nedelja, 24. september 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 24. maj 2012, ob 0. uri, ogledov: 4347

Kandidati za alpinističnega inštruktorja morajo pokazati suvereno znanje

Alpinizem | 
Komisija za alpinizem | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Drugi teden maja je v Dovžanovi soteski potekal izpit v letni/skalni tehniki za pridobitev naziva alpinistični inštruktor. Devet tečajnikov je v praksi pokazalo, kaj so se naučili oz. kako bodo svoje alpinistično znanje podajali mladim na usposabljanjih itd. Z njimi je bilo 8 alpinističnih inštruktorjev, ki so skrbno bedeli nad prikazanim znanjem.
Alpinisti - kandidati za alpinistične inštruktorje, stari najmanj 21 let in z najmanj 2-letnim stažem alpinista - so prihajali iz AO PD Rašica (3), Črnuškega AO (2), Posavskega AO (1), AO PD Radovljica (2) in AO PD Ljubljana-Matica (1).

Znanje, ki so ga na terenu morali kandidati za AI pokazati, je moralo biti suvereno in tekoče, saj bodo to znanje prenašali naprej. Kandidati so delali na deloviščih z alpinističnimi inštruktorji, ki so bili nekateri neposredno z njimi, nekateri inštruktorji pa so ocenjevali delo večih ljudi - da bi bilo znanje kandidatov kar najbolj objektivno ocenjeno. O uspešnosti kandidatov so se inštruktorji odločali skupaj, nad kandidati pa so tokrat bedeli in štruktorji: Marjan Kregar, Miha Habjan, Tomo Česen, Tina Di Batista, Aljaž Anderle, Janez Primožič, Alen Marinovič in Mitja Šorn. Vozlanje, samoreševanje, plezanje, reševanje padlega/onemoglega ... vse to in še več so kandidati morali obvladati. Po izpitih v Dovžanovi jih je nato čakal še teoretični del izpita iz letne tehnike.

Alpinistični inštruktorji so široko usposobljeni strokovni delavci v športu na področju planinstva in alpinizma, saj se njihovo osnovno strokovno delo - varnejše plezanje, usposabljanje in vodenje navez po gorah - ves čas prepleta z organizacijskim društvenim delom. Glede na številčnost in razširjenost delovanja imajo tudi izjemno pomembno vlogo pri hitremu prenašanju znanja, izkušenj in novosti v prakso.

O usposabljanju za AI
Usposabljanje za alpinistične inštruktorje ima v Sloveniji več kot šestdesetletno tradicijo, saj je bil prvi tečaj organiziran leta 1947 v Vratih. V Sloveniji je vsako leto registriranih okoli 210 (podatek za 2011) aktivnih alpinističnih inštruktorjev. Alpinistični inštruktorji delujejo kot vodje, predavatelji in inštruktorji v alpinističnih šolah, vodijo skupne ture in opravljajo vzpone v navezah s tečajniki in pripravniki. Na letnih, zimskih in ledeniških tečajih (začetniških in nadaljevalnih), ki jih organizira Komisija za alpinizem Planinske zveze Slovenije sodelujejo kot predavatelji, inštruktorji in vodje navez. Svoje izkušnje prenašajo na udeležence akcij drugih komisij v okviru Planinske zveze Slovenije (tečaji za vodnike Planinske zveze Slovenije). Udeležujejo se tudi različnih akcij v tujini (šola alpinizma v Franciji, šola za vodnike nepalske planinske zveze ...).

Potek seminarja in izpitov:
Seminar je v sklopu usposabljanja za AI razdeljen na 3 sklope in sicer: ledno plezanje, zimsko-ledeniški in letni sklop. Po seminarjih sledijo izpiti. Program usposabljanja obsega 16 ur teorije, 32 ur praktičnega dela in 100 ur izpitnih obveznosti, skupaj 148 ur. Izpitne obveznosti obsegajo: pisne in ustne izpite, praktični izpit, seminarsko nalogo (30 ur), nastop in pripravništvo (30 ur). Če kandidati ne uspejo prikazati dovolj znanja v rednih izpitih, imajo možnost le-to popraviti na popravnih izpitih.

Delo alpinističnega inštruktorja je odgovorno, njihovo bogato znanje pa zelo zaželeno pri alpinističnih in drugih usposabljanjih, navezah, odpravah, različnih šolah itd.

Čestitke vsem alpinističnim inštruktorjem za uspešno delo, novim, ki so to že postali ali so v zaključnih fazah, pa seveda čim več zagnanosti. Srečno!

Zdenka Mihelič

 


Fotogalerija

 Zdenka Mihelič

 Zdenka Mihelič1 / 20

 Zdenka Mihelič2 / 20

 Zdenka Mihelič3 / 20

 Zdenka Mihelič4 / 20

 Zdenka Mihelič5 / 20

 Zdenka Mihelič6 / 20

 Zdenka Mihelič7 / 20

 Zdenka Mihelič8 / 20

 Zdenka Mihelič9 / 20

 Zdenka Mihelič10 / 20

 Zdenka Mihelič11 / 20

 Zdenka Mihelič12 / 20

 Zdenka Mihelič13 / 20

 Zdenka Mihelič14 / 20

 Zdenka Mihelič15 / 20

 Zdenka Mihelič16 / 20

 Zdenka Mihelič17 / 20

 Zdenka Mihelič18 / 20

 Zdenka Mihelič19 / 20

 Zdenka Mihelič20 / 20

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih