ponedeljek, 15. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 22. april 2010, ob 0. uri, ogledov: 1215

Srečanje Uprava za zaščito in reševanje - Planinska zveza Slovenije

Novi direktor Uprave za zaščito in reševanje Boris Balant in stari direktor Miran Bogataj sta v sredo, 21. aprila 2010 sprejela delegacijo PZS v sestavi: načelnik Komisije za gorsko reševanje Drago Horjak, Danilo Škerbinek in predsednik PZS mag. Franc Ekar. Tematika razgovorov se je nanašala na zagotavljanje čim bolj hitre in učinkovite uporabe helikopterjev. Aktualna je tudi uporaba helikopterjev iz drugih držav, ko slovenski helikopterji ne morejo poleteti. Pojasnili so, da se na tej zadevi dela aktivno in strokovno, zapleta se predvsem zaradi državne evidence preleta ali reševanja tujih helikopterjev. Predstavniki PZS so dali pobudo, da se v okviru PZS preuči možnost ustanovitve Komisije za plazove, s tem bi se vzpostavila ažurnost sporočanja stanja plazovitosti.

Delegacija PZS je Upravo za zaščito in reševanje seznanila tudi s ponovnim pismom PZS na RTV Slovenija (objavljeno spodaj), da bi se v program RTV Slovenija vendarle uvrstila planinsko gorska oddaja z namenom informiranja in preventivnih napotkih za gibanje v gorah, stanju na planinskih poteh, postojankah in ostalih dogodkih in dejavnostih v gorskem svetu. Uprava za zaščito in reševanje je zaprošena za pomoč in priporočilo.

Uprava za zaščito in reševanje se je seznanila tudi z dopisom Južno tirolskega planinskega društva, da naj gore ostanejo področje svobode gibanja z prostimi dostopi v planinski svet. S tem se je strinjala tudi skupščina CAA. Obravnavana je bila tudi tematika o nameri uvrstitve planinarjenja med nevarne in adrenalinske športe. PZS bo storila vse, da se to ne bo zgodilo, zakon pa je s prihodom novega ministra za zdravstvo trenutno umaknjen. Razgovor se je dotaknil tudi vprašanja poročil o nesrečah, kar je pomemben podatek za nadaljna ukrepanja pri preprečevanju nesreč.
_____________________________________________________________________________________________________

 

Javni zavod RTV Slovenija

Gospod Jože Možina, direktor televizije

Kolodvorska 2

1550  LjubljanaNaš znak: 02-PPZS  št.: 134-2010

Datum Ljubljana, 19.04.2010


ZADEVA: prošnja za uvrstitev oddaje o planinsko gorskem svetu in aktivnostih v gorah na spored oddaj TV Slovenije


Spoštovani!


Obisk gorskega sveta v Sloveniji, ki po nekaterih ocenah že presega 3 milijone obiskovalcev letno, posledično pomeni tudi povečanje aktivnosti v gorah. To pa kot posledico prinaša povečan obisk naših planinskih koč in več pohodnikov na planinskih poteh, pa tudi povečano število nesreč, ki se dogajajo v gorskem svetu. Zato, se na vas ponovno obračamo s prošnjo, da bi v program TV Slovenije uvrstili oddajo, v kateri bi gledalce seznanjali o aktualnih dogodkih v gorah, vrednotah in kodeksu obnašanja v gorskem svetu, pa tudi o nevarnostih v gorah in posledicah, ki jih lahko povzroča njihovo podcenjevanje. 

Naša želja je, da bi v Sloveniji naredili podobno oddajo, kot jih imajo v ostalih alpskih državah, kjer se tedensko ali mesečno pripravljajo oddaje v katerih se obiskovalce gora obvešča o stanju v gorah, nevarnosti pa tudi o etiki, kodeksu obnašanja in varovanja gorskega sveta, kjer je to potrebno.

Ob priliki našega zadnjega obiska pri vas, smo dobili vtis, da bo do take oddaje prišlo v kratkem in ste zanjo zainteresirani.  V kolikor bo do tega prišlo, je naša želja, da pri pripravi oddaje sodeluje tudi PZS s svojimi strokovnjaki s področja alpinizma, vodništva, gorskega reševanja, varovanja narave ....

Menimo tudi, da je že čas, da bi se naše pobude, ki smo vam jih že večkrat posredovali v pisni in ustni obliki, tudi realizirale, saj nas glede tega opozarjajo tudi nekateri strokovnjaki s področja telesne kulture in varnosti. Ti so nas opozorili na nujnost takih informativno - preventivnih oddaj.


V trdnem prepričanju o koristnosti take oddaje vsa lepo pozdravljamo
                                                                              Predsednik PZS
                                                                              Mag. Franci Ekar


V vednost:

Generalni direktor g. Anton Guzej

Predsednik programskega sveta dr. Jernej Pikalo

Minister za šport dr. Igor Lukšič

Predsednik DZ RS dr. Pavle Gantar


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih