četrtek, 18. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 22. april 2010, ob 0. uri, ogledov: 2469

Mednarodni dan Zemlje

Planinci smo množično čistili Slovenijo

V počastitev Mednarodnega dneve Zemlje smo se tudi planinci priključili največji očiščevalni akciji do sedaj pri nas, akciji »Očistimo Slovenijo v enem dnevu«, v katero je bilo vključenih okrog 250 000 ljudi.

Planinska zveza Slovenije je k akciji pristopila že pred meseci, ko se je takrat še samo Komisija za varstvo gorske narave povezala z društvom Ekologi brez meja, ki so bili pobudniki in glavni organizatorji akcije, nato pa je tudi formalno pogodbo o partnerstvu, na predlog komisije, prav tako podpisala med prvimi.

Planinci smo akcijo izpeljali preko odborov za varstvo gorske narave pri meddruštvenih odborih in odsekov za varstvo narave v planinskih društvih in tudi neposredno preko predsednikov meddruštvenih odborov planinskih društev in  predsednikov društev ter preko načelnikov nekaterih komisij PZS, njihovih odborov in odsekov. V vsa delovna srečanja na vseh nivojih je bila tako zadnjih nekaj mesecev med prvimi temami vključena tudi akcija »Očistimo slovenijo v enem dnevu«.

Vsa obveščanja so potekala zgolj po elektronski pošti,  preko spletnih strani PZS in Obvestil PZS, da ne bi povzročali nepotrebnih stroškov. Poseben poudarek je bil podan, da smo bili s svojimi strokovnimi kadri (varuhi gorske narave, markacisti, alpinisti, vodniki, vodniki turnega kolesarstva in vaditelji orientacije), veščimi gibanja in ocen na terenu, predhodno čim bolj  vključeni v samo odkrivanje divjih odlagališč, da pa se tudi v sami akciji s temi kadri kar se le da vključujemo v samo izvedbo, s prevzemanjem organizacije, razporejanja in vodenja.

Planinci tako nismo čistili samo planinske poti in okolice planinskih koč, temveč tudi številna divja odlagališča, ki jih je bilo največ v nižinskem svetu in okrog mest. Planinci so se prijavili v akcijo tudi  individualno preko spletne strani in bili v svojih občinah in krajevnih skupnostih tudi koordinatorji in organizatorji akcije. Veliko planinskih društev je  divja odlagališča na svojem območju že predhodno »posvojilo« in jih samostojno saniralo. Posebej smo bili dobrodošli na strmih in skalnatih terenih, kjer so se lahko izkazali naši alpinisti in vodniki.

Vsi skupaj smo nabrali neverjetne količine raznih odpadkov, ki jih bodo pristojne komunalne in druge organizacije, odvažala še nekaj dni. Veliko je bilo tudi kosovnih odpadkov, ki so jih odvažali sproti. Dobro je bilo to, da smo odpadke ločevali že pri čiščenju. Žal se je veliko kosovnih odpadkov našlo celo v našem Triglavskem narodnem parku.  Vseh divjih odlagališč se kljub obsežnosti akcije ni dalo popisati. Tudi za čiščenje so še ostala, predvsem tista z nevarnimi in gradbenimi odpadki in tudi še kakšno drugo. Pričakujemo, da se bodo z njimi spopadle še občine in njihove inšpekcijske ter komunalne službe pa tudi mi se jim bomo v prihodnje še pridružili.

Akcija je izjemno uspela in presegla vsa pričakovanja tudi v planinskih vrstah, predvsem zaradi velikega števila udeleženih planincev. Pomembno je tudi to, da po zbranih podatkih ob množičnem spontanem poročanju nismo ugotovili niti ene same poškodbe udeležencev.

Poleg konkretnega čiščenja in velikih količin odstranjenih odpadkov je morda še pomembnejši uspeh akcije njen velik vzgojni pomen. Le upamo lahko, da se bodo onesnaževalci od sedaj naprej obnašali drugače, predvsem pa, da bo država znala zanje poskrbeti, tudi s primernimi ukrepi in sankcijami.   

Morda pa bomo vsi Slovenci postali varuhi narave, naša dežela pa tudi resnično čista in zelena.

Načelnica KVGN
Rozi Skobe


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih