četrtek, 2. december 2021
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

sreda, 13. julij 2016, ob 7.15 uri, ogledov: 15293

Helikoptersko reševanje v gorah - dežurstvo in kako ravnati

Alpinizem | Društva | Gorski športi | Koče | Mladi | Poti | Preventiva | Splošno | Vodništvo | 
Odbor Gore in varnost | Komisija za alpinizem | Komisija za gorske športe | Mladinska komisija | Komisija za varstvo gorske narave | Odbor za usposabljanje in preventivo | Vodniška komisija | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Redno helikoptersko dežurstvo gorskih reševalcev, zdravnikov in policistov na Brniku junija in septembra 2016 poteka od petka do nedelje, julija in avgusta pa tudi med tednom, vse do 2. oktobra. V primeru nesreče v gorah vedno kličite 112 in nikamor drugam, saj s tem skrajšate odzivni čas gorskih reševalcev. Preberite, kako ravnati v primeru nesreče in prihoda helikopterja na reševalno intervencijo.
V slovenskih gorah in drugih, težko dostopnih terenih Gorska reševalna zveza Slovenije s svojimi reševalci in zdravniki posreduje letno okoli 350-krat, od tega kar v okoli 170 primerih s pomočjo helikopterja, ki ima predvsem v gorah odločilno prednost predvsem v smislu hitrega prihoda reševalne ekipe do ponesrečenega ali obolelega ter po oskrbi hiter, obziren in varen prevoz do bolnišnice. Veliko prednost ima helikopter tudi pri iskanju izgubljenih gornikov, če le vremenske in druge razmere to dopuščajo. Seveda pa helikoptersko reševanje za varno in učinkovito izvedbo reševanj zahteva dobro usposobljenost reševalnih ekip in posadk helikopterjev ter redno tehnično vzdrževane helikopterje.

Glede na to, da se je hoja v gore v Sloveniji uveljavila kot le malokatera druga športna ali rekreacijska dejavnost, se veliko ljudi, predvsem v poletnih mesecih, odloča za aktivno preživetje prostega časa v sredogorju in visokogorju. Zakon verjetnosti neizprosno kaže na statistično verjetnost nujnosti nesreč glede na množičnost obiska gora, mešanica visokih pričakovanj z malo izkušenj pa je absolutna bližnjica do nesreče.

Z organizacijo dežurstev ekip za helikoptersko reševanje na Brniku zmanjšamo odzivni čas in stroške reševalnih poletov s helikopterjem. Primarno se helikoptersko reševanje v gorah izvaja s helikopterji Slovenske vojske, v času dežurstva pa se dežurstvo enakomerno razdeli na oba helikopterska prevoznika, helikoptersko eskadriljo Slovenske vojske in Letalsko policijsko enoto, ki primarno opravlja naloge helikopterske nujne medicinske pomoči.

Dežurstvo ekipe
, ki jo poleg posadke helikopterja sestavljajo reševalec letalec, zdravnik letalec in policist letalec, na Brniku letos poteka do 2. oktobra 2016. Dežurstvo je julija in avgusta vse dni v tednu, junija in septembra pa od petka do nedelje.

pzs_grzs_maj014_zlozenka_kako_ravnamo_v_primeru_nesrece_v_gorah_naslovna

Kaj storiti, če se nesreča zgodi? Zaprosilo za reševanje je treba posredovati na telefonsko številko 112. Pomembni podatki so: kaj se je zgodilo, kje (čim bolj točna lokacija!), koliko je poškodovanih, kako ste jim že pomagali. Posredovati je treba svoje osebne podatke in telefonsko številko, na katero bodo reševalci ali zdravnik lahko poklicali za dodatne informacije.

Poškodovanega je treba takoj zavarovati pred dodatnimi nevarnostmi in nuditi prvo pomoč v okviru zmožnosti in znanja, poškodovanega ne smemo zapusti.

Ob prihodu helikopterja, če pomoč potrebujete sami ali kdo v vaši neposredni bližini, se obrnite proti helikopterju in s položajem rok ponazorite sporočilo posadki. Mednarodno znamenje za YES, ki pomeni »Da, potrebujem pomoč« ponazarjata obe dvignjeni, iztegnjeni in nekoliko razmaknjeni roki. Če pomoči ne potrebujemo, z znamenjem NE, to je z eno roko iztegnjeno poševno navzgor in drugo poševno navzdol, sporočite posadki, da ne potrebujete pomoči oz. vam ni znano, da bi kdo v bližnji okolici potreboval pomoč. To še posebno velja, kadar počivate oziroma mirujete. Navdušeno mahanje in pozdravljanje helikopterja je sicer zelo prijazno, kadar pa iščemo ponesrečenca, nas žal lahko zavede.

Če se znajdete v bližini kraja reševanja ali nudite pomoč poškodovanemu, zavarujete sebe in poškodovanca pred morebitnim padajočim kamenjem. Če je teren strm, se zavarujte, oziroma pritrdite tudi svojo opremo, obmirujte ter počakajte, dokler ne pridejo reševalci do vas ali dokler helikopter ne odleti. Ne počnite ničesar brez navodil reševalcev. Torej je tudi kakršno koli plezanje, vzpenjanje ali sestopanje nad in pod krajem nesreče med helikoptersko reševalno akcijo, zaradi varnosti, nesprejemljivo.

Za konec bi rad opozoril vse, ki se nameravajo podati v gore ali skalovje, da takoj, ko zapustijo varno območje ravnine, zavestno sprejmejo tveganje ter objektive in subjektivne nevarnosti v gorah. Objektivne nevarnosti izhajajo iz narave in človek nanje ne more vplivati, lahko pa se jim izogne. Vse objektivne nevarnosti v gorah torej lahko postanejo subjektivne, če jih ne jemljemo resno in jih ne upoštevamo. Subjektivne nevarnosti izhajajo od človeka in so plod njegove nevednosti, malomarnosti, raztresenosti in neupoštevanja naučenega.

Še posebej nevarno pa postane gorništvo za neizkušene in za tiste, ki ne upoštevajo osnovnih načel. To je tudi neke vrste posebnost ali značilnost današnjega časa, ko se je mišljenje in cilji ljudi, ki zahajajo v gore, zelo spremenilo, namreč vse več je takšnih, ki bi svojo moč radi preizkusili in dokazali prav v gorah.

Robert Kralj, inštruktor letalskega reševanja

Vsebino zloženke Kako ravnamo v primeru nesreče v gorah ali reševalne intervencije si lahko ogledate na tej povezavi.

-----------------------
Povezani novici:
Pred poletno planinsko sezono PZS, GRZS in Policija skupaj za varnejši obisk gora
Kako varneje v gore – nasveti za varnejše obiskovanje gorskega sveta

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih