogla miza  z naslovom: Označevanje in vzdrževanje tematskih pohodnih poti v Sloveniji. Okrogle mize se je udeležilo več kot 80 udeležencev iz različnih turističnih, razvojnih, občinskih in društvenih organizacij.

Uvodne pozdravne nagovore so imeli: namestnik direktorja Slovenske turistične organizacije g. Dejan Podgoršek, direktor Zavoda za gozdove Slovenije g. Jošt Jakša, predsednik Planinske zveze Slovenije mag. Franci Ekar in predsednik Turistične zveze Slovenije g. Dominik S. Černjak. Vsi so jasno poudarili, da ob izjemni naravni in kulturni pestrosti naše dežele in kvalitetnemu razvoju zelenega turizma nedvomno lahko tematske pohodne poti dodajo velik doprinos k prepoznavnosti, izobraževanju in inovativnosti razvoja. Z uvodnimi referati so sodelovali snovalci Študije o označevanju in vzdrževanju tematskih pohodnih poti v Sloveniji, ( Mojca Makovec - Haložan je predstavila namen študije z naslovom: Študija o označevanju in vzdrževanju tematskih pohodnih poti, Marko Lenarčič je spregovoril o tematskih pohodnih poteh v Sloveniji  in o sistemu vzdrževanja tematskih pohodnih poti v Sloveniji, Jože Prah o korakih za postavitev tematske pohodne poti in predlogu za izbor naj tematske pohodne poti v letu ter Tone Tomše in Uroš Vidovič o sistemu označevanja tematskih pohodnih poti v Sloveniji).


Po živahni razpravi je prevladalo večinsko mnenje in podpora snovalcem študije, da v Sloveniji potrebujemo enotno označevanje za tematske pohodne poti, za kar je predvidena vodilna rumena barva (belo- rumena markacija) in enotne informacijske table z jasnimi določili označevanja, podobnimi, kot so zapisana v Zakonu o planinskih poteh.  Vzdrževanje in skrbništvo na tematskih pohodnih poteh pa je potrebno sistemsko urediti. Predlog je bil, da se ob spremembi Zakona o gozdovih, vanj uvrsti tudi sistem tematskih pohodnih poti.


Nadalje so se še dogovorili, da bodo pričeli tudi z razglasitvijo Naj poti leta, v letu 2010 poskusno, v letu 2011, ob letu gozdov pa bo prva razglasitev.


Tako  Študija o označevanju in vzdrževanju tematsko pohodnih poti, kakor referati in priporočila za označevanja in vzdrževanje tematskih pohodnih poteh ter oblikovani zaključki s posveta bodo vidni na spletnih straneh:http://www.zgs.gov.si/, http://www.turisticna-zveza.si/, http://www.pzs.si/, http://www.slovenia.info/, http://www.czr.si/hiking_biking/sl/ .


Prav tako pa zbirajo še vse pripombe in priporočila do 5. 2. 2010 na naslovu: prah.joze@volja.net, ki je tudi kontaktna oseba.  


Okroglo mizo je vodil Tone Lesnik iz Zavoda za gozdove Slovenije.

___________________________________________________________________________________________________________


OKROGLA MIZA: OZNAČEVANJE IN VZDRŽEVANJE TEMATSKIH POHODNIH POTI

Mojca Makovec je predstavila ŠtudijO o označevanju in vzdrževanju turistično tematskih poti, Marko Lenardič Sistem vzdrževanja tematsko pohodniških poti, Jože Prah je predstavil prve korake za postavitev tematskih poti in predlog za naj tematsko pot v tekočem letu. Tone Tomše in mag. Uroš Vidovič sta predstavila sistem označevanja tematsko pohodniških poti.

Pozdravne nagovore pa so imeli: Dejan Podgoršek - namestnik direktorja STO, Jošt Jakša - direktor Zavoda za gozdove, Dominik Černak - predsednik TZS in mag. Franc Ekar - predsednik PZS, ki med ostalim sporočil: "V teh prizadevanjih, kako bomo tematske poti, kar najbolj dovršeno opremili moramo pohodnika vendarle opremiti in opozoriti na vsebinske vrednote in darove narave, koder potekajo tematsko usmerjevalne poti. Tudi upoštevanja naravovarstva so še kako pomembna, torej da so poti speljane tam in tako, da so prijazna dopolnjevana v okolju. Pohodnik mora čutiti in v vsej popolnosti zaznati , kaj se na poti doživlja in tako resnično bogati dušo in telo."

Ekar pa je še posebej opozoril, da tako, kot je zakon o planinskih poteh zapisal o odgovornosti, bi moralo veljati tudi za tematske poti, da je hoja po planinskih poteh na lastno odgovornost in da je seveda tudi potrebno opomniti pohodnika, kako mora biti opremljen.
 


Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih