sreda, 24. april 2019
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

sobota, 9. marec 2013, ob 0. uri, ogledov: 1899

Še močnejša Nevladna skupina za okoljsko in društveno zakonodajo

Splošno | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
V sredo, 13. februarja 2013, so se v prostorih PZS na 4. sestanku sestali člani Nevladne skupine za omejitev voženj z vozili v naravi, in sicer predstavniki PZS, Lovske zveze Slovenije ter novi člani skupine, predstavniki Zveze tabornikov Slovenije, medtem ko so bili predstavniki Ribiške zveze Slovenije upravičeno odsotni. Skupino so na podlagi novih nalog preimenovali v Nevladno skupino za okoljsko in društveno zakonodajo.
Na sestanku so sodelovali iz Planinske zveze Slovenije predsednik PZS Bojan Rotovnik, podpredsednik PZS Tone Jesenko, generalni sekretar PZS Matej Planko, načelnik Komisije za varstvo gorske narave PZS Janez Bizjak in predstavnica PZS za odnose z javnostmi Zdenka Mihelič; iz Lovske zveze Slovenije predsednik LZS Srečko Felix Krope in direktor strokovnih služb Srečko Žerjav. Ob odsotnosti Ribiške zveze Slovenije je imel njihov mandat glasovanja predsednik Lovske zveze Slovenije Srečko Felix Krope. Sestanka se je udeležila še ena zveza, in sicer nova članica nevladne skupine Zveza tabornikov Slovenije, ki jo je na sestanku zastopal starešina Jernej Stritih. ZTS je prav tako močno povezana z naravo in skupaj z ostalimi organizacijami v tej skupini deli podobne poglede na okoljevarstvene tematike. Združene organizacije lahko tako s skupnimi močmi naredijo veliko več, saj mnenje in glas sedaj že štirih velikih nevladnih organizacij predstavlja mnenje prek 100.000 slovenskih prebivalcev.

Predsednik PZS Bojan Rotovnik, starešina ZTS Jernej Stritih in predsednik LZS Srečko Felix Krope
Predsednik PZS Bojan Rotovnik, starešina ZTS Jernej Stritih in predsednik LZS Srečko Felix Krope, foto Zdenka Mihelič


Dosedanja Nevladna skupina za omejitev voženj z vozili v naravi se je leta 2011 sestala na treh sestankih, kjer je učinkovito nastopila s spodbudo po pripravi Zakona o vožnji z vozili v naravnem okolju in nato septembra 2011 tudi s skupnimi stališči in pripombami na predlog tega zakona. Na žalost s strani države na tem področju od septembra 2011 ni bilo nikakršnega napredka, niti novih korakov. Tako se je skupina na pobudo predsednika PZS Rotovnika odločila, da je navkljub težki situaciji v državi potrebno narediti vse, da bi vlada omenjeni zakon čim prej sprejela. Ta zakon namreč ne sme biti odvisen od trenutnih političnih razmer in ne politično sporen, saj je strokovni dokument. Vse prisotne organizacije so se strinjale, da je prvi, vsebinski del zaključen, potrebno pa je znova spodbuditi vse pristojne državne organe, da se postopek sprejemanja zakona premakne z mrtve točke. V ta namen je med drugim Planinska zveza Slovenije ob mednarodnem dnevu gora 11. decembra lani v svoji poslanici javnosti in medijem pozvala: »Praznujmo življenje v gorah, omejimo vožnje z motornimi vozili v naravnem okolju« in opozorila, da je ob začetku zimske sezone, ko problem predstavlja uporaba motornih sani, še posebej pomembno ponovno opomniti, da je tak zakon za ohranjanje naravnega ekosistema nujno potreben in da je vsako leto, ko zakon zaradi birokratskih preprek obtiči v predalu, izgubljeno v boju za ohranjanje naravnega okolja, katerega del smo navsezadnje tudi mi sami. Na Ministrstvo za kmetijstvo in okolje RS je Planinska zveza v januarju letos poslala tudi vprašanje, kakšen je status zakona; odgovora žal ni bilo. 

Nevladna skupina je sklenila, da bodo naredili vse, da se zakon čim prej sprejme. Pripravili bodo javni poziv, s katerim bodo pozvali sorodne in druge organizacije k podpori pobude o čimprejšnjem sprejetju Zakona o vožnji z vozili v naravnem okolju. Po prejetih odzivih bo skupina listo podpore poslala vladi. V marcu bodo organizirali tudi novinarsko konferenco na to tematiko in okroglo mizo z vsemi podpisniki javnega poziva.

Ob koncu sestanka so prisotni sklenili, da se Nevladna skupina za omejitev voženj z vozili v naravi preimenuje v Nevladno skupino za okoljsko in društveno zakonodajo, saj je aktualnih še precej zakonov, s katerimi so povezane dejavnosti organizacij v skupini. Sklenili so tudi, da ne bodo na predloge samo reagirali, ampak bodo tudi proaktivni in svoje predloge podajali že vnaprej. Tako je sedaj odprt za razpravo Zakon o gozdovih, kjer bodo po posvetu s pravno strokovnjakinjo Senko Vrbica (Zavod Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij) poskušali implementirati skupna stališča skupine glede predlaganega Zakona o vožnji z vozili v naravnem okolju ter da se v zakon vključi rekreacijska funkcija gozdov. Peti sestanek nevladne skupine bo marca 2013 na Lovski zvezi Slovenije.


Lovska zveza Slovenije, Zveza tabornikov Slovenije, Planinska zveza Slovenije,
predsednik Srečko Felix Krope
starešina Jernej Stritih predsednik Bojan Rotovnik
 


Fotogalerija

 Foto Zdenka Mihelič

 Foto Zdenka Mihelič1 / 4

 Foto Zdenka Mihelič2 / 4

Predsednik PZS Bojan Rotovnik, starešina ZTS Jernej Stritih, predsednik LZS Srečko Felix Krope

  Foto Zdenka Mihelič3 / 4

Predstavniki PZS, ZTS in LZS

  Foto Zdenka Mihelič4 / 4

 

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2019
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija Splošni pogoji delovanja O avtorjih