petek, 12. avgust 2022
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Zaradi prenove spletnih strani PZS je forum z 21. junijem 2022 prenehal z delovanjem. Forum Komisije za turno kolesarstvo PZS je dosegljiv na naslovu ktk.pzs.si.

NOVICE  

ponedeljek, 19. november 2012, ob 0. uri, ogledov: 5415

Poročilo s sestanka Gorniške komisije UIAA v Novem Sadu (Srbija)

Preventiva | Vodništvo | Splošno | Alpinizem | 
Odbor za usposabljanje in preventivo | Vodniška komisija | Komisija za alpinizem | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Sestanek Gorniške komisije (Mountaineering Commission) Mednarodne zveze planinskih oganizacij UIAA je potekal od 19. do 22. aprila 2012 v Novem Sadu. Sestanka se je udeležil strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi, ki je kot novi predstavnik PZS v MC UIAA zamenjal dosedanjega predstavnika Klemna Medjo. MC UIAA so gostili člani Planinske zveze Srbije/PS Srbije.
Na začetku sestanka je potekala predstavitev novih članov, kamor sem bil potrjen kot predstavnik Planinske zveze Slovenije in po dolgih in plodnih letih zamenjal Klemena Medjo.

Predsednik komisije Pierre Humblet je pred vsemi člani predstavil in poudaril Klemenovo delo v MC UIAA, pohvalil njegovo prizadevnost in izrazil obžalovanje, saj je bil kot eden prvih članov z veliko izkušnjami in kot eden najboljših ekspertov v veliko pomoč ostalim članom MC UIAA. 

Predsednik je v nadaljevanju predlagal, da se napiše poslovnik s pristojnostmi in dolžnostmi posameznikov, članov MC UIAA.

Poročilo TSWG UIAA (Steve Long)
Poudaril je pomembnost novih članov v TSWG UIAA. Poteka je razprava o zavarovanju ekspertov, ki obiskujejo tuje države za akreditacijo programov usposabljanja. Predlog, da se za eksperte uredi posebno zavarovanje, ki bo krilo tako nezgodo in asistenco. Opozorilo, da zavarovanje posamezne zveze ne velja za tovrstne aktivnosti članov (primer Italije, enako velja za Slovenijo), npr.: če greš na odpravo, moraš imeti sklenjeno posebno zavarovanje za odprave. Sedanja zavarovalna polica UIAA ni primerna, saj ima zelo nizko premijo v višini 3000 CHF.

Problematiko je potrebno začeti reševati takoj.

Izpostavljena problematika glede naziva "guide", ker posamezne države zahtevajo, da naziv "guide" lahko uporabljajo samo gorski vodnik. TSWG se s tem ne s strinja, saj si posamezniki tukaj ne smejo lastiti naziva, ki je v splošni rabi že dalj časa.

Predlog za seznam vseh nazivov v planinstvu, ki se potrdi na naslednjem zasedanju UIAA.

Gurdeepak Ahuja, pisarna UIAA: UIAA Training Standards for Voluntary Leaders and Instructors_v 13.

Povzetek spletnega portala, kjer bo zbrana izključno dokumentacija v zvezi s tehničnimi standardi. Preko nje bo možno dobiti potrdila, oddati vlogo za akreditacijo, dobiti priporočila...

Portal bo na voljo z januarjem 2013.

S portalom želijo olajšati delo zvezam in centralizirati podatke. V tem trenutku je v realizaciji določitev paketa standardov glede na smernice UIAA.

Portal bo dostopen za javnost, poleg tega pa bo vseboval intranet izključno za zveze oz članski del. Deloval bo podobno kot v tem trenutku: http://www.theuiaa.org/certified_equipment.php

Informacija o poteku pogajanj o ponovni priključitvi Nemčije in Avstrije v UIAA.

Poročilo India and Nepal (Steve Long)
Steve Long se je udeležil usposabljanja (Trek leader course) v Karkaniju (Nepal) in ga ocenil kot uspešnega. S strani NMA so sodelovali inštruktorji, ki so se usposobili v okviru dolgoletnega sodelovanja PZS in NMA.

Sodelovanje s slovenskim projektom v Nepalu, šola Nepal - dogovorjeno je bilo, da na NMA posredujemo obrazec za pridobitev UIAA standardov in priprave nacionalnega programa usposabljanja. UIAA in Petzl Found. bosta v tem primeru pri projektu sodelovala. NMA je bila že večkrat zaprošena za omenjeni obrazec, vendar ga nikoli niso poslali. S tem razlogom še enkrat poskusimo pridobiti obrazec s pomočjo PZS in Aswina Shreste.

UIAA in Petzl Found. sta pripravila planinski priročnik, ki ga bodo lahko uporabljale vse zveze. Priročnik bo preveden v več jezikov in je posebej namenjen državam, ki same te literature nimajo.

Francozi bodo v letu 2013 pripravili mednarodno raziskavo o gorskih nesrečah. Cilj je v izgradnji celovitega sistema za pregled nesreč v gorah na osnovi katerega bo možno priti do izvlečkov o vzrokih nesreč na različnih gorskih področjih.

Informacija o vzponu na Mont Blanck: nova koča Goutjer bo odprta v mesecu avgustu 2013 in bodo veljala nova pravila. Rezervacija bo nujna, kampiranje pa prepovedano. 

Trenutna pot do Goutjera je nevarna. Problem je v številu obiskovalcev in padajočega kamenja. Glede tega je bila narejena obsežna študija.

Kot zanimivost je bilo predstavljeno, da so s številnimi študijami prišli do zaključka in bodo izgradili majhen tunel, ki bo stal ca. 1.000 000,00 €.

MC_UIAA_Novi_Sad_21042012_048_foto_arhiv_Matjaz_Serkezi_m
Na seji v Srbiji, foto Matjaž Šerkezi

Doug Scot: Traditional Climbing

Poteka razprava o tekmovalnem plezanju na visokih gorah in na pismo predsednika ruske federacije, ki zagovarja tekmovanja na visokih gorah in iz tega skuša narediti spektakel.

Zgrešeno je mišljenje, ker nekateri želijo, da tekmovanja potekajo v smislu »man against man« in ne »man against mountain«. Gre za vprašanje etike in predvsem varovanja okolja. Ali res potrebujemo svetovno prvenstvo v gorah?!  Scot Dough je postavil zanimivo vprašanje: »Ali bomo že visoko v gorah priče anoreksičnim otrokom, ki tekmujejo med seboj.«

UIAA mora zagovarjati tradicijo in ne spektakle.

Sergej predstavi tekmovanje, ki je potekalo deset dni v Rusiji in katerega cilj je bil kdo spleza več smeri. Pri tem je veljalo pravilo, da si v primeru namestitve svedra takoj na zadnjem mestu.

Postavlja se vprašanje: države kot sta Švica, Italija organizirajo SP v tekmovalnem turnem smučanju in spustih, kjer je samo za eno tekmo opravljenih ca. 3000 helikopterskih ur in sedaj bodo ravno te države zahtevale in obsojale Russian Mountaineering Federation, da ne smejo organizirati tovrstnih tekmovanj.

Ron Whitehead predlaga, da se najprej preveri eno izmed tekem in na osnovi zbranih informacij odloča naprej.

Pohvaljen je bil dokument PZS, ki je bil na UIAA poslan na temo vrtanja v alpskih stenah kot eno najboljših mnenj.

Statistika, Chiaki Aoyama:
Chiaki je pregledal in zbral številna mnenja glede poročanja o nesrečah in vrstah zavarovanj in na osnovi zbranega pripravil predloge obrazcev za prijavo nesreče in kako najlažje pridobiti relavantne podatke.

Pripravila se bo tudi spletna aplikacija UIAA, kjer bo možno oddati poročilo o nesreči, podatki pa se bodo takoj statistično obdelali.

Poročilo Legal expert working gorup (Martin Wragg)
Člani MC UIAA so želeli, da v tej skupini sodelujejo pravniki iz različnih držav, ki poznajo svojo domačo zakonodajo in na osnovi tega pripravijo predloge in dokumente, veljavne za večino članic UIAA. Podani so bili različni primeri iz držav glede pravniške prakse v povezavi z gorskimi nesrečami. 

Naslednje srečanje MC je bilo v Čilu, Santiago, in sicer od 10. do 11. 9. 2012 (Rock and snow climbing).

Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec PZS

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih