sreda, 6. julij 2022
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Zaradi prenove spletnih strani PZS je forum z 21. junijem 2022 prenehal z delovanjem. Forum Komisije za turno kolesarstvo PZS je dosegljiv na naslovu ktk.pzs.si.

NOVICE  

ponedeljek, 1. julij 2013, ob 0. uri, ogledov: 4959

Četrti Dan Alpske konvencije v duhu mednarodnega sodelovanja

Splošno | Turno kolesarstvo | 
Komisija za turno kolesarstvo | 
Planinsko društvo Dovje - Mojstrana | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Osrednji namen Dneva Alpske konvencije v Mojstrani v soboto, 29. junija 2013, je bil opozoriti na občutljiv alpski prostor, predstaviti pomen Alpske konvencije in posebnosti alpskih dolin, pomen ohranjanja narave in kulturne dediščine ter spodbuditi obiskovalce, da alpske doline obiskujejo na okolju prijazen. Za obiskovalce so organizatorji pripravili kolesarjenje prelepi alpski dolini, v Radovno in Krmo, mednarodno obarvan spremljevalni program ter filmski večer dan poprej.
Dogodek, ki smo ga organizirali Planinsko društvo Dovje-Mojstrana, Triglavski narodni park, Planinska zveza Slovenije, CIPRA Slovenija, Hiša Pr' Katr' ob sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo in prostor ter Stalnim sekretariatom Alpske konvencije, in je v Sloveniji potekal četrtič, je EDINI Dan Alpske konvencije na območju alpskih držav in primer vzornega sodelovanja različnih deležnikov na območju Alp z lokalnim okoljem. 

(Foto Mojca Smolej, Miro Eržen, Zdenka Mihelič)

Alpe so območje številnih naravnih pojavov, krajinske pestrosti, različnih kultur in jezikov. Za varstvo tega izjemnega prostora je osem alpskih držav in Evropska skupnost podpisalo mednarodno pogodbo - Alpsko konvencijo, ki podpira trajnostni razvoj alpskega prostora, vključevanje interesov prebivalstva in obravnavanje Alp kot enotnega prostora. Eden izmed pomembnih izzivov na območju Alp je tudi umirjanje prometa v alpskih dolinah, zato smo organizatorji sobotnega dogodka želeli obiskovalce doline Radovne in doline Krme spomniti, da je doživljanje alpskih dolin za obiskovalce in naravo lepše, če jih obiskujemo s kolesom ali peš. 

Filmski večer je v petek, 28. junija 2013, potekal v Slovenskem planinskem muzeju, kjer si je polna dvorana obiskovalcev ogledala dva filma, Ciprinega 'Za skalnega puščavarja in močerada' in zmagovalni film letošnjega mednarodnega festivala gorniškega filma IMFFD 2013 z naslovom 'Vas, daleč od vsega', ki je navdušil zbrano občinstvo.Dan_Alpske_konv_29_6_2013_foto_Zdenka_Mihelic148m700
Veselo plesno, pevsko, igrivo obarvano popoldne, kjer so sodelovali tako domači kulturniki kot tudi iz Rezije in avstrijske Koroške. Videli pa smo tudi prikaz gorskega reševanja, najpogumnejši so lahko plezali na plezalnem stolpu, igrivi pa se podali na Pravljični šepet gora, foto Zdenka Mihelič


Osrednji dogodek ob Dnevu Alpske konvencije smo pripravili v soboto, 29. junija 2013, ko smo organizirali rekreativno kolesarjenje pod vodstvom turnokolesarskih vodnikom Planinske zveze Slovenije iz Mojstrane v Radovno in Krmo, pohod do Pocarjeve domačije z delavnico in ogledom filma ter bogat spremljevalni program pri Slovenskem planinskem muzeju. Celotni dan smo poimenovali »Po alpskih dolinah s kolesom in peš - iz Mojstrane v Radovno in Krmo!« Za kolesarje in pohodnike je bil organiziran prevoz z vlakom iz Nove Gorice in Ljubljane ter avtobus z Jesenic do prizorišča v Mojstrani, doživljajski pohod in vodeno kolesarjenje, ogled Slovenskega planinskega muzeja in Pocarjeve domačije (muzejsko urejene domačije in informacijske postaje TNP), plezanje na plezalnem stolpu in prikaz gorskega reševanja v steni Grančišča v organizaciji Društva GRS Mojstrana, ter čudovite delavnice za otroke Pravljični šepet gora z obiskom padarice, vedeževalke in vražarice Ance ter pravljičarja Bukovnika. Tokratni Dan Alpske konvencije smo želeli posvetiti tudi širšemu sodelovanju organizatorjev s prijatelji in občinami v Sloveniji in tujini. Program so tako s petjem, plesom, glasbo in skeči sooblikovali KUD Jaka Rabič Dovje - Mojstrana, občini Idrija (Alpsko mesto leta 2011) in Tolmin, ter partnerska parka TNP: Biosferni park Nockberge z avstrijske Koroške in Naravni park Julijsko predgorje iz Rezije s predstavitvijo svojih zavarovanih območij in kulturne dediščine alpskega prostora. Na prireditvenem prostoru so se poleg Idrije in Geoparka Idrija, Posoškega razvojnega centra in Tolmina, Biosfernega parka Nockberge in Naravnega parka Julijsko predgorje predstavili še Turistično društvo Dovje - Mojstrana, CIPRA Slovenija, društva za varstvo Alp, Triglavski narodni park in Stalni sekretariat Alpske konvencije, kjer so obiskovalci lahko dobili še več informacij o Alpski konvenciji.

Vse zbrane so v uradnem delu pozdravili župan Občine Kranjska Gora Jure Žerjav, generalna direktorica Direktorata za prostor Ministrstva za infrastrukturo in prostor mag. Tanja Bogataj, direktor Triglavskega narodnega parka mag. Martin Šolar, podpredsednik PZS, predsednik PD Dovje Mojstrana in vodja Slovenskega planinskega muzeja Miro Eržen ter predsednik CIPRE Slovenija dr. Matej Ogrin, ki so poudarili pomen takih dni z opozarjanjem na bisere alpskih dolin, trajnostno mobilnost in skupno sodelovanje pri varovanju alpskega prostora in narave na sploh. Letos je bil konec maja prvič organiziran Dan Alpske konvencije s predstavitvijo poročila o stanju Alp na temo trajnostnega turizma v Alpah tudi na območju Kamniško-Savinjskih Alp, in sicer na Solčavskem. Tako sodelujoči kot organizatorji so si bili enotni, da se naslednje leto znova srečamo.

(Foto Mojca Smolej, Miro Eržen, Zdenka Mihelič)
 
Alpska konvencija je prva mednarodna pogodba na svetu, ki zadeva gorsko območje. Sklenile so jo države Alpskega loka: Avstrija, Francija, Italija, Kneževina Monako, Liechtenstein, Nemčija, Slovenija in Švica, ter Evropska skupnost. Pomeni skupno odgovornost in skupno strategijo za sožitje med varovanjem narave in gospodarjenjem z njenimi viri.

Alpe obsegajo območje veliko 190.959 km², ki v dolžino meri 1.200 km in v širino do 300 km. Alpski lok se vzpenja od morja in seže do vrha Mont Blanca 4.807 metrov visoko. Alpsko gorovje se razteza prek osmih držav, pri čemer je delež Avstrije 28,7 % celotne površine Alp, Italije 27,2 %, Francije 21,4 %, Švice 13,2 %, Nemčije 5,8 %, Slovenije 3,6 %, Lihtenštajna 0,08 % in Monaka 0,001 %. Cilj pobudnikov konvencije je varovati Alpe kot življenjski in gospodarski prostor, kulturno, jezikovno in krajinsko raznovrstnost. Alpe so s svojo biotsko raznovrstnostjo, vodnimi in lesnimi viri, naravno, kulturno in gospodarsko okolje, prebivališče za skoraj 14 milijonov ljudi in privlačna turistična destinacija za približno 120 milijonov obiskovalcev letno. Alpska konvencija si prizadeva za trajnostni turizem in trajnostni razvoj Alp z vsemi svojimi značilnostmi. Prav tako si prizadeva za zmanjšanje prometnih obremenitev, zato spodbuja naravi prijaznejše obiskovanje Alp z uporabo javnih prevozov in s posebnimi ureditvami prometa v alpskih dolinah. Alpska konvencija in njeni protokoli pravzaprav predstavljajo instrumente trajnostnega razvoja alpskega prostora in predlagajo enoten koncept razvoja, ki bi preprečeval, da bi se konkurenčni boj odvijal na račun narave in končno v škodo ljudi. S skupnimi prizadevanji je treba poiskati metode, ki bodo z omejenimi viri v gorskem prostoru ravnale na najbolj gospodaren način in brez posledic za prihodnje generacije. Uresničevanje prizadevanj konvencije v praksi je zagotovo tudi Dan Alpske konvencije.  


Dodatne informacije:
Tina Markun, Triglavski narodni park, 04 57 80 217, tina.markun@tnp.gov.si,
Zdenka Mihelič, Planinska zveza Slovenije, 041 222 358, zdenka.mihelic@pzs.si.

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih