četrtek, 12. december 2019
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

sreda, 30. junij 2010, ob 0. uri, ogledov: 1503

Očistimo slovenske gore v enem poletju

Slovenske gore bo letos obiskalo 3 milijone obiskovalcev. Ohranimo prelepo gorsko naravo za vse in dodajmo v svoje nahrbtnike vrečko za odpadke. Če jo pozabite, smo veliko planinskih postojank opremili s posebnimi vrečkami za odpadke.
Poberimo in pospravimo vanje smeti in jih odnesimo v dolino.

Na tiskovni konferenci so glavni akterji predstavili akcijo Očistimo slovenske gore. Slabih 40 let stara ideja je končno zaživela.
Matjaž Rakovec - predsednik uprave Zavarovalnice TriglavMatjaž Rakovec, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav
Triglav s to veliko čistilno akcijo znova dokazuje, da ima odgovoren odnos do družbenega in naravnega okolja. Triglav namreč slovi kot družba, ki povsod, kjer je prisotna, vlaga v okolje in ustvarja lepšo in varnejšo prihodnost. Družbena odgovornost je nenazadnje ena od treh temeljnih vrednot organizacijske kulture Skupine Triglav, ekološka zavest zaposlenih pa je že dolgo vtkana v naše delovanje.

V akciji bomo aktivno sodelovali tudi številni zaposleni v Zavarovalnici Triglav. Pred kratkim smo ustanovili tudi Planinsko društvo Triglav in tudi po tej poti bomo prispevali, da bi v lepoti gorske narave uživali tudi prihodnji rodovi. Akcija Očistimo slovenske gore bo vrhunec dosegla v prvih dneh septembra, ko se bodo na tradicionalnem srečanju Zavarovalnice Triglav Vrh na vrhu v vlogah aktivnih udeležencev akcije pojavile znane in ugledne slovenske osebnosti.

Želimo si, da bi ljubitelji gora varnost povezali z Zavarovalnico Triglav, ki je sinonim za varnost, pri tem pa nikar ne pozabimo na pravilno opremo, cilj prilagodimo svojemu znanju, telesni pripravljenosti in zdravstvenemu stanju. Mislim, da bo Triglav s to akcijo postal tudi sinonim za varno obnašanje v gorah.

Tone Fornezzi Tof - pobudnik akcije Očistimo slovenske goreTone Fornezzi Tof, pobudnik akcije Očistimo slovenske gore
Ideja za to akcijo se je porodila sredi avgusta leta 1972, ko smo na Triglavu zagledali še en Aljažev stolp smeti. Takrat sem kot urednik Antene razpisal akcijo 100 smetarjev na Triglav, prijavilo se jih je 700, zato smo morali celo žrebati. Na srečo so bili z nami tudi alpinisti iz Mojstrane, ki so nam takrat pomagali v dolino spraviti vreče smeti.

Po tej prvi akciji smo organizirali še nekaj podobnih ekoloških projektov, kot je recimo Slovenija, moja čista dežela, v okviru katerega smo počistili Severno triglavsko steno. Kasneje se je v tej akcije vključila tudi Planinska zveza Slovenije in da so danes naše gore razmeroma čiste je zasluga tudi članov PZS. Velikokrat sem doživel, da bi v dolino odnesli smeti, a kaj, ko nismo imeli primernih vrečk.

S to akcijo želimo spodbuditi planince, da že v dolini dobijo vrečko in jo odnesejo s seboj. Pika na i bo 21. oktobra v Bohinjski Bistrici, kjer bomo pripravili koncert z mladimi Avseniki, nanj povabili tudi vse oskrbnike in pripravili nagradno žrebanje. 

Tone Tomše - podpredsednik PZS in načelnik komisije za potiTone Tomše, podpredsednik PZS in načelnik komisije za poti
Izredno smo bili veseli, ko nam je Tof predstavil idejo za to akcijo. V preteklosti je sicer tudi PZS organizirala podobne akcije, kjer smo pobirali smeti in opozarjali na čiste gore. A iz leta v leto je v naših gorah več ljudi in s tem več smeti. Upam, da bo po koncu letošnje čistilne akcije rezultat tako, kot si ga vsi želimo, da bomo lahko oktobra rekli, zdaj so pa gore res čiste.

Mojca Hruševar Rakušček, direktorica agencije Aanima, ki je pripravila kreativno zasnovo in izvedbeno oblikovanje celostne grafične podobe akcije
Vesela sem, da sem kot planinka od mladih nog in mladinska vodnica pri PD Lisca, s svojimi idejami in kreativnimi rešitvami  sodelovala pri akciji Očistimo naše gore. Prepričana sem, da jo bodo vsi planinci vzeli za svojo in tako nadaljevali svoje pozitivno poslanstvo v naši gorah.

Vir: www.ocistimogore.si

Navajamo planinske postojanke kjer smetarske vrečke v letošnji planinski sezoni že čakajo na planince.
Izhodiščne točke v Julijcih:
Dom na Tamarju, Erjavčeva koča na Vršiču, Tičarjev dom, Poštarski dom, Koča na Gozdu, Aljažev dom v Vratih, Kovinarska koča v Krmi, Koča pri slapu Savica, Koča v Krnici, Koča pri izviru Soče, Planinska koča na Uskovnici, Planinska koča na Vojah, Kosijev dom na Vogarju, Triglavski dom na Kredarici.
Izhodiščne točke v Savinjskih Alpah: Dom v Kamniški Bistrici, Dom planincev v Logarski dolini, Dom na Krvavcu, Domžalski dom na Mali planini, Koča na Loki pod Raduho.
Izhodiščne točke v Karavankah: Valvazorjev dom pod Stolom, Dom na Kofcah, Dom pod Storžičem.

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2019
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih