četrtek, 18. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

SPOROČILA ZA MEDIJE  

13. 10. 2011, ogledov: 3979

Moje največje veselje je na gorah.

Danes, 13. oktobra, je Planinska zveza Slovenije v svojih prostorih pripravila novinarsko konferenco, na kateri je predstavila sveža in mladostno obarvana, celostno prenovljena programa Ciciban planinec in Mladi planinec, novo aplikacijo za načrtovanje planinskih izletov GAEA+, spletno stran s petimi najlepšimi izleti, predstavitveni film s povabilom v gore ter letošnje obnove in posodobitve planinskih koč iz sredstev Ministrstva za gospodarstvo.
V prvem delu so pozornost namenili predšolskim in osnovnošolskim otrokom, ki sta jim programa Ciciban planinec in Mladi planinec tudi namenjena. Pri predstavitvi so sodelovali predsednik Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije Rok Kovšca, inštruktor planinske vzgoje in soavtor prenovljenih programov Borut Peršolja, Damjan Ilić iz skupine oblikovalcev Grupe Ee, ki je programoma v podobah vdihnila svežino in razigranost, ter podpredsednik PZS Tone Tomše, ki je poudaril pomembnost mladih v planinski organizaciji.
NovinarskaPZS_13.10__3__foto_ZM__1024x768_
Z leve: podpredsednik PZS Tone Tomše, inštruktor planinske vzgoje in soavtor prenovljenih programov Borut Peršolja, oblikovalec Damjan Ilić in predsednik MK PZS Rok Kovšca

Predsednik MK PZS Rok Kovšca je več povedal o delu mladih in o akcijah Mladi planinec in Ciciban planinec, ki ju je Mladinska komisija PZS uvedla leta 1969 oz. 1975 z namenom, da bi mlade planince usmerjala k zdravemu življenju v naravi, jih seznanila z osnovami planinske dejavnosti ter varnostnimi ukrepi v gorah, ob tem pa razvijala vrline kot so tovarištvo, poštenost, plemenitost, delavnost, vztrajnost in vedoželjnost. »Akciji od same uvedbe nista bili deležni večjih vsebinskih sprememb. V preteklih letih je bilo moč zaznati tudi padec v številu podeljenih znakov. Manjši interes pri udeležencih in izvajalcih akcije je posledično vplival tudi na širši problem Planinske zveze Slovenije - upadanje mladih članov. S projektom prenove obeh akcij želi Mladinska komisija spodbujati organizirane oblike gorništva ter vse mlade obiskovalce gora bolj kvalitetno usposabljati za dosego končnega cilja: samostojnega varnejšega gibanja v gorah,« je dejal predsednik MK PZS in nadaljeval, da sta programa temeljna programa dela z mladimi v Mladinski komisiji PZS, ki združuje 129 mladinskih odsekov planinskih društev. Ob vsebinski prenovi akcij je bil cilj projekta tudi grafična posodobitev dnevnikov, jih tako približati mladim in izrazno bližje ciljnim starostnim skupinam. Avtorja prenovljenih programov, Matejo in Boruta Peršoljo, je pri tem vodila misel Valentina Staniča Ivana Dežmana: »Moje največje veselje je na gorah.« Temu sta želela približati programa in vso celostno podobo, da bi bila uporabna, poučna, lepa in zabavna. Bistvene spremembe so pri uvedbi vsebinskih sprememb z razdeljenimi temami in gorniškimi znanji, treh namesto dosedanjih dveh dnevnikov (Cici dnevnik je namenjen predšolskim, Dnevnika Mladi planinec 1 in 2 pa osnovnošolskim otrokom), ter pri odprtosti programov za vse otroke, kajti članstvo v planinski organizaciji ni obvezno. To pa je tudi v skladu projekta kakovostne množičnosti.

NovinarskaPZS_13.10__5__2__1024x768_
Predsednik MK PZS Rok Kovšca
NovinarskaPZS_13.10_Persolja_Ilic_fotoZM__23___1024x768_
Soavtor prenovljenih programov Borut Peršolja in
oblikovalec Damjan Ilić iz Grupe Ee


V drugem delu je strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi predstavil projekt Povečanje prepoznavnosti in uporabe slovenskih planinskih poti in planinskih koč, s katerim je PZS v letu 2010 uspešno kandidirala na javnem razpisu Ministrstva za gospodarstvo in Evropskih skladov za regionalni razvoj. V okviru projekta je nastala nova aplikacija za načrtovanje planinskih poti GAEA+, ki je brezplačno dostopna vsem obiskovalcem spletne strani PZS. Prav danes, na novinarski konferenci, je javno zaživela tudi spletna stran Top hiking Alps, ki v petih jezikih predstavlja pet najlepših izletov/pohodov, prvič pa je bil predstavljen tudi predstavitveni film, s katerim bodo povabili tako domače kot tuje goste k obisku čudovitih slovenskih gora. Prednosti aplikacije GAEA+ so: delovanje na ortofoto bazi s 3D vizualizacijo, aktivna povezanost z našo spletno stranjo in sprotno osveževanje podatkov o planinskih kočah in planinskih poteh preko spletne strani PZS. Pot si lahko zarišete, posnamete ali pa si jo preprosto prenesete v svojo GPS napravo.

NovinarskaPZS_13.10__33__MAtjaz_Serkezi_foto_ZM_1024x768_
Strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi je v okviru projekta največji poudarek dal brezplačni aplikaciji GAEA+ in spletni strani Top Hiking Alps

V tretjem delu o letošnjih obnovah in posodobitvah planinskih koč iz sredstev Ministrstva za gospodarstvo (21 planinskih postojank je bilo na ta način prebnovljenih) je predsednik Planinskega društva Kamnik Ivan Resnik predstavil obnovo in posodobitev njihove Koče na Kamniškem sedlu. Vse koče, prav tako kamniška, so bile prenovljene v želji po okolju in obiskovalcem prijaznejših postojankah, v katerih se po naporni turi ali vzponu na vrhu okrepčamo, spočijemo ali prespimo ter novih moči nadaljujemo svojo pot.
NovinarskaPZS_13.10__43__Tomse_Resni_fotoZM__1024x768_
Podpredsednik PZS Tone Tomše in predsednik PD Kamnik Ivan Resnik, ki je predstavil potek prenove njihove Koče na Kamniškem sedlu

Vse teme današnje novinarske konference združuje skupna želja približati mladim in odraslim lepoto gora, njihovo doživljanje, celoletno udejstvovanje, varnejše obiskovanje in prijetnejše preživljanje trenutkov v objemu gora.

Besedilo in fotografije Zdenka Mihelič

Gradivo:

1 Prenovljena programa Ciciban planinec in Mladi planinec
(http://mk.pzs.si/mpcp/)
ZIP Cici dnevnik (naslovnica, notranjost) (2,25 MB)
ZIP MP dnevnik 1 (naslovnica, notranjost) (3,01 MB)
ZIP MP dnevnik 2 (naslovnica, notranjost) (7,29 MB)
PDF Mladinska priloga Obvestil PZS (881,5 KB)
PDF Programska vodila za izvajanje (115 KB)
PDF Navodila za izpolnjevanje dnevnikov (1,15 MB)
PDF Mnenje strokovne javnosti o prenovljenih programih (290 KB)

2 Projekt Povečanje prepoznavnosti in uporabe slovenskih planinskih poti in planinskih koč
PDF Predstavitev in cilji projekta (135,8 KB)
PDF O aplikaciji GAEA+ (161 KB)
Spletna stran Top Hiking Alps
Objava in namestitev brezplačne aplikacije GAEA+

Dokument: sporoČilo za medije-novinarska_konf._13.10.2011_2.pdf (189,19 KB)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med sporočili


Datum  

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise

Kontaktna oseba
Predstavnica PZS za odnose z javnostmi:
Manca Ogrin
T: + 386 (0)40 352 665
E: pr@pzs.si
IZBERI
Znaki in logotipi
Kontaktna oseba
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih