sobota, 20. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

SPOROČILA ZA MEDIJE  

13. 11. 2013, ogledov: 2384

Mina Markovič v Kranju za tretji naslov skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji

Danes, 13. novembra, je Planinska zveza Slovenije v svojih prostorih pripravila novinarsko konferenco pred letošnjo osmo, zaključno tekmo svetovnega pokala v težavnostnem plezanju 2013. V soboto in nedeljo, 16. in 17. novembra 2013, bo Kranj v športni dvorani Zlato polje namreč že 18. gostil tekmo svetovnega pokala v težavnostnem plezanju in tokrat znova FINALE svetovnega pokala.
IFSC_logo_150px_whiteSvetovni pokal v športnem plezanju v težavnosti 2013, ki poteka v okviru Mednarodne zveze za športno plezanje IFSC, se bo znova zaključil v Kranju, kjer bo tekma letos POLNOLETNA, saj bo to že 18. tekma svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti pri nas v Kranju. Uspehi slovenskih športnih plezalcev in plezalk tudi v letošnjem letu dokazujejo o visokem nivoju slovenskega športnega plezanja, naša najboljša tekmovalka Mina Markovič pa se že tretjič zapored bori za kristalna globusa svetovnega pokala v težavnostnem plezanju in kombinaciji.

Markovičeva se je letos na vseh dosedanjih tekmah SP uvrstila v finale, na šestih je stopila na stopničke, trikrat je zmagala, trikrat je bila druga in enkrat četrta. Pred zadnjo tekmo je trenutno na drugem mestu skupnega seštevka svetovnega pokala v težavnosti. Za trenutno vodilno Korejko Jain Kim (625 točk) zaostaja le za 30 točk, tako bo kranjska finalna tekma znova odločila o skupni zmagovalki svetovnega pokala v težavnosti.

17-člansko slovensko ekipo na finalni tekmi svetovnega pokala v Kranju sestavljajo: Mina Markovič, Maja Vidmar, Tina Šušteršič, Jera Lenardič, Katja Kadič, Tjaša Kalan, Anja Šerbinek; v moški konkurenci pa: Domen Škofic, Urban Primožič, Jure Bečan, Klemen Bečan, Jure Raztresen, Sergej Epih, Jernej Kruder, Gregor Vezonik, Martin Bergant in Gašper Pintar. Tako velike ekipe Slovenija praktično še ni imela na tekmah SP v težavnosti. Več o slovenskih tekmovalcih na tekmi SP Kranj 2013.

KSP_PZS_SP_Kranj_2013_novinarska_13_11_2013_foto_ZdenkaMihelic19crm

Na novinarski konferenci so sodelovali generalni sekretar PZS Matej Planko, ki vse je pozdravil in poudaril pomen tekme SP v Kranju; vodja svetovnega pokala v Kranju 2013 Tomo Česen, trener Roman Krajnik in najboljši slovenski športni plezalci Mina Markovič, Maja Vidmar, Domen Škofic in Urban Primožič.

Ta tekma je med najbolj priljubljenimi med tekmami svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti, saj se vedno zbere zares veliko število tekmovalcev in tekmovalk, letos še več kot lani, 106 (lani 92). Vodja SP Kranj 2013 Tomo Česen je predstavil tekmovanje, posebnosti, urnik v soboto in nedeljo, smeri, ki so pripravljene že od 3. novembra, spremembe na steni, prostor za novinarje in fotografe, dvig akreditacij (press center v športni dvorani Zlato polje, Kranj, na dan spremljanja tekme). »Konkurenca tekmovalcev je neizprosna, tukajšnja tekma - finalna tekma SP - bo odločala o končnih zmagovalcih tako med dekleti kot med fanti. In to mi je všeč, napetost do konca. Zmaga le eden, najboljši. In tako je prav. Prav gotovo bo zaradi te napetosti in pričakovanj toliko bolj izjemno videti in doživeti zopet izjemno občinstvo v dvorani, ki mu zadnja leta ni para, saj enostavno tekmovalce ponesejo proti vrhu. Pričakujem polno dvorano Zlato polje, saj naši tekmovalci rabijo spodbudo, naši navijači pa naredijo odlično vzdušje. V soboto se ob 9 h začnejo kvalifikacije moških, ob 14 h še ženske, nato isti dan zvečer ob 20 h sledijo polfinalni obračuni, finale pa bo v nedeljo ob 17. uri z neposrednim prenosom na TV Slovenija, 2. program. Tudi sicer bo celotna tekma predvajana v živo na spletni strani Mednarodne zveze za športno plezanje in Youtube.«

Trener Roman Krajnik je predstavil 17-člansko ekipo: »S selektorjem slovenske članske reprezentance v športnem plezanju Simonom Margonom sva se odločila, da damo priložnost vsem, ki so pripravljeni in sposobni največjih tekmovanj. Nastopilo bo 10 fantov in 7 deklet. Včeraj smo opravili še zadnji skupni trening in vsi so dobro pripravljeni na kranjsko finalno tekmo SP ter se temu primerno nadejamo dobrih rezultatov.«

Mina Markovič, foto Zdenka MiheličMina Markovič bo v Kranju branila dvojno zaporedno zmago skupnega seštevka v težavnosti in kombinaciji iz leta 2011 in 2012, ko je suvereno premagala vse tekmice. Markovičeva se je letos na vseh dosedanjih tekmah SP uvrstila v finale, na šestih je stopila na stopničke, trikrat je zmagala, trikrat je bila druga in enkrat četrta. Pred zadnjo tekmo je trenutno na drugem mestu skupnega seštevka svetovnega pokala v težavnosti. Za trenutno vodilno Korejko Jain Kim (625 točk) zaostaja le za 30 točk, tako bo kranjska finalna tekma znova odločila o skupni zmagovalki svetovnega pokala v težavnosti. »Rezultati v letošnjem svetovnem pokalu so res dobri, morda bi lahko bili za spoznanje še boljši. Za Kranj pa imam pričakovanja, da se zberem in skoncentriram samo na tekmo, da odplezam vsako smer maksimalno od začetka do konca. Na tekmi si želim odplezati najboljše, kot znam, potem pa - kar bo, bo. Vse ostalo želim potisniti v ozadje, tudi morebitne pritiske zaradi skupnega seštevka, in se posvetiti zgolj plezanju na tekmi. Sezona je sicer precej dolga in natrpana, a se vsake tekme veselim. Komaj pa čakam kranjsko občinstvo, ki je super, vsako leto se na domači tekmi počutim boljše. Vabljeni v Kranju!«

Maja Vidmar je bila na lanski finalni tekmi SP v Kranju odlična tretja. O letošnji sezoni in predvsem zadnji tekmi pa je dejala: »Lani sem bila res bronasta v Kranju. Letos nisem sicer nastopila na vseh tekmah, bila pa sem zelo vesela 6. mesta v Valenecu. V Kranju želim plezati najboljše, kot znam, in uživati pri tem.«

Domen Škofic - za njim je letos izjemna sezon: še zadnjič je tekmoval kot mladinec in hkrati tudi na polno že kot član. Na mladinskem evropskem prvenstvu je postal podprvak v težavnosti, na svetovnem mladinskem prvenstvu je bil 3., na svetovnih igrah v Caliju, kjer je Mina zmagala, se je uvrstil v finale, dosegel 8. mesto, na tekmah svetovnega pokala, kjer je nastopil, pa se je uvrstil skoraj v sleherni finale. »Najtežje mi je tekmovati doma, saj sem do sedaj imel še vedno najslabši rezultat v Kranju. Ne vem, kaj se sicer zgodi J, a želim preseči to in vsako smer odplezati maksimalno dobro.«

Urban Primožič je na lanski tekmi SP v Kranju v moški konkurenci dosegel najboljši rezultat, bil je 9., v letu 2011 pa se je uvrstil v finale SP Kranj in prav tako dosegel med moško konkurenco najboljši slovenski rezultat, odlično 5. mesto - njegov najboljši dosežek na tekmah svetovnega pokala v težavnosti, ki ga je letos na azijski tekmi ponovil. Urban se je karavani svetovnega pokala v težavnosti priključil zaradi poškodbe kasneje. Poškodba je sanirana, o tekmi v Kranju pa je dejal: »Na azijski turneji SP sem presegel svoja pričakovanja in dosegel 5. mesto, žal sem bil v Valencu slabši, 14. Za Kranj si ne bom dajal visokih pričakovanj, moram pa reči, da mi domača tekma in domače občinstvo dajo vedno elana, vzdušje je odlično, mene je vedno neslo proti vrhu :).«

SKUPNI seštevek svetovnega pokala v težavnosti:
Ta zaključna tekma svetovnega pokala bo odločila o zmagovalcih svetovnega pokala v težavnosti pri moških in ženskah. V skupnem seštevku (Ž) svetovnega pokala je pred zadnjo tekmo SP Markovičeva na drugem mestu (595 točk), vodi Korejka Jain Kim (625), na tretjem mestu je Japonka Momoka Oda (403), ki se za prvo ali drugo mesto ne more več potegovati. Tina Šušteršič je trenutno na 18., Maja Vidmar pa na 21. mestu. V moški konkurenci je Domen Škofic v skupnem seštevku (M) trenutno na 9., Urban Primožič pa na 13. mestu. Vodi še naprej Japonec Sachi Amma (507 točk), sledi mu Avstrijec Jakob Schubert s 443 točkami in bo o zmagovalcu prav tako odločala finalna tekma v Kranju.
TRENUTNI vrstni red v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti: ŽENSKE, MOŠKI (Vir: IFSC).

SP Kranj 2013 v številkah:
Na tekmo je prijavljenih
- Osma in hkrati zadnja tekma letošnjega svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti
- 106 tekmovalcev, od tega 44 deklet in 62 fantov, prijavljeni so vsi najboljši tekmovalci in tekmovalke.
- Iz 24 držav (lani 92 tekmovalcev iz 20 držav): iz Avstrije, Belgije, Brazilije, Kanade, Čila, Hrvaške, Češke, Španije, Francije, Velike Britanije, Nemčije, Izraela, Italije, Japonske, Koreje, Makedonije, Nizozemske, Norveške, do Rusije, Slovaške, Švice, Švedske, Ukrajine in domače Slovenije.
- 17 članov slovenske reprezentance - 7 deklet in 10 fantov.
Lista prijavljenih na tekmo SP v Kranju: spletna stran IFSC in spletna stran SP Kranj 2013.

PROGRAM tekmovanja (Vir: spletna stran SP Kranj 2013)
Sobota, 16. november
9.00       kvalifikacije moški
14.00     kvalifikacije ženske
20.00     polfinale
Nedelja,  17. november
17.00    finale 


Spletna stran tekmovanja
http://www.worldcupkranj.com/, kjer so vse podrobnejše informacije in kjer bodo objavljeni tudi vsi rezultati po koncu kvalifikacij, polfinala in finala, prav tako fotografije.

Vse pa bomo objavljali tudi na naši spletni strani PZS, www.pzs.si, in Facebook strani PZS, https://www.facebook.com/PlaninskaZvezaSlovenije.

Vstopnice lahko gledalci kupijo pred začetkom tekmovanja na vhodu v športno dvorano Zlato polje v Kranju, Kidričeva 55 a, Kranj, kvalifikacije in polfinale: 4 EUR, finale: 8 EUR. 

Ogled tekme bo omogočen tudi v neposrednem prenosu V ŽIVO prek Mednarodne zveze za športno plezanje IFSC, finalni del v nedeljo, 17. novembra, pa tudi prek slovenske TV Slovenija, 2. program.

Odlični uspehi slovenskih športnih plezalcev in plezalk - od mladih do članov - potrjujejo dobro, načrtno in vztrajno delo reprezentanc, trenerjev in seveda samih plezalcev, njihovo močno motiviranost in željo biti najboljši na svetu. Dajmo jim tudi našo močno oporo v sami dvorani.

LEPO POVABLJENI V KRANJ!  Vzdušje bo kot do sedaj odlično in k temu lahko pripomorete tudi vi. 

Zdenka Mihelič
-----------------------------------
Povezane novice:
Dosedanji zmagovalci tekme svetovnega pokala v Kranju >>>
Kaj pomeni svetovni pokal Kranj v svetu >>>.

- 3. 11. 2013, Markovičeva SREBRNA na predzadnji tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju 2013
- 20. 10. 2013, Mina Markovič ZMAGOVALKA tudi šeste tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju 2013
- 12. 10. 2013, Mina Markovič ZMAGOVALKA pete tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju 2013
- 30. 9. 2013, Mina Markovič 4., Domen Škofic 9. na četrti tekmi svetovnega pokala v težavnosti 2013
- 21. 9. 2013, Mina Markovič SREBRNA na tretji tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju 2013
- 11. 9. 2013, Markovičevi zmaga in prvenec v Arcu, Škofic tretji
- 5. 9. 2013, Evropsko prvenstvo v balvanih 2013 - Mina Markovič evropska podprvakinja!
- 21. 8. 2013, Bron za Domna Škofica na Mladinskem svetovnem prvenstvu v težavnosti + IZJAVI
- 12. 8. 2013, Zmaga Mine Markovič na 2. tekmi svetovnega pokala v težavnosti in Mladinsko svetovno prvenstvo v Kanadi ta teden
- 5. 8. 2013, ZMAGA Mine Markovič na svetovnih igrah v Kolumbiji
- 8. 2013, INTERVJU: Mina Markovič, Ne grem se psihoanalize, niti ne želim biti sama svoj terapevt
- 29. 7. 2013, Sloveniji zlato in dve srebrni medalji na mladinskem evropskem prvenstvu v težavnostnem plezanju 2013
- 21. 7. 2013, SP težavnost, Briançon 2013 - Mina Markovič srebrna!
- 18. 7. 2013, SP težavnost, Briançon 2013 - začetek svetovnega pokala
- 13. 7. 2013, Mina Markovič nova evropska podprvakinja v športnem plezanju!
-----------------------------------
 
Dodatne informacije:            
Zdenka Mihelič, predstavnica PZS za odnose z javnostmi. T: +386 41 222 358, E: zdenka.mihelic@pzs.si.
Dokument: pzs-svetovni_pokal_v_tezavnost_kranj_2013-sporocilo_za_medije.pdf (502,05 KB)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med sporočili


Datum  

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise

Kontaktna oseba
Predstavnica PZS za odnose z javnostmi:
Manca Ogrin
T: + 386 (0)40 352 665
E: pr@pzs.si
IZBERI
Znaki in logotipi
Kontaktna oseba
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih