ponedeljek, 17. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

nedelja, 10. marec 2013, ob 0. uri, ogledov: 7339

Poročilo z Zbora turnih kolesarjev 2013

Turno kolesarstvo | 
Komisija za turno kolesarstvo | 
Objavil(a): Tomaž Lampelj
V petek, 1. 3. 2013, ob 17. uri, je bil v prostorih Ekonomske fakultete v Ljubljani drugi Zbor turnih kolesarjev PZS, ki se ga je udeležilo 38 ljubiteljev turnega kolesarstva. Ti so bili na zboru v vlogi predstavnikov planinskih društev, članov Komisije za turno kolesarstvo (KTK) PZS, turnokolesarskih vodnikov in gostov.
To je bil zelo pomemben zbor za organiziranost turnih kolesarjev znotraj PZS, saj je bila ena glavnih nalog zbora sprejem pravilnika, ki je KTK PZS preoblikoval v samostojno komisijo z zborom.

V pozdravnih govorih so gosti zbora Miro Eržen, podpredsednik PZS, Marko Vidmar, MDO Primorsko-notranjskih PD, Marko Lenarčič, GIZ Pohodništvo in kolesarstvo, Matej Obu, Slovenska kolesarska mreža, in Vladimir Cindro, Skala, KGK Volja, poudarili vse večji pomen pravilne organiziranosti kolesarjenja tako na nivoju PZS, kot na nivoju družbe oziroma zakonodaje. Le dobra organiziranost bo omogočila sprejemanje takšnih pravil kolesarjenja v naravnem okolju, ki bodo sprejemljiva za čim širši krog deležnikov. V svojih pozdravih so še posebej izrazili zadovoljstvo, da PZS v tem procesu aktivno sodeluje.

Zbor je za delovnega predsednika izvolil Igorja Rozmana, ki je po začetnih opravljenih formalnostih predal besedo Jožetu Rovanu - načelniku KTK PZS. Jože Rovan je podal poročilo načelnika o delu KTK v preteklih letih in predstavil načrt dela za prihodnje obdobje. Najprej je na kratko orisal zgodovino turnega kolesarstva znotraj PZS. Sodobna oblika turnega kolesarstva se je med člani PZS širše uveljavila pred približno dvajsetimi leti, leta 2007 pa je bila ustanovljena predhodnica KTK PZS z dvema osnovnima nalogama:

  • usmerjanjem dejavnosti turnih kolesarjev (TK) s poudarkom na varstvu narave in
  • usposabljanjem turnih kolesarjev in turnokolesarskih vodnikov.

Leta 2007 je bilo turno kolesarstvo na Skupščini PZS tudi formalno uvrščeno med dejavnosti PZS.

Cilj KTK je bil, in še vedno je, v sodelovanju z drugimi organizacijami, ki združujejo kolesarje, aktivno sodelovati pri nastajanju novi pravil in z usposabljanjem ter vzgojo osveščati čim širši krog deležnikov, z namenom, da kolesarjenje v sprejemljivih oblikah dobi pravo mesto znotraj PZS in širše v družbi.

Ena od temeljnih dejavnosti KTK je vzgoja in usposabljanje. Na tem področju je komisija že pet let zapored organizirala usposabljanje turno kolesarskih vodnikov. Število tečajnikov je že krepko preseglo število 100, od tega je naziv TKV I ali II doseglo 32 vodnikov, 69 je še pripravnikov. Vodniki TK so osnovni kader, ki v matičnih planinskih društvih promovirajo turno kolesarstvo in ustanavljajo kolesarske odseke.

Jože Rovan je poudaril, da si KTK želi ustvariti primerno sožitje med kolesarji in drugimi uporabniki gorskega sveta, čemur so namenjeni mnogi napori pri usposobljevalnih akcijah in izvedbi vodenih tur. Želja je sooblikovati takšno okoljsko zakonodajo, ki bo vzpostavila jasen in razumen sistem pravil gibanja kolesarjev po poteh v naravnem okolju. Sedanja zakonodaja, ki uvršča v isto skupino turne kolesarje in voznike terenskih motornih vozil (štirikolesnike, terenske motorje, motorne sani ipd.) je za večino turni kolesarjev nesprejemljiva, saj KTK zastopa stališče, da so turni kolesarji po vplivu na okolje in direktno na poti primerljivi s pohodniki in da turne kolesarje s pohodniki povezujejo tudi skupni interesi varovanja naravnega okolja. Žal se to spoznanje, ki je že dolgo večinsko sprejeto pri naših zahodnih sosedih in se vse bolj uveljavlja tudi v drugih državah alpskega loka, pri nas le počasi prebija, zakonodaja pa je nejasna in neživljenjsko omejevalna.

V nadaljevanju zbora je načelnik Jože Rovan podrobno predstavil dejavnosti komisije na področju ureditve dvonamenskih poti. PZS je pri sprejemanju kriterijev za ureditev dvonamenskih poti naredila korak naprej in v letu 2013 lahko pričakujemo realizacijo tega na terenu. Zbor je bil seznanjeni s potekom dodeljevanja statusa potem za dvonamensko rabo poti. Za enkrat je izbranih sedem poti za izdelavo vzorčnih primerov.

Poročila so vzpodbudila živahno diskusijo. Vodniki so opozorili, da še vedno nimajo izkaznic, s katerimi bi se lahko predstavljali. Zapleta se tudi pri obveščanju na terenu. Pogosto se zgodi, da informacije ne pridejo do tistih članov planinskih društev, ki se dejansko ukvarjajo z kolesarjenjem. Predlagana je bila vzpostavitev baze (seznama) turnokolesarskih vodnikov z e-naslovi na spletni strani PZS. Predlagana je bila tudi uporaba še dodatnih možnosti ki naj bi jih nudil program Naveza.

Diskusija ni obšla teme zakonodaje in odnosa med pohodniki in kolesarji. Eden od udeležencev je poudaril, da bi morala biti prva in glavna naloga KTK prizadevanje za ureditev kolesarjem prijaznejše zakonodaje. Razveseljivo je, da je v planinski javnosti prevladalo spoznanje, da so kolesarji enakovreden partner na poteh in da je neprimerne vožnje s kolesi v naravnem okolju vse manj. Stopnja tolerance do kolesarjev v različnih okoljih pa je različna. Predstavniki s Koroške so povedali, da so pri njih kolesarji zelo dobrodošli v planinskih kočah.

Izpostavljeno je bilo vprašanje financiranja tečajev za udeležence s posameznih turnokolesarskih odsekov. Predstavniki KTK so pojasnili, da so lansko leto prvič pridobili dodatna sredstav iz Evropskih socialnih skladov. Tako je KTK lani prvič izvedla usposabljanja brez izgube in bo pridobljena sredstva usmerila v izdelavo priročnika za turnokolesarske vodnike, imenovanega Koloročnik.

Sledila je predstavitev pravilnika o delu KTK, ki podaja osnovo za novo organizacijo komisije. Le-ta se bo preoblikovala v komisijo z zborom, ki bo imela izvršni odbor in strokovno komisijo, za posamezne specifične naloge se bodo oblikovale projektne skupine. Zbor je soglasno potrdil predlagani pravilnik.

Zbor sta zaključili dve kratki prestaviti dejavnosti turnih kolesarjev. Najprej je Marjan Pučnik - Maac v kratkem predavanju predstavil turnokolesarske tabore, ki jih KTK PZS organizira že štiri leta zapored. Razveseljivo je, da je vsako leto je več udeležencev. V letošnjem letu bo tabor v Rušah, pod Pohorjem in Kozjakom. Sledila je prestavitev Blaža Šmida iz turnokolesarskega odseka PD Kranj. Predstavil je zelo uspešno turno kolesarsko šolo, ki jo redno organizirajo v okolici Planinskega doma na Gospincu na Krvavcu. Ta akcija tudi dokazuje, da se da doseči sožitje med lastniki zemljišč in kolesarji.

Z zadovoljstvom lahko sklenemo, da je zbor turnih kolesarjev pokazal, da gre razvoj v pravo smer. KTK bo prihodnjih letih nadaljevala in nadgrajevala dosedanje delo, pozornost pa bo usmerila v širjenje mreže turnokolesarskih in drugih odsekov, ki gojijo kolesarstvo, v planinskih društvih.

Igor Rozman

Fotogalerija

 Foto Jože Kamenšek1 / 10

Podpredsednik PZS Miro Eržen

  Foto Jože Kamenšek2 / 10

 Foto Jože Kamenšek3 / 10

Matej Obu

  Foto Jože Kamenšek4 / 10

Marko Lenarčič

  Foto Jože Kamenšek5 / 10

 Foto Tomaž Lampelj6 / 10

 Foto Tomaž Lampelj7 / 10

 Foto Tomaž Lampelj8 / 10

 Foto Jože Kamenšek9 / 10

Še ena skupinska za konec zbora in zagnano delo vnaprej

  Foto Tomaž Lampelj10 / 10

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih