torek, 16. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 24. marec 2016, ob 13. uri, ogledov: 4001

Planinsko društvo Postojna obeležuje sedmo desetletje delovanja

Društva | 
Planinsko društvo Postojna | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Planinsko društvo Postojna – vitalen sedemdesetletnik! Prvega aprila bodo visoko in častitljivo obletnico obeležili s slavnostnim občnim zborom ter premiernim predvajanjem krajšega dokumentarnega filma. Po slovesnosti si bodo zbrani lahko ogledali še razstavo »Med morjem in gorami,« posvečeno društvom primorskega Meddruštvenega odbora.
Večini ciljev, ki si jih je ob ustanovitvi leta 1893 zadalo SPD - organizacija zborov, shodov in izletov, urejanje, popravljanje in označevanje poti, gradnja koč in zavetišč - so skušali slediti tudi prvi planinci na širšem postojnskem območju že v začetku 20. stoletja (1906). Takrat še niso bili organizirani v samostojno društvo, temveč so delovali kot člani Osrednje podružnice SPD Ljubljana. Do začetka prve svetovne vojne lahko na tem prostoru naštejemo 60 do 70 planincev. Iz njihovih vrst je verjetno zrasla pobuda za gradnjo planinskega zavetišča na vrhu Nanosa; načrte je prekrižala I. svetovna vojna. Po mrtvilu med véliko vojno so v prvih letih po koncu le-te tudi postojnski planinci nadaljevali z delovanjem, čeprav jih je mir »odrezal« od osrednje ljubljanske organizacije. Novi oblastniki, Italijani, jih sprva niso ovirali, z nastopom fašizma pa so se začele razmere zaostrovati in leta 1927 dosegle vrhunec s prepovedjo delovanja vseh slovenskih društev. Zato se v tem času planinstvo ni toliko razmahnilo.
 
Poleti 1945 je glavni odbor SPD Ljubljana pozval člane Narodnoosvobodilnega odbora v Postojni, naj sestavijo iniciativni odbor, ki bi ob pomoči SPD ustanovil planinsko organizacijo tudi na Postojnskem. Že 22. februarja 1946 se je na ustanovnem občnem zboru zbralo lepo število prijateljev planin. Predsednik planinske skupine - takrat še v sestavu Športne zveze Slovenije - je postal znani krasoslovec Alfred Šerko ml. V prvem letu delovanja je PD Postojna štelo nekaj čez 300 članov. To je čas množičnih izletov in markiranja planinskih poti. Leto 1948 pomeni začetek dela z najmlajšimi, pionirji, ki jih je vodil Ivan Rozman-Očka; od 50. let društvo skoraj neprekinjeno organizira tudi poletne planinske tabore. Leta 1949 so ustanovili še Alpinistični odsek. Člani društva so ob pomoči širše skupnosti leta 1949 zgradili Vojkovo kočo na Nanosu, leta 1957 pa kočo Mladika na razgledni Pečni rebri nad Postojno. 

Tradicionalne aktivnosti, ki so jih člani društva v sedmih desetletjih gradili in nadgrajevali, danes dopolnjujejo z novimi - času in razmeram primernimi. Osnovno poslanstvo društva ostaja »planinstvo kot način življenja«. Med načeli delovanja pa v društvu izpostavljamo predvsem celovito planinstvo in njegovo promocijo ter usmerjenost k članom.

pd_postojna_70_letn_drustva_arhiv_pd_postojna__1 pd_postojna_70_letn_drustva_arhiv_pd_postojna__2
Shod primorskih planincev pri sv. Hieronimu na Nanosu - julij 1921. Fototeka Notranjskega muzeja Postojna Planinci in prostovoljci nosijo gradbeni material za Vojkovo na Nanosu - zgodnja pomlad 1949. Arhiv PD Postojna
pd_postojna_70_letn_drustva_arhiv_pd_postojna__4 pd_postojna_70_letn_drustva_arhiv_pd_postojna__3
Markiranje planinske poti na odseku med Pivko in Šilentabrom - avgust 2008. Arhiv PD Postojna. Zasluženi počitek in poziranje fotografu na Kofcah - julij 2007. Arhiv PD Postojna. 
 
Slavnostni občni zbor in praznovanje 70-letnice Planinskega društva Postojna,
petek, 1. april 2016, Notranjski muzej Postojna
  • 18.00 - Slavnostni občni zbor. Projekcija dokumentarnega filma ob jubileju društva
  • 19.30 - Odprtje razstave Med morjem in gorami; predstavitev planinskih društev, alpinističnih in plezalnih klubov oz. društev MDO PD Primorske

Otroški program ter projekcija filma Dolga pot,
četrtek, 14. april 2016
  • 17.00 - Otroška delavnica Muzejska orientacija. S sledenjem markacijam se bomo podali na raziskovalni pohod po razstavi Med morjem in gorami. Spoznali bomo opremo planinca nekoč in danes ter izdelali lasten žig.
  • 18.00 - Predavanje in projekcija filma Dolga pot (Himalaja) avtorja Matjaža Sivka

Naveza - delavnica za otroke in mladino
sobota, 23. april 2016
  • 9.30 - 13.30 - Spoznali bomo planinske veščine (orientacija, vozli, prva pomoč) in opremo sodobnega planinca ter se preizkusili v plezanju na plezalni steni v Osnovni šoli Miroslava Vilharja.

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih