sreda, 2. december 2020
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

sreda, 15. oktober 2014, ob 0. uri, ogledov: 13357

Pojasnilo glede namenske porabe javnih sredstev v Komisiji za športno plezanje PZS

Športno plezanje | 
Komisija za športno plezanje | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Planinska zveza Slovenije objavlja odgovor in pojasnila na prejeti dopis Direktorata za šport Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport glede navedb Pavla Škofica v zvezi z domnevno nenamensko porabo javnih sredstev, namenjenih članski in mladinski reprezentanci v športnem plezanju. Prav tako objavljamo poročilo, ki ga je Nadzorni odbor PZS pripravil po izrednem pregledu porabe sredstev Komisije za športno plezanje PZS na predlog Zbora načelnikov Komisije za športno plezanje PZS 24. aprila 2014.
Dopis Direktorata za šport Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Planinski zvezi Slovenije z dne, 10. 9. 2014

2014_9_ministrstvo_za_sport_pojasnilo_pavle_skofic_nenamenska_poraba_sredstev 

 
Ljubljana, 30. 9. 2014

Direktorat za šport,
Masarykova 16
1000 Ljubljana

Zadeva: Odgovor na vaš dopis 6712-1/2014-277 v zvezi z dopisi Pavla Škofica

Spoštovani!

Skladno z vašim dopisom št. 6712-1/2014-277, vam pošiljamo odziv za dopis Pavla Škofica v zvezi z zatrjevano nenamensko porabo javnih sredstev v Planinski zvezi Slovenije, ki ste ga prejeli. Z dopisom želimo pojasniti okoliščine in pripomoči k čimprejšnji razjasnitvi dvomov in s tem ohranitvi ugleda organizacije. V vednost ga pošiljamo tudi Fundaciji za šport, Računskemu sodišču RS in Informacijskemu pooblaščencu, ki so prejeli enak dopis Pavla Škofica.

Uvodoma želimo pojasniti, da je avtor dopisa, ki ste ga prejeli, Pavle Škofic, načelnik športno-plezalnega odseka, ki deluje pod okriljem Planinskega društva Radovljica. Pavle Škofic nikoli ni bil član skupščine PZS, kot sam navaja v pismu dne 9. 9. 2014. Ker so skupščine PZS odprte za javnost, se je udeležil redne letne skupščine PZS, ki je potekala 12. aprila 2014 v Novem mestu, kjer se je prijavil k razpravi in kot delegat Planinskega društva Radovljica. Ker je bilo v času njegove razprave ugotovljeno, da ni delegat navedenega planinskega društva, se skladno s poslovnikom skupščine o njegovih predlogih ni glasovalo. Po skupščini PZS je Planinsko društvo Radovljica poslalo dopis, v katerem so obvestili PZS, da se: »od nastopa Pavla Škofica in njegovih stališč, izjav in argumentov PD Radovljica povsem distancira« in »na skupščini PZS v Novem mestu je povedal svoje mnenje kot član PZS in ne kot delegat matičnega društva«.

Poudarjamo, da je skladno z 61. členom Statuta PZS delo PZS javno. Javnost dela je zagotovljena s tem, da so seje organov PZS javne in da PZS obvešča javnosti v glasilih PZS in s spletnim mestom. Vsem zainteresiranim, ne samo članom PZS, so dostopni tudi dokumenti iz finančnega poslovanja PZS. Za leti 2013 in 2014 so bili tovrstni dokumenti objavljeni:

• med gradivi za Skupščino PZS, ki je bila 12.4.2014, je bilo objavljeno tudi vsebinsko in finančno poročilo PZS za leto 2013, poročilo nadzornega odbora PZS in poročilo pooblaščenega revizorja (vsa gradiva so objavljena na: http://www.pzs.si/novice.php?pid=9143). Skupščine PZS se je udeležilo 155 od 280 društev (55,36%), članov PZS. Vsebinsko in finančno poročilo PZS za leto 2013 je bilo sprejeto s samo enim glasom proti. 
• med gradivi Zbor Komisije za športno plezanje PZS, ki je bil 24.4.2014, je bilo objavljeno tudi podrobno finančno poročilo Komisije za športno plezanje PZS za leto 2013, vsebinsko poročilo za leto 2013 ter vsebinski in finančni načrt za leto 2014 (vsa gradiva so objavljena na: http://www.pzs.si/novice.php?pid=9222). Zbora Komisije za športno plezanje se je udeležilo 24 predstavnikov športno-plezalnih odsekov. Vsebinsko in finančno poročilo za leto 2013 je bilo sprejeto z 19 glasovi za. 
• merila, postopki, obrazci, vzorci pogodb ter rezultati javnih razpisov s področja Letnih programov športa (razpisuje Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport) in javnih razpisov Fundacije za šport so javno dostopni na spletnih straneh ministrstva ter Fundacije za šport.
 
Pavle Škofic je neposredno (kot načelnik športno-plezalnega odseka in osebno, ker je poslal kar nekaj sporočil na to temo) in preko obveščanja javnosti prejel veliko pojasnil in gradiv na svoje trditve, a kljub temu je vedno znova vztrajal na trditvah o nenamenski porabi sredstev za področje športnega plezanja. Zaradi preglednosti poslovanja in z namenom, da se trditve Pavla Škofica še dodatno preverijo, je Zbor Komisije za športno plezanje PZS 24. aprila 2014 sprejel sklep, da Nadzornemu odboru PZS predlaga izredni pregled nad porabo sredstev Komisije za športno plezanje PZS v letu 2013. Nadzorni odbor PZS se je na svoji prvi seji v mandatu 2014-2018, ki je bila 10.9.2014 seznanil s predlogom Zbora Komisije za športno plezanje PZS in sprejel sklep o pregledu poslovanja namenske porabe sredstev v Komisiji za športno plezanje za leti 2013 in 2014. Po opravljenem pregledu bo pripravljeno poročilo in sicer do 15.10.2014.
Ob tem izpostavljamo, da je Fundacije za šport, dne 21.11.2013, opravila pregled poslovanja PZS na področju športnega plezanja (področji D1 in D2) za leto 2012 in nepravilnosti ni ugotovila.

Na Planinski zvezi Slovenije na podlagi zgornjih navedb ugotavljamo:

• da je Pavle Škofic neposredno in preko sistema obveščanja javnosti prejel vsa gradiva, ki dokazujejo namensko porabo sredstev PZS na področje športnega plezanja,
• različni pregledi finančnega poslovanja PZS v zadnjih nekaj letih niso odkrili nenamenske porabe sredstev,
• v PZS imamo široko razvejano organiziranost, kjer ima vsak organ določena pravice in obveznosti, skladno z Zakonom o društvih in Statutom PZS pa je urejen tudi notranji nadzor nad poslovanjem. Javnosti so dostopna vsa ustrezna vsebinska in finančna poročila o delu organov PZS. 
• da je predsednik PZS Pavleta Škofica že večkrat pozval, da če ima dokaze za nenamensko porabo sredstev na področju športnega plezanja, naj te dokaze predloži ustreznim organom nadzora in sproži ustrezne postopke. Do sedaj s strani pristojnega inšpektorata še nismo prejeli obvestila, da bi bil sprožen kakršen koli pregled našega poslovanja na podlagi prijave.

Z namenom, da se namigovanja na nenamensko porabo sredstev za področje športnega plezanja in kritika Planinske zveze Slovenije in njenih funkcionarjev zaključijo, predlagamo, da Inšpektoratu Republike Slovenije za šolstvo in šport predlagate izredni nadzor nad namensko porabo javnih sredstev za športno plezanje v PZS oz. izvedete druge zakonsko predvidene oblike nadzora, če menite, da je to primerno. Vodstvo PZS bo v morebitnem izrednem nadzoru namenske porabe sredstev na področju športnega plezanja nudilo organom nadzora vso potrebno podporo in zagotavljalo ustrezno sodelovanje vseh odgovornih.

Zahvaljujemo se vam za korektno postopanje in vas lepo pozdravljamo.

Bojan Rotovnik,
predsednik PZS

PRILOGE poročilu:

• zapisnik skupščine PZS z dne 12.4.2014
• zapisnik Zbora KŠP z dne 24.4.2014
• dopis Direktorata za šport

V vednost:

• Fundacija za šport,
• Računsko sodišče Republike Slovenije
• Informacijski pooblaščenecPDF Poročilo Nadzornega odbora o pregledu namenske porabe sredstev v KŠP, sprejeto 10. 10. 2014 (70,12 KB)

no_porocilo_namenska_poraba_1
no_porocilo_namenska_poraba_2
no_porocilo_namenska_poraba_3


Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (11)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih