torek, 3. oktober 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 30. november 2015, ob 15. uri, ogledov: 3348

10. Plezalni dnevi Kranja z novimi državnimi prvaki in legendami slovenskega športnega plezanja

Športno plezanje | 
Komisija za športno plezanje | 
Planinsko društvo Kranj | Planinsko društvo Škofja Loka | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Slovenski športni plezalci od cicibanov do članov so se zadnji novembrski konec tedna potegovali še za zadnje točke v seštevku tekem državnega prvenstva. Od 27. do 29. novembra 2015 je dvorana Zlato polje že desetič gostila finale državnega prvenstva v športnem plezanju oz. 10. Plezalne dneve Kranja. Članska državna prvaka v težavnosti sta postala Mina Markovič in Domen Škofic, v balvanih pa sta slavila Mina Markovič in Jernej Kruder. Tekmo, ki je okronala tudi državne prvake v mlajših kategorijah, so popestrile še slovenske športnoplezalne legende.
Že 10. Plezalni dnevi Kranja so uspešno za nami. V obe disciplini skupaj se je prijavilo nekaj čez 350 tekmovalcev. Ena od največjih športnoplezalnih prireditev v Sloveniji je tudi letos privabila številčno občinstvo, kar je odlična spodbuda za organizatorje, ki prireditev že vsa leta pripravljajo na prostovoljni osnovi.

Tridnevno tekmovanje so odprli najmlajši. V petek popoldne so se na vrv navezali cicibani in cicibanke. Med cicibani je slavil Lovro Črep (Šaleški AO), do drugega mesta je priplezal Jaka Jaki (ŠPD Korenjak), do tretjega pa Tim Korošec (PK Škofja Loka). Pri cicibankah si je prvo mesto priplezala Ema Seliškar (AK Slov. Bistrica), drugo Hana Humerca (ŠPO Radovljica), tretje pa sta si razdelili Karolina Pirc (ŠD Proteus) in Ninsei Perat (DEŠ).
V skupni razvrstitvi je med cicibankami slavila Liza Novak (PK Laško), druga je bila Ema Seliškar (AK Slov. Bistrica), tretja pa Hana Humerca (ŠPO Radovljica). Tim Korošec (PK Škofja Loka) je bil prvi v skupni razvrstitvi pri cicibanih, drugi je bil Jaka Jaki (ŠPD Korenjak), tretji pa Lovro Črep (Šaleški AO).

V petek so tekmovali tudi mlajši dečki in mlajše deklice. Zmage sta se veselila Bine Meke (PD DPČ Šmartno) in Andrej Polak (PK Škofja Loka), tretje mesto pa so si razdelili Rok Kralj (AO Trbovlje), Aljaž Resnik (PK Kamnik) in Grega Verbuč (ŠPS PD Mozirje). Med mlajšimi deklicami sta bili najboljši predstavnici ŠPO Celje Maja Majcen na prvem in Saša Brodej na drugem mestu, tretje pa si je priplezala Betka Debevec (PK Kamnik).
Saša Brodej (1. mesto, ŠPO Celje), Betka Debevec (2. mesto, PK Kamnik) in Maja Majcen (3. mesto,
ŠPO Celje) so bile najboljše v skupni razvrstitvi med mlajšimi deklicami, med mlajšimi dečki pa so si prva tri mesta razdelili Andrej Polak (PK Škofja Loka) na prvem mestu, Anej Batagelj (DRPK) na drugem in Bine Meke (PS DPČ Šmartno) na tretjem.

V soboto so se zvrstili številni nastopi, ki so postregli z napetimi prizori. Takoj zjutraj so na balvanu najprej tekmovali kadeti in kadetinje. Med kadetinjami so se od prvega do tretjega mesta zvrstile Tjaša Slemenšek (Šaleški AO), Sara Lukič (Šaleški AO) in Sara Glušič (AK Ravne). Pri kadetih je bil najboljši Miha Hajna (ŠD Proteus), drugi je bil Zan Sudar (AK Ravne), tretji pa Nejc Dvoršek (Šaleški AO).
V skupni razvrstitvi so si prva tri mesta razdelile članice Šaleškega AO: prva je bila Janja Garnbret, ki se kranjske tekme sicer ni udeležila, druga Tjaša Slemenšek in tretja Sara Lukič. Med kadeti je v skupni razvrstitvi največ točk dosegel Matic Kotar (ŠD Proteus), drugo mesto pa sta si razdelila Miha Hajna (ŠD Proteus) in Nejc Dvoršek (Šaleški AO).

Zgodaj popoldne so jih zamenjali starejši dečki in starejše deklice. Med starejšimi dečki je na najvišjo stopničko stopil domačin Klemen Novak (AO Kranj), na drugo Žiga Zajc, na tretjo pa Urban Stanko, oba člana PS Ascendo. V kategoriji starejših deklic je bila najboljša Vita Lukan (ŠPO Radovljica), druga je bila Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak Maribor) in tretja Lučka Rakovec (ŠD Proteus).
V skupni razvrstitvi si je prvo mesto prislužila Vita Lukan (ŠPO Radovljica), drugo Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak Maribor), tretjo pa Mia Krampl (AO Kranj). Med starejšimi dečki je bil v skupni razvrstitvi najboljši Maks Bogolin (AO Črnuče), drugo mesto je pripadlo Žigi Zajcu (PS Ascendo), tretje pa Klemenu Novaku (AO Kranj).

pdk_2015_mina_markovic_foto_zan_kuralt
Na sobotnem finalu v težavnosti so zmagali Mina Markovič (na fotografiji), Domen Škofic in Urban Primožič. (foto Žan Kuralt)

Obenem so potekale tudi kvalifikacije za člane in članice v težavnostnem plezanju. V finale se je uvrstilo devet članic in dvanajst članov. Postavljalci smeri za sobotni članski finale v težavnosti so si za moško konkurenco zamislili izjemno težko smer, saj nihče od članov ni uspel doseči vrha. Med člani sta si sicer prvo mesto razdelila Urban Primožič (PK Škofja Loka) in Domen Škofic (ŠPO Radovljica), na tretje mesto pa je stopil Jernej Kruder (ŠPO Celje). Pri članicah je zmagala Mina Markovič (ŠPK Plus), ki je tako kot lani edina dosegla vrh, drugo mesto si je priplezala Tjaša Kalan (AO Kranj), tretje pa Rebeka Kamin (ŠPO Domžale).
V skupni razvrstitvi je bil najboljši Domen Škofic, drugi je bil Urban Primožič, tretji pa Martin Bergant (PK Škofja Loka). Prvo mesto v skupni razvrstitvi sta si razdelili Mina Markovič in Janja Garnbret, ki na 10. PDK ni tekmovala, tretje mesto pa je pripadlo Tjaši Kalan.

Ob istem času smo na balvanu spremljali mlade upe slovenskega plezanja. Z balvanskimi problemi so se ukvarjali mlajši dečki in mlajše deklice. Med mlajšimi deklicami je bila najboljša Letija Fajfar (AO Kranj), drugo mesto si je priplezala Pia Gaber (ŠD Proteus), tretje mesto pa so si razdelile kar tri tekmovalke: Saša Brodej (ŠPO Celje), Erna Sefić (ŠD Proteus) in Nika Arzenšek (PK Škofja Loka). Med mlajšimi dečki je bil najboljši Gal Leskovar (AK Slov. Bistrica), drugo mesto je pripadlo Binetu Meketu (PS DPČ Šmartno), tretje pa Mihi Miljavcu (AO Kranj).
V skupnem seštevku si je največ točk priborila Erna Sefić, druga je bila Letija Fajfar, tretja pa Dominika Kodra (PK Kamnik). Lan Möscha (ŠPD Korenjak) se je v skupni razvrstitvi uvrstil na prvo mesto, drugo si je priplezal Andrej Polak (PK Škofja Loka), tretje pa Gal Leskovar (AK Slov. Bistrica).

Zadnji dan Plezalnih dnevov Kranja so odprli cicibani in cicibanke. Največ balvanskih orehov je strla Hana Humerca (ŠPO Radovljica), drugo mesto si je prislužila Ema Seliškar (AK Slov. Bistrica), tretje pa Karolina Pirc (ŠD Proteus). Med cicibani je bil najboljši Luka Jerman (PK Kamnik), drugo mesto si je priplezal Lovro Črep (Šaleški AO), na tretje mesto pa se je uvrstil Jaka Jaki (ŠPD Korenjak).
V skupni razvrstitvi je med cicibani slavil Luka Jerman (PK Kamnik), na drugo mesto je stopil Tim Korošec (PK Škofja Loka) in na tretje Lovro Črep (Šaleški AO). Pri cicibankah je bila najboljša Ema Seliškar (AK Slov. Bistrica), druga je bila Liza Novak (PK Laško), tretje mesto pa si je priborila Hana Humerca (ŠPO Radovljica).

Med starejšimi dečki je bil najboljši Žiga Zajc (PS Ascendo), drugo mesto si je priplezal Klemen Novak (AO Kranj), tretje pa Luka Potočar (ŠPO Jesenice). Med starejšimi deklicami je najvišje priplezala Vita Lukan (ŠPO Radovljica), druga je bila Lučka Rakovec (ŠD Proteus), tretja pa Mia Krampl (AO Kranj).
V skupni razvrstitvi je bila na visoki steni med starejšimi deklicami najboljša Vita Lukan (ŠPO Radovljica), druga je bila domačinka Mia Krampl (AO Kranj), tretja pa Lučka Rakovec (ŠD Proteus). Med starejšimi dečki je največ točk zbral Žiga Zajc (PS Ascendo), drugi je bil Nik Golej (PK Laško), tretji pa Klemen Novak (AO Kranj).

Nejc Dvoršek (Šaleški AO) se je na nedeljski tekmi izkazal kot najmočnejši med kadeti na visoki steni, za njim je na drugem mestu Tine Rozmanič (ŠPO Radovljica), na tretjem pa Zan Sudar (AK Ravne). Med kadetinjami je najvišje priplezala Tjaša Slemenšek (Šaleški AO), druga je bila Lucija Lampe Kastelic (PK Kamnik), tretje mesto pa si je priplezala Sara Lukič (Šaleški AO).
Največ točk je med kadetinjami v skupnem seštevku težavnosti zbrala Janja Garnbret, na drugem mestu ji sledi Tjaša Slemenšek, na tretjem pa Sara Lukič, vse tri članice Šaleškega AO. Pri kadetih je bil pri nabiranju točk najuspešnejši Tine Rozmanič (ŠPO Radovljica), drugo mesto pa sta si razdelila Zan Sudar (AK Ravne) in Nejc Dvoršek (Šaleški AO).

pdk_2015_balvani_foto_zan_kuralt
Na nedeljskem balvanskem tekmovanju za člane in članice sta slavila Mina Markovič in Jernej Kruder (na fotografiji v modri majici). (foto Žan Kuralt)

V večerni finale se je uvrstilo 12 tekmovalcev – šest članic in šest članov. Od lani spremenjena pravila določajo, da naenkrat tekmujeta le ena članica in en član, ki imata za vsak balvanski problem na voljo neomejeno število poskusov v časovnem okviru štirih minut. Med članicami je največ balvanskih problemov, torej tri od štirih, rešila Mina Markovič (ŠPK Plus). Na drugo mesto se je uvrstila domačinka Tjaša Kalan (AO Kranj), na tretje pa Tjaša Slemenšek (Šaleški AO). Med člani je bil najuspešnejši Jernej Kruder (ŠPO Celje), ki je dosegel tri od štirih vrhov, enako kot Urban Primožič, le da je za to potreboval manj poskusov. Drugo in tretje mesto je tako pripadlo članoma PK Škofja Loka Urbanu Primožiču in Juretu Raztresnu.
V skupni razvrstitvi je največ točk zbral Urban Primožič (PK Škofja Loka), drugo mesto si je priplezal Domen Škofic (ŠPO Radovljica), tretje pa domačin Anže Peharc (AO Kranj). Med članicami je v skupnem seštevku na najvišjo stopničko stopila Janja Garnbret (Šaleški AO), drugo mesto si je prislužila Katja Kadič (ŠD Proteus), tretje pa domačinka Tjaša Kalan (AO Kranj).

V klubski razvrstitvi je tudi letos, tretje leto zapored, slavil AO Kranj. Čeprav je šlo spet na tesno z večnim rivalom PK Škofja Loka, so tudi letos domači plezalci pokazali premoč.

Tudi letos je tekmovalni del spremljal bogat spremljevalni program. Nastop legend slovenskega športnega plezanja je bil odličen uvod v večerni finale na balvanu, popestren s svetlobnimi učinki. DJ na vrhu balvana Veztax in bobnar Marko Sekirica pa sta z glasbo dvigala utrip tekmovalcem in občinstvu.

pdk_2015_legende_znova_v_steni_foto_zan_kuralt
Legende znova v steni na 10. Plezalnih dnevih Kranja (foto Žan Kuralt)

Z nami na 10. PDK so bili dobro znani plezalci in plezalke, ki so postavljali mejnike športnega plezanja: Iztok Tomazin, Tadej Slabe, Silvo Karo, Jelka Krajnc, Marija Štemfelj, Nevenka Dolenc, Metka Lukančič Nemec, Vili Guček, Jure Golob, Aljoša Grom, Franci Jensterle, Martina Čufar Potard, Matej Sova, Luka Zazvonil, Klemen Bečan, Lucija Podlipnik in Natalija Gros. V dvorani je vladalo sproščeno vzdušje, zanimivi komentarji legend pa so v dvorani pogosto izzvali smeh. Postavljalci so si zamislili atraktivno smer, v kateri so se dobro pokazale dolgoletne izkušnje naših legendarnih plezalcev in plezalk. Kot zadnja je nastopila še Natalija Gros, ki se je v smer podala kot prava dama - lepo naličena in v visokih petah. V drugem delu smeri jo je občinstvo, navdušeno nad njeno eleganco gibanja, spremljalo z glasnim ploskanjem in ji ob njenem rojstnem dnevu, ko je bila enkrat varno na tleh, tudi zapelo.

Vse tri dni so obiskovalci lahko občudovali razstavo eksotičnih živali in si ogledali novosti na številnih stojnicah. Za otroke je bilo tudi letos pripravljeno veliko zanimivega v otroškem ustvarjalnem kotičku. Posebnost letošnjega PDK je bil tudi časovni trak PDK skozi čas, kjer so bili razstavljeni plakati, majice in fotografije prejšnjih let.

Fotografije si lahko ogledate v galeriji na uradni spletni strani.

Rezultate si lahko ogledate na tej povezavi.

Organizatorji vsem tekmovalcem čestitamo in se zahvaljujemo sponzorjem, donatorjem in vsem, ki so pomagali pripraviti in izpeljati prireditev. Se vidimo drugo leto na že 11. Plezalnih dnevih Kranja!

Organizacijski odbor PDK

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih