sreda, 24. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

torek, 19. november 2013, ob 0. uri, ogledov: 3580

Planinski objekti v funkciji razvoja turizma v Bosni in Hercegovini, II. mednarodni simpozij

Koče | Splošno | 
Gospodarska komisija | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
V letu 2012 je Planinska zveza Bosne in Hercegovine skupaj z Združenjem planinskih organizacij Balkana (BMU) začela z izvajanjem petih sklopov mednarodnih simpozijev na temo »Planinstvo v funkciji razvoja turizma v BIH«.
Prvi simpozij je bil namenjen tematiki planinskih poti, letošnji simpozij, ki je potekal 2. novembra v turističnem kraju Fojnica v centralnem delu BIH, pa tematikam povezanim s planinskimi kočami.

Simpozija so se udeležili številni predstavniki planinskih organizacij iz BiH, predstavniki različnih državnih organov BIH ter predstavniki planinskih zvez Hrvaške, Srbije, Makedonije, Črne Gore in Slovenije. Predavatelji iz BIH so podrobno predstavili stanje na področju planinskih objektov, ki se je v zadnjih letih z izgradnjo novih oz. obnovo obstoječih bistveno popravilo glede na stanje po zadnji vojni, v kateri so bili mnogi planinski objekti uničeni ali močno poškodovani. Sedaj imajo 59 planinskih koč z 2568 posteljami.

V BiH skoraj vse planinske objekte, ki so dostopni z avtomobilom, urejajo tako, da so poleg planinstva primerni tudi za izvajanje različnih dejavnosti s področja šolstva, športa in turizma. Glede na vedno večji obisk gorskega sveta BiH s strani domačih, predvsem pa s strani tujih planincev, postajajo planinski objekti vedno pomembnejši del turistične infrastrukture BiH. Pri obnovah oz. izgradnji planinskih koč v visokogorju, ki niso dostopne z avtomobili, poskušajo v kar največji meri upoštevati vidike varovanja narave, hkrati pa so ti visokogorski objekti grajeni za namen planinstva in temu primerno skromni v udobju. Ob tem so bili predstavljeni tudi napori, da se oživi dejavnost planinskih taborov za mlade planince, saj so planinske koče za takšno zvrst preživljanja prostega časa mladih zelo primerne.

Predstavniki drugih planinskih organizacij smo predstavili stanje na področju planinskih objektov v svojih državah ter vlogo, ki jo imajo ti objekti iz vidika turizma ter podpore državnih organov. Hrvaška planinska zveza je predstavila velik potencial za povezovanje turizma ob morju s planinarjenjem ter sedanje težavne razmere za poslovanje planinskih koč na Hrvaškem, ki so predvsem rezultat neurejenih lastniških razmerij in neugodne zakonodaje. S strani Planinske zveze Srbije je bil predstavljen pravni okvir za obratovanje planinskih koč v okviru njihove zakonodaje, kjer največjo težavo predstavlja dejstvo, da lahko društva svoje storitve v planinskih kočah ponujajo samo svojim članom in članom tujih planinskih organizacij. Predstavnica Planinske zveze Črne Gore je predstavila njihov sistem upravljanja planinskih koč ter podrobneje predstavila vse planinske koče v Črni Gori.

Kot predstavnik Planinske zveze Slovenije sem na simpoziju poleg splošne predstavitve PZS in stanja planinskega gospodarstva podrobneje predstavil tudi certifikata Okolju prijazna planinska koča in Družinam prijazna planinska koča, ki smo jih po vzoru planinskih zvez Alpskega loka začeli uvajali v lanskem letu. Posebni poudarek sem podal tudi povezanosti planinskih poti s poslovanjem planinskih koč ter zelo pomembno promocijo planinskih koč preko spletnih medijev na način, da so podatki dostopni tudi tujcem.

Naslednji mednarodni simpozij, ki bo potekal na temo atraktivnosti gorskega sveta BIH za razvoj turizma, bo v novembru 2013.

Bojan Rotovnik

Več informacij o simpoziju >>>.

BiH_simpozij_o_poteh_Bojan_Rotovnik_foto_arhiv_Bojana_Rotovnika
Predsednik PZS Bojan Rotovnik predava na simpoziju, foto arhiv Bojana Rotovnika


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih