ponedeljek, 22. april 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 19. junij 2015, ob 12.10 uri, ogledov: 7009

Zadnja seja UO PZS pred poletjem na Jančah

Gospodarska komisija | Komisija za alpinizem | Komisija za planinske poti | Komisija za športno plezanje | 
Planinsko društvo Litija | Planinsko društvo Slivnica pri Celju | 
Objavil(a): Manca Ogrin
6. seja Upravnega odbora Planinske zveze Slovenije je bila 18. junija 2015 v Planinskem domu na Jančah na povabilo PD Litija, ki letos praznuje 110-letnico ustanovitve. Zaradi opravičene odsotnosti predsednika Bojana Rotovnika je sejo po pooblastilu vodil podpredsednik Miro Eržen. Prisotnih je bilo 14 od 23 članov UO.
Zadnja seja UO PZS pred poletjem ni bila po naključju v Planinskem domu na Jančah, saj PD Litija letos praznuje 110-letnico ustanovitve Zasavske podružnice Slovenskega planinskega društva. V uvodu 6. seje UO PZS je bil spremenjen dnevni red in potrjen zapisnik 5. seje UO PZS. Sprejet je bil spremenjen in dopolnjen Pravilnik o priznanjih PZS, na osnovi razprave pa Odbor za članstvo preuči tematiko za PD in pripravi predlog dopolnitev, če bo potrebno. Upravni odbor poziva vse organe PZS, odgovorne za izvedbo nalog statuta PZS, da čim prej izvedejo vse potrebne postopke za dokončanje izvedbenih nalog statuta PZS. Potrjeni so bili rebalans proračuna PZS za leto 2015 v predlagani obliki ter izhodišča za spremembo Pravilnika o organizaciji in sistematizaciji delovnih mest v strokovni službi PZS (z dopolnitvami z razprave).

6_seja_uo_pzs_jance_pd_litija
6. seja Upravnega odbora PZS v Planinskem domu na Jančah (foto Manca Čujež)

Na predlog Komisije za planinske poti je bilo podano soglasje h katastru planinskih poti, ki junija 2015 vključuje 1974 planinskih poti v skupni dolžini 10.004 kilometre. Vse spremembe v katastru planinskih poti se izvajajo skladno z internimi pravili PZS. Vzpostavljanje katastra je dolgoleten in obširen projekt PZS, ki je realiziran in usklajen do te mere, da je primeren za javno objavo. V prihodnje se bo skrbelo za ažurnost podatkov in morebitne popravke. Postopke za nove poti in spremembe določa Pravilnik KPP PZS. Za vris nove planinske poti v kataster planinskih poti je potrebna pisna vloga planinskega društva – skrbnika, ki so ji priložena potrebna soglasja. Izvršni odbor KPP potrjuje odprtje nove poti, Upravni odbor PZS pa da k temu soglasje. Postopek za spremembo poteka planinske poti v registru planinskih poti se začne na podlagi pisne vloge skrbnika poti ali pristojnega organa PZS. Spremembo potrjuje IO KPP PZS. Za tehnične spremembe in korekcije je pristojen skrbnik registra.

Sprejet je bil sklep, da PD Slivnica pri Celju odpre in je skrbnik nove lahke planinske poti S klopce na klopco in nove lahke planinske poti Gorica pri Slivnici–Rifnik, in se ti planinski poti vnese v evidenco planinskih poti PZS. Sprejeta so bila Priporočila PZS za gradnjo, vzdrževanje in obnovo zavarovanih plezalnih poti, kjer je vključeno tudi stališče PZS, da se takšne poti ne nadelujejo na novo v visokogorju, zavarovanih območjih in na območju naravnih spomenikov.

Na predlog Gospodarske komisije PZS je bilo podano soglasje k Merilom za vrednotenje kandidatur za sofinanciranje iz sredstev Fundacije za šport s področja gradnje športnih objektov na področju planinstva – planinske koče. UO PZS zadolži Komisijo za planinske poti in Komisijo za športno plezanje, da do 30. septembra 2015 sprejmeta merila za vrednotenje kandidatur za sofinanciranje iz sredstev Fundacije za šport na področju planinskih poti in plezališč; soglasje k merilom podaja UO PZS. UO se na predlog PD Laško strinja z geodetsko odmero in brezplačnim prenosom lastništva na delih parcel k. o. Slivno v korist Občine Laško za namen kategorizacije javne ceste.

6_seja_uo_pzs_jance
Člani UO PZS so soglasno sprejeli vse sklepe. (foto Manca Čujež)

Podano je bilo soglasje k Pravilniku Komisije za alpinizem PZS ter potrjeni dodatni člani IO KA PZS, ki so bili izvoljeni na Zboru alpinistov: Blaž Gladek (AO Kamnik), Nejc Pozvek (Posavski alpinistični klub) in Alen Marinović (Šaleški AO). UO PZS se je seznanil s prevodi priporočil CAA s področja preventivne dejavnosti in priporoča organom PZS in planinskih društev, da ta priporočila smiselno uporabljajo pri svojih akivnostih in jih v skladu z možnostmi promovirajo.

Podane so bile informacija o Skupščini PZS 2015, ki je bila 11. aprila 2015 v Sevnici v znamenju soglasnosti, poročilo o aktivnostih v obdobju od pretekle seje ter napoved aktivnosti ob 120-letnici Aljaževega stolpa – 7. avgusta 2015 je dopoldne predvidena manjša slovesnost na Triglavu, pozno popoldne maša na Dovjem, ob 18. uri pa osrednja slovesnost s kulturnim programom pri Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani.

Odprta so bila vprašanja o usposabljanjih v društvih, zaračunavanju predstavitvenih aktivnosti GRZS na planinskih taborih, problematiki vezane knjige računov pri delu na terenu in nadzoru FURS-a pri organizaciji izletov. Predstavljeni so bili novi zemljevidi in knjižne novosti Planinske založbe PZS.

Naslednja seja UO PZS bo predvidoma 5. novembra 2015.

Manca Čujež


Fotogalerija

 Manca Čujež

Planinski dom na Jančah

  Manca Čujež1 / 16

PD Litija letos praznuje 110-letnico ustanovitve.

  Manca Čujež2 / 16

Uvodna dobrodošlica predsednika PD Litija in podpredsednika PZS Romana Ponebška

  Manca Čujež3 / 16

6. seja UO PZS v Planinskem domu na Jančah

  Manca Čujež4 / 16

6. seja UO PZS

  Manca Čujež5 / 16

6. seja UO PZS

  Manca Čujež6 / 16

Prisotnih je bilo 14 od 23 članov UO.

  Manca Čujež7 / 16

Sejo je po pooblastilu vodil podpredsednik Miro Eržen.

  Manca Čujež8 / 16

6. seja UO PZS

  Manca Čujež9 / 16

6. seja UO PZS

  Manca Čujež10 / 16

6. seja UO PZS

  Manca Čujež11 / 16

6. seja UO PZS

  Manca Čujež12 / 16

Zadnja seja UO PZS pred poletjem v Planinskem domu na Jančah

  Manca Čujež13 / 16

Prisotni na 6. seji UO PZS

  Manca Čujež14 / 16

Okusna planinska malica med sejo

  Manca Čujež15 / 16

Okusna planinska malica med sejo

  Manca Čujež16 / 16

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih