sreda, 26. januar 2022
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

torek, 14. avgust 2012, ob 0. uri, ogledov: 4252

Alpinistična odprava Kirgizija 2012 - poročilo

Alpinizem | 
Komisija za alpinizem | Komisija za odprave v tuja gorstva | 
Planinsko društvo Železničar Ljubljana | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Odprava »Kirgizija 2012« je bila zamišljena kot odprava Alpinističnega odseka PD Železničar Ljubljana, s katero bi počastili 60 let delovanja odseka. V začetku je odprava štela 10 članov, kasneje se je ta številka skrčila na 8, na pot nas je na koncu odšlo 7.
Žal se je nekaj dni pred odhodom, po posvetovanju z zdravniki, ena članica odločila, da ne odide na pot. Odpravo smo tako sestavljali Peter Bajec - Poli, vodja odprave; Boštjan Tomplak, Primož Bregar, Luka Golob, Anže Dobrilovič, Domen Košir in Jaša Saražin.

Kot je razvidno iz spodnjega natančnejšega časovnega poteka odprave, smo na pot odšli 6. julija z Brnika preko Istanbula v Biškek in se že naslednji dan odpravili proti bazi. Vmes smo dva dni taborili na planoti (ca. 3700 m visoko) in se aklimatizirali. V bazi smo preživeli dva tedna in v tem času plezali kolikor so pač vremenske razmere dopuščale. Povratek v civilizacijo je potekal brez zapletov in tako smo 29. julija na Brniku zaključili dobre tri tedne trajajočo odpravo. 

1.    Časovni potek odprave

6. 7. Ob 14.35 poletimo z Brnika preko Istanbula v Biškek.
7. 7.
Zjutraj ob 5. uri pristanek v Biškeku. Odpeljemo se na agencijo, kjer uredimo osnovne formalnosti in del opreme že naložimo na tovornjak. Nato odhod v hostel, zvečer pa sestanek z direktorjem agencije glede razmer na ledeniku in alpinističnih dejavnosti. Pojavijo se prve zdravstvene težave.
8. 7.
Ob 9. uri nas tovornjak pobere v hostlu in odpravimo se proti mestecu Naryn. Tja prispemo po dobrih 8 urah vožnje in 350 km ne najbolj blestečih cest. Po prihodu skočimo na bližnji hrib (2650 m). Vreme še vedno jasno. Zdravstvene težave ne pojenjajo.
9. 7.
Zbudimo se v oblačno jutro. Ob 9. uri nadaljujemo vožnjo proti BC. Že doma smo sprejeli odločitev, da se zaradi aklimatizacije pred bazo ustavimo in dvakrat prenočimo. Tako se po 150 km utaborimo na planoti (ca. 3700 m visoko). Vmes brez težav opravimo formalnosti na vseh 3 kontrolnih točkah. Na 2. kontroli nas opozorijo, da imajo Kitajci na svoji strani manevre in nam odsvetujejo plezanje po mejnih vrhovih. Z mešanimi občutki se odpravimo naprej.
Ko postavimo šotore, se takoj odpravimo na bližnji hrib (ca. 3860 m) in smo do večerje nazaj.
Vreme se slabša. Sredi dneva pada sodra, vmes dežuje.
Zdravje članov peša, večina ima resne prebavne motnje, pojavijo se prehlad in boleča grla.
10. 7.
Zjutraj odidemo na najvišji hrib v okolici našega »kampa«, ki je visok  ca. 4150 m. Do kosila smo vsi nazaj. Popoldne Boštjan in Luka ponovno skočita na bližnji kucelj, ostali počivamo.
Zjutraj je jasno, čez dan se pooblači in pozno popoldne prihrumi nevihta, ki se do 19. ure poleže.
Dva člana pri večerji potožita zaradi težav z višinsko boleznijo (boleča glava, izguba apetita...). Vzameta tablete in odideta spat. Ostali imajo še naprej prebavne motnje, eden zelo resne.
11. 7.

Po zajtrku pospravimo »kamp« in poskušamo oditi proti BC vendar tovornjak ne vžge. Akumulatorji so slabi. Po več kot dveh urah gretja akumulatorjev na soncu, polivanju z vročo vodo in mnoštvu pozitivnih misli, tovornjak le vžge in ob 11.30 nadaljujemo pot. Popoldne pridemo v BC in postavimo šotore, v snežnem neurju pa za silo še jedilnico. Ko se vreme umiri, jo do konca uredimo.
BC je na višini 3940 m.
Dobimo vremensko napoved, ki ni obetavna - do konca tedna naj bi se nadaljevalo slabo vreme z nevihtami. Zvečer in ponoči znova slabo vreme (dež, sneg in veter).
Zdravje članov se postopoma izboljšuje.
12. 7.
Zjutraj jasno. Začenjamo drugi cikel aklimatizacije. Domen in Jaša se odpravita na Pik Alpini (4578 m), z vrha želita smučat nazaj v BC. Luka, Primož in Anže ravno tako proti Pik Alpini, kjer želijo prespati. Boštjan in Peter ostaneta v bazi - počitek.
Dopoldne se začne vreme kvariti, ledenik zagrne megla, ob 10.20 začne snežiti.
Ob 13.00 imamo zvezo z navezama. Domen in Jaša že na vrhu, bosta pričela s spustom. Ostali trije pa tik pod vrhom, bodo nadaljevali po grebenu oz. tik pod njim in se v okolici utaborili. Vmes sneži s prekinitvami. Ob 13.30 ponovno snežni metež, vmes sodra, veter se precej okrepi. Pozno popoldne preneha snežiti, skozi oblake pokuka sonce.
13. 7.
Zjutraj jasno. Boštjan in Peter odrineta na Lyev (4710 m) na aklimatizacijo, kjer bosta prenočila. Vseskozi ju spremlja močan veter, šotor postavita 10 m pod vrhom, kjer v zavetju grebena izkopljeta ploščad za šotor. Domen in Jaša gresta plezat grapo v grebenu Lyeva in nastane »Spominska« (40°-50°, 200 m). Zvečer prespita na grebenu vzhodno od baze (kota 4326 m). Trojica je včeraj pristopila na Pik Alpini (4578 m) in prespala na J sedlu 4400 m. Danes so pristopili še na en vrh brez imena (4500 m). Luka in Primož sta pristopila na Lvitso (4631 m), Luka je smučal na sedlo. Anže opravil verjetno prvenstveni smuk (400 m, 40°) na Kotur. V BC so se vrnili okrog 13.30.
Vreme je cel dan lepo.
14. 7.
Zjutraj jasno. Boštjan in Peter se zgodaj zjutraj odpravita z Lyeva proti BC, ki ga dosežeta okrog 10. ure dopoldne. Vsi člani odprave so v bazi.
Vreme je stabilno, brez neviht. Piha veter.
Jutri se Luka, Primož in Anže odpravljajo na ledenik Kotur, kjer bodo postavili ABC in ostali 5 do 6 dni.
15. 7.
Vreme je relativno dobro, sončno in toplo, vmes je sicer nekaj vetra. Domen je zgodaj zjutraj odšel proti grebenu Lyeva, kjer je preplezal novo smer »TADA« (IV/2, 50°-60°, 350 m) in se vrnil v BC okrog 8.30.
Luka, Anže in Primož so odrinili proti ledeniku Kotur. Če jih vreme prej ne prežene, se vračajo v soboto. Do ABC na 4580 m so prispeli okrog 17. ure.
Popoldne se odvija rekreacija na balvanih blizu BC.
Zvečer dobimo napoved, ki ne obeta dobrega vremena.
16. 7.

Zbudimo se v megleno in sivo jutro. Ponoči sem razmišljal in glede na napoved in današnje vreme sprejel odločitev, da počakamo v BC še en dan. Dopoldne se vreme vidno slabša, ledenik je že ves v megli, s severa prihaja dež. Kmalu začne padati sodra, pridruži se ji sneg. Ostajamo v bazi.
Luka, Primož in Anže so prehiteli slabo vreme in uspeli preplezati novo smer v SZ steni Pik Judith-Brian (4986 m). Poimenovali so jo »60 let AOŽ« in ocenili 70°/50°-60°, M, 350 m. Sestopili so po JZ grebenu in tik pred koncem opravili dva spusta po vrvi.
Popoldne v ABC sneži in zapade  ca. 20 cm snega.
17. 7.

Zjutraj sončno vreme. Boštjan, Jaša, Domen in Peter odrinejo priti ABC. Zaradi sončnega in toplega vremena je hoja precej naporna. Jaša se utabori na levem delu ledenika pod Metelom, ostali trije nadaljujejo in po dobrih 8 urah dosežemo ABC.
Luka, Primož in Anže so počivali v ABC in opazovali proženje plazov.
18. 7.

Zjutraj jasno vreme. Vse tri naveze se zaženejo plezat. Primož in Luka preplezata novo grapo v Obzhornyju (5156 m) »Kuluar Bregar - Golob« (50°/65°, 600 m) in dostopita na vrh. Anže in Domen povežeta dva neosvojena vrhova v smeri J-S. Najprej sta priplezala na Pik Ajda in nadaljevala po grebenu na Pik Maja (oba okrog 4900 m) in tako splezala novo smer »Dve muhi na en mah« (IV/3+, M4, 900 m). Boštjan in Peter se odpravita v izrazito grapo v sredini grebena Obzhorny - Pik Judith Brian. Boštjan se na polovici zaradi zdravstvenih težav obrne, Peter nadaljuje sam in prepleza novo smer »Jelenček« (40°/65°, 300 m). Na robu stene obpleza izrazito trikotno steno in ob njej (levo, gledano navzgor) v sestopu prepleza novo smer »Debeluharska smer« (65°, 250 m), ki se pod steno priključi »Jelenčku«. Jaša prepleza novo smer na Metel (4850 m) - »Never ending story« (45°, 450 m.)
Pozno popoldne in zvečer začne ponovno snežiti.
19. 7.
Zjutraj jasno. Boštjan in Peter se odpravita v Pik Judith - Brian (4986 m), kjer zaradi zdravstvenih težav in kislega vremena obrneta in se po vrvi spustita pod steno. Domen in Anže sta splezala novo smer v Obzhornyju (5156 m) - »Y-AD« (45°/55°, 400 m) vsak po svojem izstopnem žlebu in pristopila na vrh. Domen z vrha tudi odsmuča, Anže sestopi po smeri vzpona. Luka in Primož preplezata novo smer v grebenu Obzhorny - Pik Judith Brian in ji nadeneta ime »Barbarina smer« (50°-60°, WI3, M3, 310 m). Sestopita po »Debeluharski smeri«.
Zgodaj dopoldne se vrhovi zavijejo v meglo in kmalu začne snežiti. S premori sneži do večera.
20. 7. Luka, Primož, Anže in Peter se odločijo da se vrnejo v BC. Peter začne v megli in rahlem sneženju sestopat po ledeniku že kmalu po pol peti uri zjutraj, ostali trije pa dobro uro za njim. Zgodaj dopoldne so vsi srečno v BC, Domen in Boštjan ostaneta v ABC.
21. 7.

Zjutraj sončno. Dopoldne prelenarimo v jedilnici, beremo knjige. Po kosilu odidemo na balvane in popoldne preživimo v granitu. Imamo se super, preplezamo nekaj novih linij. Zvečer nas presenetita Domen in Boštjan, ki sta se popoldne odločila da se vrneta v BC. Domen je zjutraj preplezal novo smer na Pik Piramida (5140 m) - »JK crew line« (IV/3, M3, 450 m) ter v sestopu dodal še »Sestopno« (40°-50°, 450 m).
22. 7.
Anže ponovi »Spominsko smer« v Lyevu (4710 m), pristopi na vrh in odsmuča. Jaša prepleza novo smer v Lyevu in sicer najbolj desno grapo, ki se začne iz jezera - »Ozero direkt« (30°-45°, 200 m). Nadaljuje do vrha in se spusti s snežno desko. Peter prepleza novo smer v Lyevu - »The end of the road for me« (40°-60°/70°, 350 m) in sestopi v BC.
Luka pristopi na koto 4326 m.
Zvečer ponovno dežuje. 
23. 7. Domen pristopi na Lyev (4710 m) in smuča z njegovega vrha. Luka ponovi »Spominsko smer«, pristopi na vrh in odsmuča.
Primož tudi pristopi na Lyev.
Boštjan ponovi smer »TADA« in pristopi na vrh.
Zjutraj rahlo dežuje a hitro poneha, popoldne se dež spet okrepi.
24. 7. Zjutraj jasno vreme. Dopoldne mine v pakiranju in zlaganju opreme. Popoldne sneži in tako bolj ali manj vse do večera, kasneje se sneg spremeni v dež.
25. 7.
Zjutraj zgodaj vstanemo in pospravimo šotore in jedilnico. Okrog 8.30 zapustimo bazo in se odpeljemo proti Narynu, vreme je oblačno in megleno. Na kontrolnih točkah nimamo nobenih težav in pozno popoldne prispemo v Naryn.
26. 7. Zjutraj nadaljujemo pot proti Biškeku. Vreme je deževno. Po dobrih osmih urah smo v hostlu.
27. 7. Zjutraj na agenciji uredimo formalnosti in razdolžimo opremo (šotori, sončne celice, UKV postaje...) nato sledi potepanje po mestu.
28. 7. Potepanje po mestu, opolnoči nas kombi odpelje na letališče in nekaj čez tretjo uro poletimo proti Istanbulu.
29. 7. Iz Istanbula poletimo proti Ljubljani in ob 13.40 pristanemo na Brniku.
 
2.    Ocena uspešnosti odprave

Glede na zastavljene cilje, ocenjujem odpravo kot popolnoma neuspešno, saj nismo uspeli v nobenem izmed glavnih ciljev odprave. Nekaj zaslug za to gre zdravstvenim težavam, večinoma pa vremenu in slabim razmeram v stenah.

Z vidika pridobivanja izkušenj članov, ki so bili prvič na odpravi, pa jo ocenjujem kot uspešno. Kljub kislemu vremenu je nastalo kar nekaj novih smeri, opravljenih je bilo nekaj smučarskih/borderskih spustov in pristopov na vrhove. Ne glede na skromno nadmorsko višino vrhov in plezanja menim, da so člani odprave dobili kar nekaj izkušenj glede plezanja in življenja na višini, ki jim lahko koristijo pri njihovi nadaljnji plezalni poti.

Glede na slabše vremenske pogoje se je preplezalo kar nekaj novih smeri. Sicer skromnih težavnosti, a vendar so se člani odprave kar nekaj naučili. Skupno je bilo preplezanih 13 prvenstvenih smeri, opravljenih 8 smučarskih/deskarskih spustov in 3 ponovitve smeri. Menim, da smo dane vremenske in snežne razmere precej dobro izkoristili.

3.    Zahvala

Seveda pa odprave ne bi bilo brez močne finančne injekcije matičnega odseka. Hvala tudi PZS za njihov prispevek. Brez Luke Ravnika in njegovih natančnih vremenskih napovedi, ki so nam še kako pomagale bi verjetno preplezali veliko manj kot smo. Hvaležni smo tudi vsem »domačim lekarnam« iz katerih smo si trajno sposodili zdravila, ki so lajšala naše zdravstvene težave. Hvala Blažu za krplje in ruski slovar. Brez prvega bi jaz, brez drugega pa vsi bolj tenko piskali. Hvala Tadeju za nasvete glede aklimatizacije.

Zapisal: Peter Bajec - Poli, vodja odprave
Foto: člani alpinistične odprave Kirgizija 2012

-----------------------------------------------------------------
Povezani novici:
- Alpinistična odprava Kirgizija 2012 - NOVE SMERI - sporočila

- Alpinistična odprava Kirgizija 2012 - predstavitev

Fotogalerija

 foto člani alpinistične odprave Kirgizija 2012

Spominska, TADA, The end of the road for me, Ozero direkt (V stena Pik Lyev, 4710 m)

  foto člani alpinistične odprave Kirgizija 20121 / 10

Prvenstveni smuk

  foto člani alpinistične odprave Kirgizija 20122 / 10

60 let AOŽ (SZ stena Pik Judith – Brian, 4986 m)

  foto člani alpinistične odprave Kirgizija 20123 / 10

Kuluar Bregar – Golob (Z stena Obzhorny, 5156 m)

  foto člani alpinistične odprave Kirgizija 20124 / 10

Dve muhi na en mah (greben Obzhorny – Judith-Brian)

  foto člani alpinistične odprave Kirgizija 20125 / 10

Jelenček in Debeluharska smer (greben Obzhorny – Judith-Brian)

  foto člani alpinistične odprave Kirgizija 20126 / 10

Never ending story (Metel, 4850 m)

  foto člani alpinistične odprave Kirgizija 20127 / 10

Y-AD (Z stena Obzhorny, 5156 m)

  foto člani alpinistične odprave Kirgizija 20128 / 10

Barbarina smer (greben Obzhorny – Judith-Brian)

  foto člani alpinistične odprave Kirgizija 20129 / 10

JK crew line (Pik Piramida, 5140 m)

  foto člani alpinistične odprave Kirgizija 201210 / 10

 

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih